Εθνική επιθετική άμυνα: Η Τουρκία καταλαβαίνει από κυρώσεις και αποφάσεις που πλήττουν τα ζωτικά της συμφέροντά

File photo: Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Καστελόριζο. Photo Hellas Journal 13/9/2020




Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΣΑΝΤΑ (*)

Η πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει πρόσκαιρα το ερευνητικό πλοίο από την Ελληνική και Κυπριακή υφαλοκρηπίδα θα πρέπει να αναλυθεί με βάση την εξέλιξη των γεγονότων που δοκιμάστηκαν επιτυχώς για την χώρα μας κατά την πρόσφατη κρίση-ένταση, δηλαδή την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ε.Δ. και την επιθετική διπλωματία της χώρας μας εναντίον της Τουρκίας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και την αξιοποίηση διμερών σχέσεων με άλλες χώρες.

Ο λόγος είναι ότι μερικές ενδείξεις των εξελίξεων της κρίσης-έντασης των 60 ημερών απειλούν σε μεγάλο βαθμό στοιχεία ζωτικής σημασίας της Τουρκίας που είναι εξαιρετικά σημαντικά για την επιβίωση – συνέχεια της στο διεθνές σύστημα.

1. Η Τουρκία απέτυχε σε επιχειρησιακό επίπεδο να πιέσει την χώρα μας λόγω εσφαλμένης στρατηγικής σχεδίασης η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και στις επιχειρήσεις στη Συρία, Ιράκ και Λιβύη. Η μαχητική ισχύς που αντέταξε η χώρα μας καθώς και η επιχειρησιακή σχεδίαση από το ΥΕΘΑ – ΓΕΕΘΑ αποτέλεσε εμπόδιο για την Τουρκία που το αντιλήφθηκε έγκαιρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και η σκέψη κατάρριψης Ελληνικού αεροσκάφους ή βύθισης Ελληνικού πλοίου από την Τουρκία (όπως προβλήθηκε στα ΜΜΕ) δημιούργησε μεγάλη ανησυχία για τις ενδεχόμενες ανταποδοτικές – γενικές συνέπειες από την Ελλάδα.

  • Η ίδια η Μέρκελ διαβεβαίωσε τον Ερντογάν ότι η Ελλάδα θα ανταποδώσει αποφασιστικά σε περίπτωση θερμού επεισοδίου.
    Ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο όμως στην μαχητική ισχύ αποτελεί ο ανθρώπινος παράγοντας.
  • Τα στελέχη των Ελληνικών ΕΔ που είναι χειριστές των αναπτυγμένων – στρατηγικών οπλικών συστημάτων στο Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κρίση – ένταση των 2 μηνών και αποτέλεσαν απειλή για τις Τουρκικές ΕΔ σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο.

Οι Ελληνικές ΕΔ που στηρίζονται κατά βάση σε έναν ημιεπαγγελματικό στρατό υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού (42 % είναι μόνιμα στελέχη του ενεργού προσωπικού των ΕΔ) αποτέλεσαν τεράστιο εμπόδιο για την σχεδιαζόμενη Τουρκική απειλή.

Τα στελέχη των ΕΔ της χώρας μας έχουν υψηλή επιχειρησιακή εκπαίδευση, είναι ιδιαίτερα μορφωμένα (πλειοψηφία επιπέδου πανεπιστημιακού και άνω – Master, PhD – με δαπάνες των Γενικών Επιτελείων και ατομικές δαπάνες) και σε σχέση με την συμμετοχή τους σε πολλές Eπιχειρήσεις Επιβολής – Υποστήριξης της Ειρήνης της χώρας μας στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ με το ΝΑΤΟ ή ΕΕ αποτελούν πολλαπλασιαστή μαχητικής ισχύος. Η ποιότητα των στελεχών μας είναι εξαιρετική και αποτελούν πρότυπο σε όλους τους διεθνείς πολιτικο – στρατιωτικούς οργανισμούς στο εξωτερικό (ΝΑΤΟ –ΕΕ – ΟΗΕ – ΟΑΣΕ).

Επομένως η πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών οπλιτών όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός που είναι προγραμματισμένη να γίνει σταδιακά πρέπει να επιταχυνθεί άμεσα με βάση το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και την επάνδρωση κρισίμων ειδικοτήτων.

2. Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την άμεση αγορά των 18 Rafale 4ης γενιάς από την Γαλλία και αριθμό φρεγατών μετατρέπει την ελληνική δύναμη αποτροπής σε ισχυρή δύναμη αποτροπής διότι θα απειλούνται ευκολότερα πολλοί στρατηγικοί στόχοι στο εσωτερικό της Τουρκίας (υποδομές, συγκεντρώσεις δυνάμεων, κέντρα επικοινωνιών).

Οι εξοπλισμοί είναι πάντα αναγκαίοι ακόμα και εάν η συγκεκριμένη κρίση – ένταση εξομαλυνθεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Η επιβίωση της χώρας μας, η ειρήνη και η ευημερία μπορούν μόνο να επιτευχθούν με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις επιθετικής άμυνας.

3. Σε διεθνές – διπλωματικό επίπεδο η αποτυχία της Τουρκίας είναι ολοκληρωτική με αποτέλεσμα να απομονωθεί. Στις διεθνείς σχέσεις η επίδειξη ισχύος από ένα κράτος με επιδίωξη αλλαγής του υπάρχοντος status quo εκλαμβάνεται ως απειλή από όλους τους συνυπάρχοντες.

  • Η Ελληνική διπλωματία σε χρόνο ρεκόρ κατάφερε να ευαισθητοποιήσει όλα τα κράτη της Μεσογείου και να επιτύχει αυτά που εκκρεμούσαν από χρόνια (ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, άμεση αμυντική συμφωνία με ΕΔ από Γαλλία και ΗΑΕ, εξοπλισμοί, ενοικίαση UAV Heron από το Ισραήλ).

Αντίθετα η Τουρκία κατάφερε σε 2 μήνες να συσπειρώσει όλα τα κράτη της Μεσογείου εναντίον της και όχι μόνο. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία για την Τουρκία ότι ακόμα και όλα τα κράτη του Αραβικού Συνδέσμου έμπρακτα (πλην Κατάρ) είναι με το μέρος της Ελλάδας.

Το γεγονός αυτό αποτελεί πιστοποίηση ότι η Τουρκική πολιτική του επεκτατικού μαξιμαλισμού και της νέο οθωμανικής αυτοκρατορίας απέτυχε. Η κοινή γνώμη στην Τουρκία σε ότι αφορά την πολιτική του Ερντογάν μετά από 17 χρόνια είναι πλέον αρνητική. Η εξωτερική πολιτική μας θα πρέπει να κινηθεί στον ίδιο ρυθμό των τελευταίων 2 μηνών με διεθνή εκστρατεία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

4. Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλεί την Τουρκία να τερματίσει αμέσως κάθε παράνομη έρευνα – γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο και να απέχει από παραβιάσεις του ελληνικού και κυπριακού εναέριου χώρου / χωρικών υδάτων αποτέλεσε την μία αιτία απόσυρσης του Τουρκικού ερευνητικού σκάφους. Η δεύτερη αιτία ασφαλώς είναι η ειδική Σύνοδος Κορυφής της κρατών μελών της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου όπου ενδεχόμενες κυρώσεις στην Τουρκία σε οικονομικό επίπεδο θα έχουν μεγάλη επίδραση στην οικονομία της.

5. Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει να θέσουν βετο σε κάθε ψήφισμα που έχει κυρώσεις με την Λευκορωσία. Η Κύπρος ήδη το ανακοίνωσε και έχει ήδη προκαλέσει πονοκέφαλο στην ΕΕ. Η χώρα μας θα πρέπει να συμπράξει με την Κύπρο στο θέμα αυτό ώστε οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ να αντιληφθούν το πρόβλημα της επιθετικότητας της Τουρκίας. Επιπλέον Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να έχουν καλές σχέσεις με την Ρωσία που βρίσκεται πίσω από την κρίση στην Λευκορωσία. Πρέπει να γίνει αντιληπτό στην ΕΕ ότι Κύπρος και Ελλάδα μαζί έχουν μεγάλο ειδικό βάρος έμπρακτα στις 27 χώρες της ΕΕ.

  • 6. Η αναθεώρηση – αναβάθμιση της Τελωνιακής Ένωσης που αιτείται η Τουρκία από την ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα και Κύπρο ως βέτο ή ως μέσο κύρωσης. Επιτακτική ανάγκη είναι να χρησιμοποιηθεί άμεσα από την Ελληνική – Κυπριακή διπλωματία για να πλήξει – στοχοποιήσει την οικονομία της Τουρκίας. Ενδεχόμενες κυρώσεις που αφορούν την Τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ θα γονατίσουν άμεσα την οικονομία της η οποία βρίσκεται σε επίπεδο συνεχούς υποβάθμισης.

Επιπλέον θα αποτελέσει μοχλό πίεσης για την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος της ΕΕ μέσω της οποίας η Τουρκία επωφελείται από εισαγωγές – εξαγωγές προς / από ΕΕ άνω των 140 δισεκατομμυρίων ετησίως χωρίς δασμούς και χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς. Η Τουρκία εάν δεν απειληθεί άμεσα και δεν υποστεί κυρώσεις που θα πλήξουν την οικονομία της, δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τις επεκτατικές διαθέσεις της. Η χώρα μας πρέπει να ακολουθήσει το ιδανικό μοντέλο αποτροπής απειλής που αφορά επιβολή αντιποίνων – κυρώσεων (Deterrence by Punishment – Sanction)

7. Η διακήρυξη – οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος – Κύπρου είναι προτεραιότητα που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η Ελληνοκυπριακή διπλωματία ανατολικά του 28 μεσημβρινού ώστε να αποκοπεί η Τουρκία ακόμα και εάν η Αίγυπτος πρέπει να υπάρχει στην διαβούλευση με βάση την πρόσφατη συμφωνία Αιγύπτου Ελλάδας . Δύο κράτη μέλη της ΕΕ (Ελλάδα – Κύπρος) αποτελούν μεγάλη Εθνική – Συμμαχική ισχύ ενάντια σε χώρα όπως η Τουρκία που βρίσκεται εκτός ΕΕ και η επιβίωσή της εξαρτάται από την ΕΕ πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά.

8. Τελευταία στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία προσπαθεί με την Αίγυπτο να οριοθετήσει ΑΟΖ όπως αποκάλυψε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, υποσχόμενη να δώσει στην Αίγυπτο μεγάλα ανταλλάγματα για να υπογράψει. Αυτό που επιθυμεί ουσιαστικά η Τουρκία είναι να αποκόψει εντελώς την Ελλάδα από την Κύπρο και να εξαφανίσει το σύμπλεγμα των νησιών της Μεγίστης. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε διερευνητικό στάδιο αξιωματούχων ακόμη αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ανησυχήσει το ΥΠΕΞ της χώρας μας

9. Η χώρα μας πρέπει να αποφύγει συζητήσεις με διαμεσολαβητές back stage για την υφαλοκρηπίδα μας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ ή της Μέρκελ ως προεδρεύουσας της ΕΕ , εάν πράγματι είχαν αρχίσει. Δεν συζητάμε για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα μας με την Τουρκία και ακολουθούμε την λύση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της θάλασσας η οποία αποτελούσε και αποτελεί πάγια τακτική.

  • 10. Η διεθνής συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – Ισραήλ – Γαλλίας θα πρέπει να ενισχυθεί ΑΜΕΣΑ με αμυντικές διμερείς επιμέρους συμφωνίες σε σύντομο χρονικό διάστημα από το ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ.

Εάν δεν υπογραφούν αμυντικές συμφωνίες δεν θα έχουν βαρύτητα για μελλοντικές ανάλογες καταστάσεις. Η πρόσφατη κρίση – ένταση δεν θα σταματήσει και οι τριβές στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Συμπερασματικά θα πρέπει να γίνει κατανοητό στην Τουρκία ότι ενδεχόμενη προσπάθεια έστω και σκέψης μελλοντικής γεώτρησης σε Ελληνική υφαλοκρηπίδα θα έχει συνέπειες με άμεση ισχυρή ανταπόδοση.

Επιπλέον στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής αποδεικνύεται ότι η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από κυρώσεις και αποφάσεις που πλήττουν τα ζωτικά συμφέροντά της. Οι ισορροπίες πλέον έχουν αλλάξει.

(*) Αντιστράτηγος Εν Αποστρατεία

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Βρέθηκαν δικαστές που καταδίκασαν ένα πολίτη που αντιμετώπισε Τούρκους εισβολείς; Δυστυχώς ναι…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: