Εταίροι και σύμμαχοι δίνουν τα ρέστα τους για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία του Ερντογάν

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, στην Καγκελαρία, στο Βερολίνο. Copyright: European Union




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε πολεμικές απειλές εναντίον της Ελλάδας, τις χειρότερες -κατά τη γνώμη μου- από το 1974, αλλά δεν κουνήθηκε φύλλο. Για τους εταίρους και τους συμμάχους της Ελλάδας και της Κύπρου ήταν …Κυριακή. Καμία αντίδραση…

Αλλά, και στο εσωτερικό της χώρας, προφανώς για να μην πλήξουμε, επανήλθαν οι αλληλοκατηγορίες μετά τις μίνι διακοπές του καλοκαιριού. Με τον Ερντογάν απέναντι, απαιτείται συνεννόηση στον ύψιστο βαθμό. Συνεννόηση και υπευθυνότητα, αλλά και η απόλυτη ετοιμότητα για την περίπτωση εκείνη κατά την οποία ο Ερντογάν επιχειρήσει αυτό που οι περισσότεροι δεν θέλουν να πιστέψουν.

Η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, εύχεται να υπάρξει διάλογος. Και ειρήνη. Όλοι οι λογικοί άνθρωποι αυτό επιθυμούν. Μόνο που ο διάλογος είναι όπως το τανγκό. Απαιτούνται δύο. Και ο Ερντογάν απαιτεί να γίνουν δεκτοί οι παράλογοι όροι του.

  • Με αφορμή, λοιπόν, τις πολεμικές δηλώσεις του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει γνωστή τη θέση της, ότι δηλαδή απορρίπτει κάθε πολεμική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, δύο συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ.

Είναι θέση που μεταφέρθηκε στον Ερντογάν από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Και δημόσια από τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Βεβαίως, το ερώτημα είναι πάντα το ίδιο. Τι κάνουν; Γιατί δεν παρεμβαίνουν δυναμικά για να τελειώσει η πολιορκία του Καστελόριζου; Ο Ερντογάν καθημερινά απειλεί με πόλεμο. Και οι νέες δηλώσεις του είναι πάντα χειρότερες από τις προηγούμενες.

Το ίδιο ισχύει και για τους Ευρωπαίους. Απειλούνται δύο χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ερντογάν δεν μπορούσε να το πει πιο καθαρά ότι θα κερδίσει με πόλεμο όσα δεν του δίνει με ειρηνικά μέσα η Αθήνα. Αυτό ακριβώς εννοούσε… Ας μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις…

Παρ’ όλα αυτά, δεν είδαμε καμία αντίδραση από την Ευρώπη. Και γιατί δεν είδαμε; Ακούμε πολλές ερμηνείες, αλλά κυκλοφορούν και σοβαρές πληροφορίες.

Δυστυχώς οι Γερμανοί και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών αναζητούν πρόσχημα για να σταματήσουν τις όποιες προσπάθειες γίνονται -αν γίνονται…- για επιβολή των κυρώσεων. Και η καλύτερη δικαιολογία είναι αυτή:

Η κ. Μέρκελ θα ανακοινώσει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες για αποκλιμάκωση και διάλογο. Και βεβαίως θα την υποστηρίξουν όλοι αφού υποτίθεται ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος συνεχίζει τις όποιες ενέργειες της. Και θα μείνουν εκτεθειμένες η Αθήνα και η Λευκωσία στον πολεμικό κίνδυνο της Τουρκίας.

  • Η κ. Μέρκελ δεν θέλει να καταλάβει ότι οι κυρώσεις θα αλλάξουν και το διπλωματικό παιγνίδι. Εφόσον είναι πραγματικές κυρώσεις και όχι «τιμωρία» της πλάκας. Αλλά οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν αποδείξει ότι δεν είναι λογικοί άνθρωποι. Τιμωρούν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά ταυτόχρονα κάνουν και «μπίζνες» μαζί του. Στον Ερντογάν χαρίζουν δισεκατομμύρια αλλά δεν έχουν την παραμικρή επιρροή απάνω του.

Έτσι έχουν τα πράγματα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί έχουν συνταχθεί με τις προσπάθειες των Γερμανών, καθώς φοβούνται να μην εκτεθεί ξανά ο πρόεδρος Τραμπ από νέα άρνηση του Ερντογάν.

Θυμίζω ότι την προηγούμενη φορά ο Αμερικανός Πλανητάρχης εισέπραξε όχι από το φίλο του τον Ερντογάν. Και (τρόπος του λέγειν) χαίρομαι που απέρριψε την εισήγησή του, μήπως και καταλάβουν οι Αμερικανοί επιτέλους με ποιον έχουν να κάνουν.

Πιστεύω ότι οι συνεργάτες του προέδρου Τραμπ θα ήθελαν πάρα πολύ να διοργανώσουν μία σύναξη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Ερντογάν και να ανακοινώσουν μία συμφωνία για αποκλιμάκωση και διάλογο, όπως έκαναν την Παρασκευή με τους Σέρβους και τους Κοσοβάρους. Θα βοηθούσε πολύ και τον κ. Τραμπ λόγω των προεδρικών εκλογών.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν βλέπουμε σύντομα διέξοδο στο αδιέξοδο, εκτός αν αλλάξει στάση ο Ερντογάν. Οι Τούρκοι απαντούν στους ξένους συνομιλητές τους ότι ο διάλογος μπορεί να ξεκινήσει, αλλά στο μεταξύ θα συνεχίζονται οι έρευνες του Ορούκ Ρέις.

Πρόκειται για απαράδεκτη πρόταση που απέρριψε ήδη η Ελλάδα. Δεν μπορεί να την αποδεχθεί ο Πρωθυπουργός, διότι είναι ως να προσφέρει στην Τουρκία μέρος της ελληνικής κυριαρχίας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μου είπαν πως όταν ένας εκ των συνομιλητών της Τουρκίας, εξέφρασε τη θέση του ότι τα τουρκικά πλοία βρίσκονται παράνομα σε ελληνικά ύδατα, έλαβε την απάντηση ότι «ερευνούμε σε δικές μας περιοχές»… Μία φράση που περικλείει όλη την παραβατικότητα και την επιθετικότητα της Τουρκίας…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Η άνευ προηγουμένου απειλή του Ερντογάν και η ολική επαναφορά του Ισραήλ στα Βαλκάνια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: