Δραματικές στιγμές και στην Ανάβυσσο – Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση λόγω της ανεξέλεγκτης πύρινης λαίλαπας [video]

Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020. Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στη Δημοτική Ενότητα Νέας Μάκρης, από Νέα Μάκρη προς Διόνυσο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη φωτιά έχουν καεί μετασχηματιστές της ΔΕΗ με συνέπεια να αναφερθούν διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές της Νέας Μάκρης και της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση (καίει αναγεννημένο πευκοδάσος) και άμεσα κινητοποιήθηκαν 31 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Με νέο μήνυμα του 112 καλούνται όσοι βρίσκονται στην Ανάβυσσο να απομακρυνθούν προληπτικά λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Ανάβυσσο εκκενώστε τώρα για προληπτικούς λόγους προς Σαρωνίδα οδικώς από λεωφόρο Αναβύσσου-Καραμανλή-Σουνίου. Δασική πυρκαγιά στη Θέριζα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κ.Τ.
Αθήνα, Ελλάδα

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Να εκκενώσουν οικισμούς του δήμου Σαρωνικού όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη μεγάλη πυρκαγιά καλεί τους κατοίκους με δύο μηνύματα μέσω του 112 η Πολιτική Προστασία.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Φέριζα, Όλυμπος, της Αγροτικής Τράπεζας (Οικισμός ΑΤΕ) και Αγιασμόθι, καθώς και το Οικοτροφείο Αργώ όπου βρίσκονταν 27 παιδιά και όλοι μετέβησαν στο γήπεδο της Παλαιάς Φώκαιας.

Στο ένα από τα δύο μηνύματα του 112 καλούνται επίσης να απομακρυνθούν προληπτικά οι κάτοικοι από τους οικισμούς Άγιος Παντελεήμονας και Άρης Σαρωνίδας και να κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

Αυτή την ώρα στην πυρκαγιά επιχειρούν 117 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, πέντε αεροσκάφη εκ των οποίων το ένα είναι Σινούκ του στρατού. Επίσης συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ. Επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι ο αρχηγός του ΠΣ αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κερατέα κι έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σαρωνικού,Πέτρο Φιλίππου έχουν καεί και σπίτια.

Οι Αρχές έχουν προχωρήσει στην εκκένωση των οικισμών Φέριζα, Ολυμπος, Μόγριζα, ενώ πριν λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης και στην Ανάβυσσο, αλλά και στην Παλαιά Φώκαια. Πριν από λίγο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Δήμο Σαρωνικού.

Νωρίτερα, εκκενώθηκε οικοτροφείο με 30 παιδιά στην Φέριζα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια, γι’ αυτό έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά. Την τελευταία ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν. Στο μέτωπο επιχειρούν αυτή τη στιγμή 117 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν εθελοντές, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σαρωνικού Πέτρο Φιλίππου, έχουν καεί ήδη κάποια σπίτια και καταβάλλεται προσπάθεια για να μην κινδυνέψουν άλλες κατοικίες και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές.

Δήμαρχος Σαρωνικού: «Πολύ δύσκολη και επικίνδυνη η κατάσταση λόγω των ισχυρών ανέμων»

Σε ένταση βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στα Καλύβια Αττικής, με την αναχαίτιση και την οριοθέτηση της πυρκαγιάς να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον προχωρούν σε ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στην πυρκαγιά σε δασική έκταση στον δήμο Σαρωνικού Αττικής.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούν.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς ο αέρας είναι ισχυρός και δεν επιτρέπει τον έλεγχο της πυρκαγιάς από τις δυνάμεις που επιχειρούν. Το μέτωπο είναι τεράστιο και φυσάνε πολύ δυνατοί άνεμοι. Αυτή τη στιγμή η φωτιά κινείται προς την περιοχή της Αναβύσσου και της Φωκαίας. Εκκενώθηκε η Φέριζα και θα γίνουν κι άλλες εκκενώσεις σε οικισμούς», τόνισε και στη συνέχεια πρόσθεσε:
«Ο κόσμος να βοηθήσει την κατάσταση και όπου ζητηθεί η απομάκρυνσή του, να υπακούσει και να μην αντιδρά. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και γίνεται επικίνδυνη λόγω της σφοδρότητας των ανέμων και ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει σε αυτό που ζητούν οι αρμόδιες Αρχές».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Κερατέας λόγω της πυρκαγιάς

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η Αστυνομία στην ευρύτερη περιοχή της Φέριζας Κερατέας, λόγω της πυρκαγιάς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:
– Στη λεωφόρο Καραμανλή, από το ύψος της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου (ύψος Grand Resort), στο ρεύμα κυκλοφορίας από Αθήνα προς Σούνιο (αναστροφή οχημάτων προς Αθήνα)
– Στη Λεωφόρο Καραμανλή από το ύψος της Λεωφόρου Λαυρίου (αναστροφή οχημάτων προς Αθήνα).
– Στη Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου από το ύψος της οδού Αγίας Φωτεινής στο ρεύμα κυκλοφορίας από Σούνιο προς Αθήνα (αναστροφή οχημάτων προς Σούνιο).

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κ.Τ. / Δημ. Βασιλόπουλος και ethnos.gr
Αθήνα, Ελλάδα

Μεγάλη φωτιά στα Καλύβια: Προληπτική εκκένωση του οικισμού Φέριζα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: