Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale

Το γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale. Φωτογραφία via Dassault Rafale




Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα «μεγάλο» πρόγραμμα αγοράς όπλων, μεταξύ των οποίων και των μαχητικών Rafale, γράφει η εφημερίδα La Tribune, (κείμενο Michel Cabirol). 

Για πρώτη φορά, μια ευρωπαϊκή χώρα θα αποκτήσει Rafale. Η Ελλάδα σκοπεύει να αποκτήσει 18 μαχητικά αεροσκάφη από την Dassault Aviation, μερικά εκ των οποίων μεταχειρισμένα, για να εξοπλίσει την αεροπορική της δύναμη, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός το Σάββατο, εν μέσω εντάσεων με την Τουρκία. Αυτά τα αεροπλάνα θα διαδεχθούν τα παλαιότερα Mirage 2000. 

«Στους επόμενους μήνες αναμένεται τώρα να ολοκληρωθεί η υπογραφή της σύμβασης για την απόκτηση αεροσκαφών Rafale», ανέφερε δελτίο τύπου του Υπουργείου Άμυνας, που κυκλοφόρησε το Σάββατο, το απόγευμα.

«Η Υπουργός Άμυνας Florence Parly χαιρετίζει την επιλογή που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης για την απόκτηση 18 αεροσκαφών Rafale προς όφελος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας», εξήγησε η Υπουργός Άμυνας.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η Florence Parly και ο Υπουργός Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Αναφέρθηκαν στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης, για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και θέματα σχετικά με εξοπλιστικά προγράμματα.

Αν και το συμβόλαιο δεν έχει ακόμη υπογραφεί, η ανακοίνωση της Ελλάδας υπέρ του Rafale αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη γαλλική αεροναυπηγική βιομηχανία, ιδίως την Dassault Aviation, καθώς και άλλους Γάλλους βιομηχανικούς φορείς, και κυρίως για τις πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην κατασκευή του Rafale (500 στο σύνολο).

«Αυτή επιλογή υπέρ ενός μαχητικού αεροσκάφους Dassault Aviation ενισχύει τη σχέση μεταξύ των ελληνικών και γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και θα επιτρέψει να εντείνουν την επιχειρησιακή και στρατηγική τους συνεργασία», υπογράμμισε το Υπουργείο Άμυνας.

Αυτή η ανακοίνωση δείχνει επίσης τη σταθερότητα της εταιρικής σχέσης, η οποία συνδέει την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και την Dassault Aviation για περισσότερα από σαράντα πέντε χρόνια, εξήγησε ο κατασκευαστής του Rafale σε δελτίο τύπου.

Η Ελλάδα έχει ήδη παραγγείλει 40 Mirage F1 στην Dassault Aviation το 1974, στη συνέχεια 40 Mirage 2000 το 1985 και, τέλος, 15 Mirage 2000-5 το 2000, η τελευταία αυτή σύμβαση περιλαμβάνει επίσης, τον εκσυγχρονισμό του 10 Mirage 2000 στο πρότυπο του 2000.5 με μεγάλη συνεισφορά από την ελληνική βιομηχανία.

Εκτός από τα Rafale, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Σάββατο ένα «σημαντικό» εξοπλιστικό πρόγραμμα και την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ενώ η ένταση αυξάνεται με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θεωρεί  ότι είναι καιρός να παράσχει στον στρατό πρόσθετους πόρους, ανακοίνωσε επίσης την παραγγελία για τέσσερις νέες φρεγάτες (χωρίς να προσδιορίζει τον τύπο φρεγατών), τέσσερα ελικόπτερα πολλαπλών αποστολών MH-60R (Sikorsky), τορπίλες και βλήματα (χωρίς να διευκρινίζεται ο τύπος), καθώς και τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών φρεγατών Meko και τη στρατολόγηση 15.000 στρατιωτών.

Το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πρόσφατα την παράταση της διάρκειας ζωής των πυραύλων Scalp EG που εξοπλίζουν την αεροπορική του δύναμη.

«Ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας (…) Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα που θα αποτελέσει εθνική ασπίδα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος του προγράμματος και την προέλευση των εξοπλισμών θα ανακοινωθούν την Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε το AFP. Οι εντάσεις μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας έχουν επιδεινωθεί από την έναρξη τον Αύγουστο, μιας τουρκικής εκστρατείας έρευνας φυσικού αερίου σε μια αμφισβητούμενη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου πλούσια σε υδρογονάνθρακες. Η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία πραγματοποίησαν πρόσφατα στρατιωτικές ασκήσεις σε αυτόν τον τομέα.

ΠΗΓΗ: La Tribune

Η Τουρκία θα είναι το νέο Ιράν: Τα μηνύματα της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στη Λευκωσία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: