Οι Ένοπλες Δυνάμεις έτοιμες σε αέρα και θάλασσα: Για νέο «θερμό» γαλανόλευκο τριήμερο στο Καστελόριζο

Κάποιοι, κάποτε, πήραν πινέλα από την… καρδιά τους και δημιούργησαν σε ένα μεγάλο βράχο στο Καστελόριζο αυτό από το οποίο είναι γεμάτη… την γαλανόλευκη. Photo Hellas Journal




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Αναμένοντας νέα navtex και την πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Μεγίστη
Σε επιφυλακή επί 30 ημέρες, δίνοντας καταλυτικές επιχειρησιακές απαντήσεις
Η Άγκυρα ροκανίζει το χρόνο ελπίζοντας στην κόπωση των Ενόπλων Δυνάμεων

Έναν μήνα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας συμπλήρωσαν εδώ και κάποιες ώρες οι Ένοπλες Δυνάμεις, ευρισκόμενες -απ’ άκρη σ’ άκρη στην ελληνική επικράτεια- ακριβώς απέναντι από τις τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες κατά διαστήματα αναζητούν τους τρόπους να βάλουν φωτιά στο φυτίλι της έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Τριάντα ημέρες, το σεισμογραφικό πλοίο της Άγκυρας «Oruc Reis» παραμένει στην ίδια περιοχή με πρόσχημα τις επαναλαμβανόμενες παράνομες navtex που το έχουν κρατήσει στην θαλάσσια περιοχής εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με αυτό τον τρόπο δείχνει ότι θέλει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας.

  • Οι επιτελείς στη λεωφόρο Μεσογείων δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι ότι τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει πίσω. Αντιθέτως εκτιμούν η Άγκυρα θα επιχειρήσει να εντείνει τις πιέσεις αναζητώντας παράλληλα τη συγκυρία για το «τυχαίο» επεισόδιο, γιατί για την Τουρκία κάτι τέτοιο είναι η ιδανική «διέξοδος» που θα επιθυμούσε.

Επιπλέον, η Τουρκία ποντάρει και σε κάτι ακόμα με τις συνεχιζόμενες παρατάσεις: να εξαντλήσει την αντοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά κυρίως να κουράσει ακόμη περισσότερο τα πολεμικά πλοία του Στόλου μας και τα πληρώματα τους.

Οι επιτελείς της Τουρκίας γνωρίζουν βέβαια πως τα πληρώματα του Ελληνικού στόλου και γεμάτα αλμύρα είναι και ναυτοσύνη έχουν. Ξέρουν όμως επίσης πολύ καλά και την ηλικία των πολεμικών πλοίων, όπως και τις άοκνες προσπάθειες των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που τα κρατούν μάχιμα στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Αυτό ακριβώς θέλουν να χτυπήσουν διότι τα πλοία του στόλου είναι έναν μήνα εν πλω μακριά από τους ναυστάθμους και τα κλιμάκια συντήρησης.

  • Όλες αυτές τις τριάντα ημέρες, οι Ένοπλες Δυνάμεις αναμένουν πάντοτε τις επιπλέον -από εκείνες που έχουν, εντολές, είτε έχουν να κάνουν με την αναδιάταξη των δυνάμεων είτε είναι για μια επιπλέον αποτρεπτική κίνηση ή ένα μήνυμα ισχύος και πυγμής.

Ένα τέτοιο μήνυμα ήταν η τριπλή αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην ιστορική πτήση στην Κύπρο, ο εντοπισμός κάθε τουρκικού υποβρυχίου στο Αρχιπέλαγος, η άμεση υλοποίηση της Ελληνογαλλικής άσκησης, οι συνεργασίες με σύμμαχες χώρες που έσπευσαν να βρεθούν στο πλευρό της Ελλάδας.

Η Τουρκία έχει λάβει το μήνυμα ότι και τα πλοία αντέχουν και τα πληρώματα είναι ψυχωμένα και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων κάνει αυτό που πρέπει κι έτσι η στρατιωτική ηγεσία έχει δώσει επιχειρησιακές απαντήσεις προς τη γείτονα.

Θερμό τριήμερο…

Η Τουρκία παίζει ένα από τα τελευταία της χαρτιά σ’ ένα τόξο από το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Και ναι μεν επιχειρεί να δημιουργήσει δήθεν τετελεσμένα με το ερευνητικό πλοίο εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά τελικά έχει στρέψει τον διεθνή παράγοντα εναντίον της, όσο κι αν αυτός δείχνει διαλλακτικός προσπαθώντας να συνετίσει τον «αχαλίνωτο» Τούρκο πρόεδρο.

Ταυτόχρονα όμως επιχειρεί και πάλι η γείτων να προβάλει θέματα περί της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου σε μια επιπλέον προσπάθεια να δυναμιτίσει το κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες.

  • Από την Παρασκευή έως την ερχόμενη Κυριακή οι Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούν ότι διέρχονται στις πλέον κρίσιμες ημέρες του μήνα, αναμένοντας το επόμενο βήμα της Τουρκίας μέσω μιας navtex που θα κρατήσει ακόμη περισσότερο το Oruc Reis στην περιοχή.

Επιπλέον, η επικείμενη επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας στην ακριτική Μεγίστη, έχει δώσει μια εντελώς παράλογη λαβή στα κατευθυνόμενα Μέσα Ενημέρωσης της γείτονος, να ρίξουν λάδι στη φωτιά και ταυτόχρονα να ομιλούν και πάλι για τις δυνάμεις φρούρησης των τμημάτων Εθνοφυλακής στο νησί.

Ωστόσο αν προσπαθήσει κανείς να μεταφέρει την επιχειρησιακή εικόνα των τελευταίων ωρών πέριξ του συμπλέγματος του Καστελόριζου, θα διαπιστώσει ότι η Τουρκική κινητικότητα γύρω από τη Μεγίστη χαρακτηρίζεται από Επιτελείς ως «αναγνωριστική»: με πολεμικά πλοία -κυρίως πυραυλακάτους- να βρίσκονται στα τουρκικά παράλια ή κάποιο από αυτά τα πλοία να κάνει τη συνηθισμένη περιπολία παρακολουθούμενο πάντοτε από αντίστοιχο Ελληνικό.

Η Ελληνική παρουσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή τις τελευταίες ώρες πυκνώνει, με τα πληρώματα των μονάδων επιφανείας να παρακολουθούν από πολύ κοντά οποιαδήποτε «περίεργη» κίνηση επιχειρήσει να κάνει το ναυτικό της γείτονος. Ανάλογη επιφυλακή υπάρχει και στην Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς.

  • Και στο Επιτελείο επειδή βλέπουν ή έχουν και τις ανάλογες πληροφορίες, λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ζητούμενη υπεροχή, γι’ αυτό, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές, υπάρχει κι από τουλάχιστον ένας κύριος ιστός με Ελληνική σημαία από μονάδα επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού σε κοντινές αποστάσεις στα γύρω νησιά…

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Τρίτωσαν τα fake news των Τούρκων για το ΝΑΤΟ: Επιμένουν σε διαλόγους που δεν υπάρχουν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: