Ενώ επιθυμούμε την ειρήνη, είμαστε προετοιμασμένοι για πόλεμο: Η απάντηση της Προέδρου στον μεροληπτικό δημοσιογράφο του CNN

FILE PHOTO: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου φωτογραφίζεται με τους στρατιωτικούς κατά την επίσκεψή της στην Πυραυλάκατο «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» στο Καστελόριζο, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ




Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, και στο μεροληπτικό δημοσιογράφο Nic Robertson, για τις εντάσεις με την Τουρκία.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπερασπίστηκε την ελληνική κυριαρχία από το Καστελόριζο, το οποίο επισκέφθηκε αυτές τις δύσκολες ώρες για τους κατοίκους του

Το βίντεο προαναγγέλλεται με σύντομο κείμενο όπου σημειώνεται ότι οι δύο Νατοϊκοί σύμμαχοι, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στο κοντινότερο σημείο στρατιωτικής σύγκρουσης εδώ και δεκαετίες, καθώς φουντώνουν οι εντάσεις μεταξύ τους, αναφορικά με “διαφιλονικούμενα ύδατα στη Μεσόγειο”. Βεβαίως δεν λέει αλήθεια διότι είναι η Τουρκία που έχει παράνομες απαιτήσεις.

Οπως αναφέρει το κανάλι, ο Nic Robertson μιλά κατ’ αποκλειστικότητα με την Ελληνίδα Πρόεδρο, σε ένα μικροσκοπικό νησί, λιγότερο από 2 μίλια απόσταση από την Τουρκία.

Το βίντεο ξεκινά με εικόνες από την άφιξη της κ. Σακελλαροπούλου στο ακριτικό Καστελόριζο “ένα μικροσκοπικό νησί  μόλις 500 περίπου κατοίκων”, με την επισήμανση ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται το νησί για την επέτειο της απελευθέρωσης του, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα στην Τουρκία, η οποία απέχει λιγότερο από 2 μίλια.

ΠτΔ Σακελλαροπούλου: Ζούμε σε ‘ευαίσθητους’ καιρούς, αλλά είμαστε όλοι υπέρ του διαλόγου. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι υποστηρίζει το διάλογο. Διάλογο ασφαλώς, όχι υπό απειλές.

  • Η επίσκεψη εδώ, σε μια χρονική περίοδο εντάσεων, δε συνιστά ‘προκλητικό μήνυμα’ έναντι της Τουρκίας; ερωτά ο μεροληπτικός δημοσιογράφος του CNN.

ΠτΔ Σακελλαροπούλου: Δε νομίζω ότι η ειρηνική επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας της Ελλάδας, μπορεί να είναι υπό οποιοδήποτε τρόπο προκλητική.

Στο σημείο αυτό, ο Nic Robertson παρατηρεί ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ταυτόχρονα και ακριβώς απέναντι στις ακτές της Τουρκίας, διεξάγει επίσκεψη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας (σχετικές εικόνες με τον Hulusi Akar).

Στη συνέχεια και επιβαίνοντας σε λέμβο ανοικτά του Καστελόριζου, ο δημοσιογράφος παρατηρεί (δείχνοντας από τη μία τις ακτές της Τουρκίας και από την άλλη του Ελληνικού ακριτικού νησιού) ότι στο επίκεντρο της διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών, βρίσκεται ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι η Ελλάδα, με ορισμένα πολύ μικρά νησιά της, διεκδικεί δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο στα υποθαλάσσια ενεργειακά κοιτάσματα στη Μεσόγειο.

Κι ενώ στο βίντεο προβάλλεται εικόνα με το Tουρικό ερευνητικό πλοίο ‘Oruc Reis’, υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ξεκίνησε έρευνες σε …”διαφιλονικούμενα ύδατα” με την υποστήριξη του πολεμικού της ναυτικού, κι από τότε, ξεκίνησε ‘ένας πόλεμος λέξεων’ (εκατέρωθεν). Τα νερά, βεβαίως, δεν είναι διαφιλονικούμενα, είναι ελληνικά.

Στο σημείο αυτό κι ενώ προβάλλεται στο background, σύντομο απόσπασμα από ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σάββατο, ο Nic Robertson σημειώνει ότι η Ελλάδα θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της, με την απόκτηση 18 πολεμικών αεροσκαφών από τη Γαλλία, προσλαμβάνοντας έως και 15χιλιάδες στρατιωτικό προσωπικό, καθώς και πλοίων για το πολεμικό της ναυτικό.

  • Nic Robertson: Γιατί τώρα;

ΠτΔ Σακελλαροπούλου: Η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτές τις κινήσεις.

  • Nic Robertson: Προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα προς την Τουρκία;

ΠτΔ Σακελλαροπούλου: Όχι μόνο για να σταλεί ένα μήνυμα, αλλά γιατί ενώ επιθυμούμε την ειρήνη, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πόλεμο.

Παρόλα αυτά –επισημαίνει ο δημοσιογράφος– κανείς εδώ (στο Καστελόριζο) δεν πανικοβάλλεται, έχουν ξαναδεί παρόμοια κατάσταση. Επιβιβαζόμενος σε σκάφος που κάνει το δρομολόγιο προς/από τις απέναντι τουρκικές ακτές, συνομιλεί με τον καπετάνιο Γιώργο Καραγιάννη, ο οποίος εμφανίζεται καθησυχαστικός «δεν υπάρχει πρόβλημα, όλα είναι καλά, τέλεια…»

Ο Nic Robertson σχολιάζει ότι μπορεί προς το παρόν, να έχει δίκιο ο Έλληνας καπετάνιος, καθότι το Σαββατοκύριακο, η Τουρκία απέσυρε το ερευνητικό της σκάφος.

  • Nic Robertson: Πιστεύετε ότι αυτή η ένταση για τα αποθέματα των υδρογονανθράκων, υποχωρεί, τελείωσε;

ΠτΔ Σακελλαροπούλου: Δεν είμαι τόσο βέβαιη, διότι όλα, (και οι σχέσεις με την) Ελλάδα, την Κύπρο, στη Μεσόγειο, θα εξελιχθούν σε στάδια. Όλοι επιθυμούν τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, όχι μόνον η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

Το ρεπορτάζ και το βίντεο ολοκληρώνεται με πανοραμική απεικόνιση από αέρος του Καστελόριζου, και την επισήμανση του Nic Robertson ότι δεν πρόκειται για την πρώτη κρίση μεταξύ των δύο κρατών, και αυτή δεν έχει (ακόμη) κοπάσει. [Greek President speaks to CNN on tensions with Turkey”]

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ανανεωμένο-εμπλουτισμένο δημοσίευμα του Nic Robertson στην ιστοσελίδα του CNN, αναφέρεται στη διαμάχη Ελλάδας-Τουρκίας με φόντο τα ενεργειακά αποθέματα στη Μεσόγειο, διαμάχη στο επίκεντρο της οποίας τοποθετείται το ακριτικό Καστελόριζο, το οποίο επέλεξε συμβολικά να επισκεφθεί αυτές τις ημέρες η ΠτΔ κα Σακελλαροπούλου_ “Greek president provokes Turkey by visiting tiny island at center of eastern Mediterranean dispute” («Η Ελληνίδα πρόεδρος προκαλεί την Τουρκία επισκεπτόμενη ένα μικροσκοπικό νησί στο επίκεντρο μιας διαμάχης στη Μεσόγειο»).

Συμπληρωματικά στο προηγούμενο δημοσίευμα/ βίντεο, αναφέρει ο Nic Robertson ότι όσες φορές Ελλάδα και Τουρκία χρησιμοποιούν σκληρές εκφράσεις εκατέρωθεν, δεν είναι σοφό να μην δίνουμε σημασία.

Στο σημείο αυτό ο Ρόμπερτσον ξεπέρασε ακόμα και την …αμεροληψία του: Δεν έχουν περάσει, σημείωσε, παρά μετά βίας δύο γενεές, όταν η Τουρκία έστειλε αλεξιπτωτιστές στην Κύπρο, διχάζοντας το νησί (ξέχασε ότι το 1974 έγινε η τουρκική εισβολή). Εκατοντάδες χιλιάδες έφτασαν ως πρόσφυγες στην Ευρώπη, ακόμη δεν έχει επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, ενόσω -όπως ισχυρίστηκε- περιμένει διεθνή αναγνώριση, “ο ελεγχόμενος από την Τουρκία βορράς” (αναφέρεται στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου).

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σε πολλές μεγάλες Ευρωπαϊκές εφημερίδες, σχετικά με τη συμφωνία Βενιζέλου-Ataturk το 1930. Εκείνο που ήθελε να επισημάνει είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία, έχουν ιστορικό προστριβών αλλά και εξομάλυνσης των σχέσεών τους, και ότι ‘οι καλές ημέρες, είναι περισσότερες από τις κακές’.

Η ΠτΔ κα Σακελλαροπούλου, κατά την επίσκεψή της στο Καστελόριζο δήλωσε προς τους κατοίκους του νησιού, ότι «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, προκάλεσαν εντάσεις που δεν έχουν προηγούμενο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Εντάσεις που στοχεύουν όχι μόνον την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, οι οποίες και απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή… Η Ελλάδα υποστηρίζει το διάλογο και η άμεση αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για τον πολιτικό διάλογο.»

Λίγες ώρες αφότου η ΠτΔ έφτανε στο Καστελόριζο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εξήγγειλε νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Και η απάντηση της κας Σακελλαροπούλου (on camera), ότι για να διαφυλάξουμε την ειρήνη, θα πρέπει πάντοτε να είμαστε έτοιμοι και για πόλεμο, φαίνεται –σημειώνει ο δημοσιογράφος– να προκάλεσε έκπληξη στα μέλη της συνοδείας της – «όμως αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, ένας τραχύς τόπος, όπου έφτασαν οι δύο αυτοί γείτονες. Καμία πλευρά δεν επιθυμεί τον πόλεμο, όμως και καμία δεν είναι ικανή να κάνει πίσω», σχολιάζει ο Nic Robertson.

Όμως τώρα –επισημαίνει εν κατακλείδι ο δημοσιογράφος– όσα διακυβεύονται είναι πολύ σημαντικότερα. Η ανατολική Μεσόγειος εμφανίζεται να έχει πλούσια ενεργειακά αποθέματα, την ώρα που έχουν ξεσπάσει στις ακτές της, εστίες πολέμου ‘δια αντιπροσώπων’. Η Ρωσία έχει επενδύσει στα συμφέροντά της σε Συρία και Λιβύη, και ο ίδιος ο Πρόεδρος Putin, ‘σφίγγει τον κλοιό του’ στη θάλασσα – ζωτική για τα συμφέροντα της χώρας του.

Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan, έχει συνάψει (παράνομη) συμφωνία για θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη, η οποία αντιπαραβάλλεται στα συμφέροντα της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ ταυτόχρονα, διαταράσσει το ενδεχόμενο ενός αγωγού με κατεύθυνση την Ευρώπη.

Το Ισραήλ έχει φυσικό αέριο προς εξαγωγή, η Ευρώπη επιθυμεί να διαφοροποιηθεί και να μην εξαρτάται από τη Ρωσία, ο Γάλλος πρόεδρος Macron -που εναντιώνεται σε Τουρκία και Λιβύη- τάσσεται υπέρ της Ελλάδας, ενώ και οι ΗΠΑ εμφανίζονται να δείχνουν κατανόηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Όλα αυτά τα ‘στρώματα πολυεθνικής πολυπλοκότητας’, φέρουν το ρίσκο να πυροδοτήσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση και όπως συμβαίνει με τους υδρογονάνθρακες που Ελλάδα και Τουρκία επιθυμούν να εξορύξουν, ένα λάθος θα μπορούσε να καταστεί καταστροφικό (‘εκρηκτικό’).

Χατζηδάκης για Oruc Reis: Δεν παίρνουμε τίποτα τοις μετρητοίς, αλλά δεν είμαστε και κακόπιστοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: