Ένα μεγάλο βήμα χωρίς την Τουρκία: Υπογραφή του καταστατικού του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου

FILE PHOTO: Από την συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με τον Αμερικανό Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ. Photo via Twitter@K_Hatzidakis




Όλες οι αιγυπτιακές εφημερίδες αναφέρονται στην προχθεσινή διαδικτυακή τελετή υπογραφής του καταστατικού του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum – EMGF).

Σημειώνουμε ίτι στο Φόρουμ αυτό δεν συμμετέχει η Τουρκία, η οποία επέλεξε την παραβατική συμπεριφορά και διατείνεται ότι θα λάβει με …πόλεμο ότι της αναλογεί.

Η τελετή υπογραφής έγινε με τη συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, και των Υπουργών Ενέργειας της Αιγύπτου, Tarek El Molla, της Κύπρου, Νατάσσας Πηλείδου, του Ισραήλ, Yuval Steinitz, της Ιορδανίας, Hala Zawati, καθώς και της Υφυπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Alessandra Todde.

Χαρακτηριστικά, η κρατική εφημερίδα Al-Gomhuria σε σχετικό ρεπορτάζ επισημαίνει ότι στην τελετή παρέστησαν η Ανώτερη Σύμβουλος του Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, Victoria Coates, η Διευθύντρια Ενέργειας Christina Lobello, εκ μέρους της Επιτρόπου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ρόλο παρατηρητή, οι διπλωματικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας στο Κάιρο και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται η δήλωση του Αιγυπτίου Υπουργού Πετρελαίου, Tarek El Molla, ότι η επίσημη μετατροπή του Φόρουμ σε διακυβερνητικό οργανισμό στην περιοχή της Μεσογείου, με έδρα το Κάιρο, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην πορεία εγκαθίδρυσης αυτής της οντότητας, που σταδιακά αναπτύχθηκε για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Διευκρίνισε δε ότι ο οργανισμός στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας και στην ανάπτυξη οργανωμένου και συστηματικού πολιτικού διαλόγου για το φυσικό αέριο, προκειμένου να συμβάλει στη βέλτιστη οικονομική εκμετάλλευση των αποθεμάτων των χωρών-μελών, τόσο με τη χρήση της υπάρχουσας υποδομής, όσο και με τη δημιουργία νέων υποδομών, όταν αυτό απαιτείται, με στόχο το κοινό όφελος και την ευημερία των λαών.

Αναφέρονται επίσης, μεταξύ άλλων, οι επισημάνσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κωστή Χατζηδάκη, για τη σημασία του οργανισμού ως μέσου για την προώθηση της συνεργασίας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς προσφέρει στις χώρες της περιοχής τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την ενέργεια, που στο παρελθόν αποτελούσε πηγή συγκρούσεων, ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία.

Χαρακτηριστικοί τίτλοι και υπότιτλοι των  αιγυπτιακών εφημερίδων:

Al-Gomhuria
«Το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου: Διεθνής Διακυβερνητικός Οργανισμός με έδρα το Κάιρο».

Al-Ahram
«Στο Κάιρο η έδρα του πρώτου Διεθνή Διακυβερνητικού Οργανισμού για το αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Al-Wafd
«Επίσημα: Το Κάιρο [ορίζεται ως] έδρα του Οργανισμού Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου» [Τίτλος].
«Νέο ξεκίνημα προς επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας στην περιοχή» [Υπότιτλος].

Al-Masry Al-Youm
«Το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μετατρέπεται σε Διεθνή Οργανισμό με έδρα το Κάιρο».

Al-Youm Al-Sabe
«Σε Διεθνή Οργανισμό στο Κάιρο μετετράπη το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου».

Al-Shorouk
«Μετατροπή του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου σε περιφερειακό Οργανισμό».

Τα Rafale στο μικροσκόπιο του Κλάδου Υποστήριξης της Π.Α.: Αναμένονται υπογραφές πριν τα τέλη του 2020

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: