Έτσι φτάσαμε στο τεραστίων διαστάσεων εξοπλιστικό πρόγραμμα: Οδηγεί τις Ένοπλες Δυνάμεις 20 χρόνια μπροστά

File Photo: Mαχητικό Dassault Rafale πετά κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης πτήσης. EPA, IAN LANGSDON




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

-Από τον Έβρο μέχρι την λεπτή γραμμή της ελληνοτουρκικής κρίσης του Αυγούστου
-Στόχος του ΓΕΕΘΑ να γίνουν «αστακός» Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία για τα επόμενα 20 χρόνια
-Deal για Rafale πέραν των 18;

Προτεραιότητα στα υφιστάμενα οπλικά συστήματα είναι η εντολή του Γενικού Επιτελείου προς τους κλάδους που έχουν κληθεί να επικαιροποιήσουν σε ελάχιστο χρόνο τη λίστα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες, ώστε να τρέξουν άμεσα οι πρώτες παραγγελίες από την ώρα που τις επόμενες ημέρες, αυτή θα βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού.

  • Το ΓΕΕΘΑ κινούμενο με βάση το υπάρχον οπλικό υλικό και υπό την εξέλιξη της ελληνοτουρκικής κρίσης, εκείνο που προτείνει προς την κυβέρνηση είναι, η πρώτη αποδέσμευση χρημάτων ν’ αφορά αποκλειστικά για ότι διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Ενώ όσα συστήματα, μαχητικά, φρεγάτες κ.α., αποφασιστούν, το βέβαιο είναι πως αφορούν μια επόμενη Ελληνοτουρκική κρίση.

Το σημαντικό όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές είναι πως φαίνεται «φως» πολιτικής απόφασης που οδηγεί σταδιακά σε σημαντική θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • Το Επιτελείο έχει επεξεργαστεί όλο το πρόγραμμα

Το Επιτελείο σύμφωνα με πληροφορίες έχει επεξεργαστεί όλο το πρόγραμμα «πλήρους αναβάθμισης»- όπως χαρακτηρίζεται από ανώτατους και όχι μόνο Αξιωματικούς- που στόχο έχει να «χτιστεί» το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς της επόμενης 20ετίας.

Όπως φαίνεται πάντως η κυβέρνηση έχει πεισθεί πλέον ότι πολλά από τα οπλικά συστήματα και το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα έπρεπε «χθες» να έχουν αντικατασταθεί.

Και τώρα εν μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης η κυβέρνηση έχει βρεθεί να καλύψει ενώπιον των ευθυνών για την άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς για πολλά χρόνια αυτές απαξιώνονταν.

Το γεγονός πως σε αυτή την κρίση υπάρχει ενεργή αντίδραση και αποτρεπτική ισχύ στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι αποτέλεσμα, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά ανώτατοι αξιωματικοί, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που με πολύ ιδρώτα και εργατοώρες έχουν καταφέρει να διατηρήσουν σχεδόν το σύνολο των οπλικών συστημάτων σε άριστη και λειτουργική κατάσταση.

  • Από την ασύμμετρη απειλή του Έβρου κι έπειτα, ακόμη και εν μέσω της κρίσης που είναι εν εξελίξει, η στρατιωτική ηγεσία έχει φροντίσει να δείχνει στην πολιτική ηγεσία με κάθε τρόπο την αναγκαιότητα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ν’ αλλάξουν σελίδα ακολουθώντας τα πλέον υπερσύγχρονα Νατοϊκά πρότυπα.

Και η κυβέρνηση έβλεπε και παρατηρούσε στην πράξη, από την πρώτη στιγμή, το πόσο σημαντικό είναι η διπλωματία που ασκείται από την Ελλάδα να γίνεται με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε το πρόγραμμά της με τρόπο που κανείς από τους πολιτικούς δεν μπορούσε να αρνηθεί την επαύξηση της αμυντικής ισχύος της χώρας, ειδικά τώρα υπό την ενεργή απειλή της Άγκυρας.

Ένας εκ των βασικότερων τρόπων που πείσθηκαν οι πολιτικοί, εκτός των Τουρκικών προκλήσεων, ήταν ότι το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία όλο το τελευταίο διάστημα βγήκαν εκτός του Αιγαίου, στα νερά της Αν. Μεσογείου και όχι μόνο.

Οι ασκήσεις μάλιστα που έγιναν για πρώτη φορά από τον στόλο στα νερά της Μεσογείου τόσο νότια, κοντά στο όριο της υφαλοκρηπίδας έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για τις μετέπειτα αποφάσεις που λαμβάνονται αυτό το διάστημα.

  • Τα Rafale προ του διαδρόμου προσγείωσης της Τανάγρας…

Η συνομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, σύμφωνα με πληροφορίες έδωσε το πρώτο νεύμα στο αεροπορικό επιτελείο να κινήσει διερευνητικές διαδικασίες ενδιαφέροντος για τον διάδοχο των θρυλικών Mirage 2000, τα δικινητήρια Rafale.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι συζητήσεις τόσο σε πολιτικό, όσο και σε αεροπορικό επίπεδο κινούνται πάνω σε δυο βασικούς πυλώνες.

  • Η Αθήνα δείχνει προς στιγμή πρόθυμη για την άμεση απόκτηση, ακόμη και μεταχειρισμένων από τη Γαλλία Rafale. Ο αριθμός που μέχρι τώρα έχει ακουστεί είναι 18 αεροσκάφη, αλλά δεν αποκλείεται αυτός σύμφωνα με πληροφορίες, να αυξηθεί…

Ανώτατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας εξηγούσαν ότι η Γαλλική τεχνογνωσία των τελευταίων σαράντα ετών είναι πολύτιμος οδηγός για την αυριανή μέρα της Τανάγρας, εξοπλισμένη με Rafale.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι τα καινούρια μαχητικά κι αυτά εξαρτώνται από τον χρόνο που απαιτεί η εταιρία για την παράδοση αλλά και για τη συμφωνία που αφορά την μακροχρόνια υποστήριξη σε ανταλλακτικά.

Άλλωστε η Ελλάδα έχει πάθει κι έχει μάθει. Ο λόγος η υποστήριξη των στρατηγικών Mirage που τα τελευταία χρόνια δεν έχουν τις καλύτερες διαθεσιμότητες. Στην περίπου 25 λεπτών συνομιλία του Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Φλοράνς Παρλί εθίγη από τον Έλληνα υπουργό το θέμα των ανταλλακτικών για τα πολύτιμα Mirage.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που οι Γάλλοι έρχονται στην Ελλάδα να προωθήσουν αυτό το στρατηγικό μαχητικό.

Έχει γίνει κρούση στην Ελλάδα αρκετές φορές, με την Πολεμική Αεροπορία να κάνει αντιπρόταση, να δώσει μια τιμή η Γαλλία για τα Mirage των μοιρών 331 και 332, να τα πάρει εκείνη και στη θέση αυτών να έρθουν στην Τανάγρα τα Rafale.

Οι ώρες πτήσης στο Σμήνος Μετεκπαίδευσης, για να ονομαστεί ένας ιπτάμενος διαθέσιμος στα Rafale είναι περίπου 80.

Ωστόσο πηγές επισημαίνουν ότι με την προμήθεια των Γαλλικών Rafale, η Πολεμική Αεροπορία αυξάνει κατά δυο τους τύπους των μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτει στον αεροπορικό της στόλο, φτάνοντας τους εννέα.

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο όμως τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας είναι τέσσερις (Block 30, block 50, block 52 plus, Advanced), τα Mirage είναι επίσης δυο (Mirage 2000 και 2000-5 και εφόσον διατηρηθούν τα νεότερα) και υπάρχουν και οι «γερόλυκοι» αλλά πάντοτε ικανοί για συντριπτικό χτύπημα, τα F-4 Phantom.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Ο Παναγιωτόπουλος συζήτησε με την Παρλί για την τουρκική προκλητικότητα και τα rafale

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: