Η Αθήνα διαψεύδει τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ: Οι πληροφορίες που έδωσε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

File photo: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης (πίσω) προσέρχονται στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, είχε παραδώσει σε στρατιωτικούς ακολούθους στις Βρυξέλλες πρόταση για θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποκλιμάκωσης. Όμως δεν είχε συνεννοηθεί με τις πολιτικές ηγεσίες.

Σύμφωνα με τις πηγές, που διέψευσαν σχετική δήλωση του κ. Στόλντενμπεργκ:

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι διπλωματικές πηγές τόνισαν επίσης ότι:

Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου.

Ο επικεφαλής της Δυτικής Συμμαχίας είχε δηλώσει ότι:

Μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποκλιμάκωσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ισχυρισμός από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ για τεχνικές συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: