Η Ελλάδα οπλίζεται απέναντι στην τουρκική απειλή: Ξοδεύει δισ. για να αγοράσει ασφάλεια…

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στο πλαίσιο του «Thessaloniki Helexpo Forum», στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». AΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ




«Ένας νέος αγώνας όπλων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μεσογειακής γεωπολιτικής”, αναφέρει ο ιταλικός ιστότοπος ilgiornale.it σε ανάλυση του Francesco de Palo.

Σημειώνει ότι “η Ελλάδα, η οποία μεταμορφώνεται από Σταχτοπούτα της Ευρώπης σε ένα νέο ενεργειακό κόμβο, ανακοινώνει τη συμφωνία με τη Γαλλία για 18 μαχητικά Rafale, περιμένοντας δύο φρεγάτες Bellrà stealth σε πέντε χρόνια: μια διπλή συμφωνία αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία, καθαρά από το ποσό των δαπανών, θα αντιστρέψει την ισορροπία ισχύος μετά από επανειλημμένες προκλήσεις από την Τουρκία”.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Έκθεση Θεσσαλονίκης έδωσε το επίσημο καθεστώς σε μια είδηση ​​που κυκλοφόρησε ήδη για εβδομάδες: τον Μάιο του 2021 θα φτάσουν τα πρώτα μαχητικά πολλών ρόλων, με σκοπό να αντικαταστήσουν το Mirage σε ένα αμυντικό πρόγραμμα που ορίζεται ως φιλόδοξο και το οποίο περιλαμβάνει επίσης 15.000 νέους επαγγελματίες προσλήψεις.

Τα νέα είναι συνυφασμένα με τις νέες ευρωμεσογειακές συμμαχίες που έχουν παγώσει στην κρίση φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου. Εδώ και αρκετό καιρό, η Γαλλία, μετά τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και του Αλ Σεράιζ στη Λιβύη, υπαινίχθηκε ότι ήθελε να σταματήσει τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της Άγκυρας: για το λόγο αυτό έστειλε τον αερομεταφορέα Charles de Gaulle να στηρίξει την Αθήνα και τη Λευκωσία στην απόρριψη της Τουρκικές εισβολές.

“Η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε ο Macron πριν από δύο ημέρες. με την ευκαιρία της συνάντησης στην Κορσική στην οποία συμμετείχαν και η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Πορτογαλία Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε σαφείς και αυστηροί με την κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν, η οποία τώρα έχει εμπλακεί σε απαράδεκτη συμπεριφορά. Η Τουρκία υπέγραψε απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη την Ελλάδα νομικά δικαιώματα ».

Η κίνηση της Γαλλίας  προστίθεται στη στρατηγική του Τελ Αβίβ και του Καΐρου, που είναι ήδη εταίροι της Ελλάδας και της Κύπρου σε μια ενεργειακή προοπτική στον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed, και η οποία τον μήνα αυτό χαρακτηρίζεται από τις συνεχείς προκλήσεις στα τουρκικά ερευνητικά σκάφη στα διεθνή ύδατα όχι θανατηφόρο όσον αφορά τις αποτρεπτικές ασκήσεις και τους ελιγμούς.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis άλλαξε πορεία το Σάββατο το βράδυ, αφήνοντας την κυπριακή ΑΟΖ, επιστρέφοντας στον Κόλπο της Αττάλειας.

 Όλα αυτά ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε επίσκεψη στην Κύπρο εξέφρασε και πάλι ανησυχία “για τις τρέχουσες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, στις περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία”.

Ένα σαφές μήνυμα από τον Λευκό Οίκο, που δεν επιθυμεί νέες πρωτοβουλίες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν έχει προκλητικά ανακοινώσει ότι είναι έτοιμος να εισβάλει στο ελληνικό νησί Καστελόριζο, όπου ο Salvatores γύρισε την ταινία “Mediterraneo”.

Ένα αρθρωτό παζλ που δεν μπορεί να γίνει κατανοητό χωρίς θέα 360 μοιρών της μακροοικονομικής περιοχής και που αυξάνει το ενδιαφέρον για την Αθήνα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων: Το Αμπού Ντάμπι δημιουργεί ένα χώρο για τον εαυτό του στο τεταρτημόριο της ανατολικής Μεσογείου.

Πριν από λίγες μέρες στο τηλέφωνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό,ο σεΐχης Mohammed bin Zayed Al Nahyan  υποσχέθηκε νέες προνομιακές σχέσεις με την Αθήνα, επίσης υπό το φως της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ, η οποία έχει ιδιαίτερο βάρος για όλες τις χώρες που εκτείνονται Ευρωμεσογειακή και Μέση Ανατολή.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, διότι το νέο πρόγραμμα μεταξύ της άμυνας του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου ενισχύει περαιτέρω τη μεσογειακή συμμαχία ενάντια στις γεωπολιτικές εντάσεις που προκαλούνται από την Τουρκία. Το Τελ Αβίβ και η Αθήνα απολαμβάνουν επίσης το έργο του Ισραηλινου-Ελληνικού Φόρουμ, που ιδρύθηκε από τον B’nai B’rith, χωρίς να ξεχνάμε ότι ο πατέρας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1990  αποφάσισε να αναγνωρίσει το Εβραϊκό κράτος».

ΠΗΓΗ: ilgiornale.it, ανάλυση του Francesco de Palo. Τίτλος: Minaccia turca, ora la Grecia si arma.Atene acquista 18 caccia dalla Francia per 5 miliardi. Per l’esercito 15mila nuove reclute]

“Αντίποινα” στις ορέξεις του Ερντογάν η αγορά των Rafale, λένε οι Γάλλοι: Διάλογος από θέση ισχύος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: