H Αμερική στο πλευρό του Καναδά για την εκπαίδευση Ελλήνων και ξένων πιλότων στην Ελλάδα 

Μαχητικό F-16 Block 52 plus της 340 Μοίρας “Αλεπού”. Φωτογραφία από την Πολεμική Αεροπορία




Εδώ και τρία χρόνια η Καναδική Κυβέρνηση συνομιλεί με την Ελληνική Κυβέρνηση για να επενδύσει σε ένα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Ο κύριος υποκατασκευαστής είναι η Καναδική εταιρεία CAE η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εκπαίδευσης στον κόσμο μιας και εκπαιδεύει πάνω από 100,000 πιλότους πολιτικής και στρατιωτικής αεροπορίας. Η δε CAE διαχειρίζεται το Καναδικό Κέντρο Εκπαίδευσης (NFTC) ενώ παρέχει τέτοιες υπηρεσίες εκτενώς και στην Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με μια διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Καναδά, οι Καναδοί θα επένδυαν μέχρι 500 εκ. ευρώ για να καταστήσουν την Καλαμάτα Νατοϊκό κέντρο εκπαίδευσης για τους Έλληνες πιλότους και για πιλότους άλλων κρατών.

Για την ακρίβεια, αυτό το κέντρο θα γινόταν έτσι το πρώτο Νατοϊκό κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στην Ευρώπη, με έσοδα από εκπαίδευση σε τρίτους, που θα μείωναν το κόστος εκπαίδευσης για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία περίπου στα 40 εκ. ευρώ τον χρόνο.

Παρά το προκεχωρημένο των συζητήσεων, λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελληνική Κυβέρνηση φέρεται να συζητάει με το Ισραήλ την ίδρυση ενός τέτοιου κέντρου αλλά μέσω ιδιωτικής συμφωνίας με την ιδιωτική εταιρεία Elbit.

Βέβαια η συγκεκριμένη μεγάλη και γνωστή  Ισραηλινή εταιρεία, δεν έχει αναλάβει  ξανά τέτοιο εγχείρημα ούτε για το Ισραήλ μια και εκεί έχει αναλάβει απλά την εφοδιαστική αλυσίδα για τα αεροσκάφη T-6A και Μ346 [τα δυο αυτά αεροσκάφη αποτελούν τον  κορμό της εκπαίδευσης] ενώ την συντήρηση του Μ-346 την έχει αναλάβει μια άλλη κρατική εταιρεία η Israel Aerospace Industries [IAI].

Το θέμα όμως που έχει ανακύψει στην Αμερική, δεν είναι η σχετική απειρία της Elbit αλλά η ίδρυση ενός μη Νατοϊκού κέντρου εκπαίδευσης σε μια Νατοϊκή χώρα όπως η Ελλάδα.

Πέραν του γεγονότος ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη από όλες τις χώρες του NATO για εκπαίδευση, μιας και υπάρχει ήδη μεγάλη έλλειψη τέτοιας εκπαίδευσης, η Αμερική δεν φαίνεται να βλέπει με καλό μάτι μια τέτοια πιθανή αλλαγή στάσης της Ελληνικής Κυβέρνησης για πολλούς άλλους λόγους, παρά το ότι το Ισραήλ είναι ισχυρός σύμμαχος και της Ελλάδας αλλά και της Αμερικής.

Η Αμερικανική Κυβέρνηση θα επιθυμούσε η εκπαίδευση αυτή να παραμείνει σε νατοϊκά χέρια και να είναι νατοϊκά πιστοποιημένη ώστε οι χώρες του ΝΑΤΟ να καλύψουν άμεσα τα κενά τους, πέραν βέβαια της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση βέβαια έχει ήδη δρομολογήσει αγορά πολεμικού υλικού από το Ισραήλ πέραν της πιθανής ανάληψης της  εκπαίδευσης.

Ως εκ τούτου είναι απορίας άξιο γιατί να μην υπάρξει προτεραιότητα κάλυψης τέτοιων Νατοϊκών αναγκών από ένα νατοϊκά πιστοποιημένο κέντρο εκπαίδευσης και να ικανοποιηθεί η Ισραηλινή πλευρά με πολλούς άλλους τρόπους. Η ίδρυση τέτοιου κέντρου από την ιδιωτική Ισραηλινή  εταιρεία θα απέκλειε την πιθανότητα ικανοποίησης τέτοιων νατοϊκών αναγκών.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υπάρξει διακριτικά αμερικανικά διαβήματα και στην Ελλάδα επί του θέματος τούτου.

Γιατί ο Πομπέο δεν πάει στην Αθήνα; Η Θεσσαλονίκη είναι το “κλειδί” στο νέο στρατηγικό σχεδιασμό…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: