File Photo. Διασώστης μπροστά σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Καμπανάκι χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι για το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένου κι ενός lockdown, σύμφωνα με τα όσα άφησε να εννοηθούν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών ο κ. Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει όποια μέτρα χρειαστούν, καθώς αυτή τη στιγμή, «η Περιφέρεια Αττικής – και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας – βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο».

  • Ειδικότερα, σημείωσε:  «Είναι προφανές πως σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες. Παρόλα αυτά υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα».

Πρόσθεσε δε, πως «είναι ξεκάθαρο ότι: Το καλοκαίρι, αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα στις πύλες εισόδου της χώρας και στα νησιά μας.

»Στο τέλος Αυγούστου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, ιδίως δε στα Γηροκομεία μας. Και ενώ αρχικά είχαμε πολλά κρούσματα και, δυστυχώς, απώλειες ζωών, με τα μέτρα που πάρθηκαν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Ενδεικτικά, τις τελευταίες ημέρες έγιναν 3.545 τέστ κορωναϊού σε 150 Γηροκομεία και ήταν όλα αρνητικά.

»Στις αρχές Σεπτεμβρίου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που προκλήθηκε στη Λέσβο μετά τα γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας. Σημειώνω ότι κατά την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ διενεργούνται τέστ σε όλους όσους εισέρχονται σε αυτή. Συγκεκριμένα, έχουν διενεργηθεί 7.064 τέστ και βρέθηκαν »243 κρούσματα κορωναϊού που θα αποτυπωθούν στα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί είναι στα 24 έτη και πρόκειται, κατά κανόνα, για ασυμπτωματικούς. Τονίζεται ότι υποβλήθηκαν σε τεστ ακόμη 160 άτομα, αστυνομικοί και διοικητικό προσωπικό, και είναι όλοι αρνητικοί.

»Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι έλεγχοι, τα τεστ και η αυξημένη επαγρύπνηση αποδίδουν.

»Τώρα, όμως, έχουμε μπροστά μας το μεγάλο πρόβλημα στα αστικά κέντρα. Η Περιφέρεια Αττικής – και ακόμη περισσότερο το κέντρο της Αθήνας – βρίσκεται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο. Και το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown στην Αττική είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ποτέ διστάσει να εφαρμόσει τοπικά lockdowns και δεν αποτελεί εξαίρεση η Αττική. «Σημασία έχει η επίπτωση κάθε μέτρου, να είναι εφαρμόσιμο και προτιμότερο από άλλα μέτρα. Αυτό θα το αποφασίσουν οι ειδικοί», σημείωσε ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα μέσω εφαρμογής στο κινητό θα μπορούν οι πολίτες να γνωρίζουν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην περιοχή που βρίσκονται καταχωρώντας το σχετικό ταχυδρομικό κώδικα.

Σύψας: Το μοναδικό μέτρο που απέδωσε ήταν το lockdown

Την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική. Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega, ο λοιμωξιολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Σύψας τόνισε πως «μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει. Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό».

Ο κ. Σύψας επικαλούμενος τα στοιχεία τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, που περιλαμβάνει «άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες 10 μέρες στην Ελλάδα με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου», προειδοποίησε πως «το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας – το lockdown». Κατά την άποψη του κ. Σύψα πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα στην Αττική «για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει». Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε πως το Λεκανοπέδιο είναι στο πορτοκαλί χρώμα κι αν τα μέτρα δεν αποδώσουν και φτάσει στο «κόκκινο», τότε τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θα είναι πολύ πιο δραστικά. Μεταξύ των μέτρων αυτών, συγκαταλέγονται ένα νέο lockdown δύο εβδομάδων ή λουκέτο των καταστημάτων εστίασης και λιανεμπορίου, αλλά και το κλείσιμο των σχολείων. Ωστόσο, όλα θα κριθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.

«Οι περιορισμοί θα πρέπει να ληφθούν πριν μας προλάβει ο χειμώνας», υπογράμμισε.

Γώγος: Πρέπει να αραιώσει ο κόσμος στα ΜΜΜ

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS ως περιοριστικό μέτρο, τονίζοντας ότι ήδη ζούμε ένα ήπιο lockdown.

Σημείωσε δε, ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να αραιώσει ο κόσμος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τώρα παρουσιάζεται μία ευκαιρία με τα κλιμακωτά ωράρια προσέλευσης στην εργασία.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι πιέζεται το σύστημα υγείας στην Αττική εξαιτίας του αριθμού των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και κυρίως των βαριών περιστατικών, καθώς όπως είπε, καλύπτεται σημαντικό κομμάτι των ελεύθερων κλινών που υπάρχουν για τον Covid.

Πρόσθεσε δε, ότι το τοπικό Rt, στην Αθήνα είναι στο 1-1,1, ωστόσο «πρέπει να προσέχουμε γιατί το Rt μπορεί να ξεφύγει». Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, θα αποδώσουν και στόχος είναι τις επόμενες 10-15 μέρες να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε κάτω από 100 και ο δείκτης Rt κάτω από το 1.

Παγώνη: Αν συνεχίσουμε έτσι, όσες ΜΕΘ κι αν μας δώσουν δεν θα φτάσουν

«Καμπανάκι ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά τους επόμενους μήνες, αν προχωρήσουμε με τους ίδιους ρυθμούς» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

«Ας ελπίσουμε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν» πρόσθεσε η κυρία Παγώνη προσθέτοντας ότι «αν μέσα στον Οκτώβριο που ξεκινούν οι ιώσεις έχουμε τόσα κρούσματα, δεν ξέρουμε τι συμπεριφορά του κορωναϊού με τις ιώσεις αυτές».

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι «όσα κρεβάτια και αν μας δώσουν» το πρόβλημα θα παραμείνει αν συνεχίσουν οι ίδιοι ρυθμοί επισημαίνοντας ότι «το είδαμε και στην Ιταλία, όταν φτάσαμε στο σημείο να επιλέγουν ποιον θα βάλουν σε ΜΕΘ και ποιον όχι».

Ερωτηθείσα ποιο θα είναι το «σημείο μηδέν» για τα νοσοκομεία, η κυρία Παγώνη απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό γιατί υπάρχουν τρεις παράγοντες:

  1. ο αριθμός των κρουσμάτων
  2. ο αριθμός αυτών που νοσηλεύονται σε κλινικές
  3. ο αριθμός των διασωληνωμένων».

Υπενθύμισε δε, ότι «δεν έχουμε μόνο τον covid-19. Ξέρετε τι σοβαρά προβλήματα υγείας έχουμε;». Χαρακτήρισε, τέλος, «ανησυχητικό» το γεγονός ότι από σήμερα, Δευτέρα, μπαίνουν στην Αττική με τμήματα για Covid-19 το «Ιπποκράτειο» και το «Λαϊκό» ενώ από την Παρασκευή μπαίνει και το «Γεώργιος Γεννηματάς».  «Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί μπαίνουν τρία νοσοκομεία δυνατά που σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει, κάτι προσπαθούμε να προλάβουμε» κατέληξε η κ. Παγώνη.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

Μεγαλώνει η λίστα των κλειστών σχολείων: Έρχονται τα rapid test στα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: