Η ανεξάντλητη γη της Μικράς Ασίας: Πήλινη μάσκα του Θεού Διονύσου βρέθηκε στο αρχαίο Δασκύλιον

Η ανακαλυφθείσα μάσκα του Θεού Διονύσου. Πηγή: Ajans Haber Via Twitter




Μία εντυπωσιακή μάσκα από τερακότα ηλικίας 2.400 ετών η οποία αναπαριστά τον Θεό Διόνυσο, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Αρχαίο Δασκύλιο της Μικράς Ασίας, στην Τουρκία.

Πρόκειται  πιθανότατα για αναθηματική μάσκα, για δημιούργημα δηλαδή που αποσκοπούσε να εκφράσει ευχαριστήρια στον συγκεκριμένο Θεό.

Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην περιοχή βεβαίως κάθε άλλο παρά νέες είναι.

Πρόσφατα ήλθε στο φως από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου Muğla Sıtkı Koçman  ένα κελάρι που ήταν τοποθετημένο στην κουζίνα ενός σπιτιού στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα, οι εργασίες συνεχίζονται προκειμένου να εντοπιστούν υπολείμματα σπόρων και οργανικών υλών ώστε να έρθουν στο φως οι διατροφικές συνήθειες και η «κουζίνα» μιας περιοχής κατοικημένης εδώ και 2.700 χρόνια.

Το Δασκύλιο ήταν πόλη στην Ανατολία ευρισκόμενη σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων προς την ενδοχώρα από τις ακτές της Προποντίδας, στην θέση του σημερινού Εργκιλί της Τουρκίας. Η τοποθεσία της ανακαλύφθηκε εκ νέου το 1952 και, έκτοτε, αποτελεί αντικείμενο αρχαιολογικών ανασκαφών.

Αρχαιολογικά ευρήματα έχουν καταδείξει το γεγονός πως η συγκεκριμένη τοποθεσία άρχισε να κατοικείται κατά την διάρκεια της Εποχής του Χαλκού.

Φρύγες εγκαταστάθηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή προ του 750 π.Χ. Στην συνέχεια, περιήλθε υπό τον έλεγχο της Λυδίας. Εκείνη την περίοδο, πιστεύεται, πως η πόλη έλαβε την ονομασία της από τον Δάσκυλο, πατέρα του Γύγη.

Έπειτα από τις Κατακτήσεις του Κύρου του Μέγα το 547 π.Χ., το Δασκύλιο επελέγη ως έδρα του Πέρση σατράπη της Ελλησποντιακής Φρυγίας,[2] η οποία περιελάμβανε εδάφη της Τρωάδας, της Μυσίας και της Βιθυνίας.

Ο Φαρνάβαζος διατέλεσε σατράπης του Δαρείου Γ΄ στην περιοχή, έως ότου ο Αλέξανδρος ο Μέγας όρισε τον Κάλα, ο οποίος και αντικαταστάθηκε από τον Αρριδαίο, έπειτα από την Συμφωνία του Τριπαραδείσου. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, η Ελλησποντιακή Φρυγία και η Επίκτητος Φρυγία αποτελούσαν την Μικρά Φρυγία (Μυσία). Άλλοι γεωγράφοι, ωστόσο, διέφεραν ως προς τον συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό.[4]

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος εισέβαλε στην Ασία το 334 π.Χ., η πρώτη από τις σημαντικές μάχες μέσω των οποίων πέτυχε την διάλυση της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας έλαβε χώρα στον Ποταμό Γρανικό, ενώ ο ίδιος ευρισκόταν καθ’οδόν κατευθυνόμενος από το Δασκύλιο προς την Άβυδο κατά μήκος της ακτογραμμής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από HELLAS JOURNAL

 

Χαλκιδική: 12χρονος αφιέρωσε τις διακοπές του στην έρευνα για το ούτι και έγραψε βιβλίο [photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: