Ενδεχόμενο νέο lockdown και διεθνές τραπεζικό σκάνδαλο “βουλιάζουν” τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

File photo: Tο χρηματιστήριο της Μαδρίτης. EPA, ALTEA TEJIDO




Οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν σήμερα προς τη χειρότερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών καθώς οι φόβοι ότι ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωναϊού μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έπληξαν τις μετοχές ταξιδίων και αναψυχής ενώ βουτιά κατέγραψαν οι τραπεζικοί τίτλοι εν μέσω δημοσιευμάτων για νέο σκάνδαλο με ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τα νέα κρούσματα κορωναϊού στη Βρετανία διπλασιάζονται σχεδόν κάθε επτά ημέρες και, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα καταγράφονται περίπου 50.000 νέα κρούσματα ημερησίως, δήλωσε σήμερα ο Πάτρικ Βάλανς, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, εν μέσω εικασιών για νέες εντολές από την κυβέρνηση για περιορισμό στο σπίτι.

«Νομίζω ότι (οι επενδυτές) είναι εμφανώς νευρικοί για τις πιθανότητες ενός δεύτερου lockdown», δήλωσε η Τζέιν Σουμέικ, διευθύντρια επενδύσεων στην εταιρία Janus Henderson.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 σημείωσε βουτιά 3,5%, με τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί πάνω από 4%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε νωρίτερα κατά 2,9%, μια πτώση που έχει να καταγραφεί από τις αρχές Ιουνίου.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής κατέγραψε νωρίτερα απώλειες 5,7%, σημειώνοντας τη χειρότερη πτώση του από τον Απρίλιο, με τις μετοχές των αεροπορικών εταιριών IAG, ιδιοκτήτριας της BA και της Lufthansa να υποχωρούν κατά 13,5% και 8%, αντίστοιχα.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωσαν νωρίτερα πτώση 6%, πλησιάζοντας ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ύστερα από δημοσιεύματα ότι η HSBC και η Standard Chartered είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να διακινούσαν παράνομα κεφάλαια τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Πτώση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,64% στις 634,55 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,6 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 3,87% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.516,27 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 4,62% στις 308,61 μονάδες.

Το χρηματιστήριο έχει αναιρέσει όλη την ανοδική πορεία του δευτέρου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου και βρίσκεται τώρα στα επίπεδα από τα οποία άρχισε την πρόσφατη αντίδραση. Μάλιστα η σφοδρότητα της πτώσης είναι μεγαλύτερη στους τίτλους που ηγήθηκαν της αντίδρασης, ενώ πλέον ελάχιστοι είναι οι τίτλοι που διαφεύγουν της πτώσης.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ξέπλυμα αστρονομικών ποσών βρώμικου χρήματος μέσω των μεγαλύτερων παγκόσμιων τραπεζικών ιδρυμάτων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: