Επεισόδια στη Λέσβο: Πέτρες και χημικά-Σε απόγνωση κάτοικοι και μετανάστες

Πρόσφυγες και μετανάστες διαμαρτύρονται για τη δημιουργία νέου καταυλισμού στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, Μυτιλήνη, Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020. Πρόσφυγες και μετανάστες αντιδρούν στα σχέδια μετεγκατάστασής τους σε νέο καταυλισμό και ζητούν να τους δοθεί το δικαίωμα να ταξιδέψουν στους προορισμούς που επιθυμούν. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ζητώντας δικαιοσύνη, ελευθερία αλλά και φαγητό, πρόσφυγες και μετανάστες με πανό στα χέρια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, μέχρι το σημείο που έχει στήσει φραγμό η αστυνομία, στον δρόμο που οδηγεί στο κέντρο της Μυτιλήνης.

Τα αίματα άναψαν όταν κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών .

Μέχρι το τέλος της μέρας αναμένεται να μεταφερθούν, πρώτα ευάλωτες ομάδες και οικογένειες με μικρά παιδιά στις πρώτες σκηνές που στήνονται από χθες το μεσημέρι στην περιοχή του Καρά Τεπέ, πίσω από το πεδίο βολής, για προσωρινή στέγαση. Σε πρώτη φάση , θα φτάσουν τις 3000. Όλοι θα υποβληθουν σε τεστ για τον κορονοϊό.

  • Για τέταρτη νύχτα μωρά, μικρά παιδιά, οικογένειες και ευπαθείς ομάδες διανυκτέρευσαν στους δρόμους.

Στην είσοδο του καταυλισμού γίνεται καταγραφή των ατόμων και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ παίρνει δείγμα από όσους εισέρχονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι θετικοί στον κορονοιό.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου βρίσκεται σε αναζήτηση χώρων για να στεγαστούν προσωρινά, και οι υπόλοιποι καθώς υπάρχει άρνηση από πλευράς της αυτοδιοίκησης για την υπόδειξη χώρων για την προσωρινή στέγασή τους.

Ένα αγοράκι που προσπαθεί να δώσει φαγητό στα λίγο μικρότερα αδέρφια του, μέσα από μια κατσαρόλα στη μέση του δρόμου, και μητέρες που με τα μωρά στα χέρια μαγειρεύουν ό,τι βρουν για να μπορέσουν να δώσουν στα παιδιά τους, είναι μεταξύ των εικόνων που κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Διαμαρτυρία Δήμων

Χθες, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι, Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, έκλεισαν τις υπηρεσίες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τεκταινόμενα στο νησί.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, λόγω των αυξημένων αναγκών παρατάθηκε η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, σήμερα Σάββατο και αύριο και την Κυριακή από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 8.30 στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στην οδό Δαβάκη και Βαλαωρίτου στη Χρυσομαλλούσα. Η Ένωση καλεί άτομα και φορείς να συνδράμουν με πάνες, μωρομάντηλα, ρούχα, εμφιαλωμένα νερά, μάσκες, αντισηπτικά και τρόφιμα.

Με πληροφορίες από EΡΤ1-Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη, Μυρσίνη Τζινέλλη, Αναστασία Σπυριδάκη

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ 

Δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία του δήμου Μυτιλήνης: Μπλόκο δημάρχου μέχρι την Τετάρτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: