Η ανάρτηση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για τα 65 χρόνια του πογκρόμ της Πόλης

File Photo: O Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. @Elpidophotos




Εξήντα πέντε χρόνια μετά την ελληνική «Νύχτα των Κρυστάλλων», στην Κωνσταντινούπολη, το παρακρατικό πογκρόμ κατά της ευημερούσας και ακμάζουσας ελληνικής μειονότητας, αλλά και κατά των Αρμενίων και Εβραίων της Πόλης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος προχώρησε σε μια ιδιαίτερα ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την εν λόγω ανάρτηση συνοδεύουν οι ιστορικές φωτογραφίες του θαρραλέου Κωνσταντινουπολίτη φωτογράφου, Δημητρίου Καλουμένου, που με κίνδυνο της ζωής του τεκμηρίωσε για τη μνήμη των επόμενων γενεών τις θηριωδίες των Σεπτεμβριανών του 1955, όταν -κατά τον Οικουμενικό Πατριάρχη- «η βαρβαρότητα κατέστρεψε τα σπίτια, τα καταστήματα, τις εκκλησίες νομοταγών και αθώων ανθρώπων και βεβήλωσε ακόμη και τα κοιμητήριά τους και ασέβησαν οι όχλοι εις βάρος των νεκρών μας χωρίς το παραμικρό ίχνος πολιτισμού, χωρίς το παραμικρό ίχνος ευαισθησίας».

Επ’ αυτού, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τονίζει: «Ήταν πριν από 65 χρόνια, τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου, όταν το πογκρόμ σε βάρος της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης ξεκινούσε. Σήμερα, θυμόμαστε όλους αυτούς που χάθηκαν και των οποίων ο τρόπος ζωής καταστράφηκε από μια προσχεδιασμένη ενέργεια τρομοκρατίας που στήθηκε πάνω σε ένα ψέμα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Συγκινητικός ο Πατριάρχης: Μίλησε ανοιχτά για Σεπτεμβριανά, Αγιά Σοφιά και Μονή της Χώρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: