Εμπρησμός στη Μόρια: Η (αυτο)εκπλήρωση μιας προφητείας ή οργανωμένο σχέδιο;

FILE PHOTO: Κατεστραμμένες υποδομές στο ΚΥΤ της Μόριας μετά την φωτιά. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Το ξημέρωμα της 9ης Σεπτεμβρίου έγινε τελικά αυτό που όλοι χαρακτήριζαν ως εφιαλτικό σενάριο, φοβόντουσαν και συζητούσαν επί μήνες.

Η Μόρια πυρπολήθηκε και η κεντρική δομή καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Περίπου 13.000 μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνταν εκεί βρίσκονται στον δρόμο πλημμυρίζοντας το νησί. Η κυβέρνηση όντως φαίνεται να κινείται γρήγορα και επιχειρεί να ελέγξει την κατάσταση που όμως παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Το βασικό ζητούμενο όμως, εκτός φυσικά από την τακτοποίηση της κατάστασης και την ασφάλεια των ανθρώπων -μεταναστών και κατοίκων του νησιού-, είναι μια τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημα βασικό ερώτημα:

  • Η φωτιά ήταν αποτέλεσμα μιας κακιάς στιγμής και της συγκυρίας ή προϊόν ενός σχεδίου που απλώς κάποια επέλεξαν τη στιγμή για να το εφαρμόσουν;

Στη συγκεκριμένη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή και στην ανατολική Μεσόγειο, είναι πολύ βολικό για ορισμένους στην Ελλάδα να αναζωπυρωθεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που πριν από μερικούς μήνες είχε απειλήσει ακόμη και την ίδια την κυβέρνηση καθώς οι κάτοικοι των νησιών είχαν ξεσηκωθεί κατά των κλειστών κέντρων παραμονής και μάλιστα είχαν κυνηγήσει τις δυνάμεις των ΜΑΤ που επιχείρησαν να επιβάλλουν την τάξη.

Η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και η κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δείχνει ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης. Η αποστολή κλιμακίων υπουργικού και ειδικών επιστημόνων αποτελεί ένα σωστό βήμα προκειμένου να διαχειριστεί την κρίση που ξέσπασε.

Από κυβερνητικής πλευράς, για λόγους επικοινωνιακούς επισημαίνεται μια πραγματικότητα. Πως μέσα στους τελευταίους μήνες ο πληθυσμός στη Μόρια μειώθηκε από τις 23-24.000 στις 13-14.000.

Φυσικά και αυτός είναι εξαιρετικά μεγάλος καθώς η συγκεκριμένη δομή έχει φτιαχτεί για περίπου 3-4.000 διαμένοντες.

  • Όλοι γνώριζαν τον κίνδυνο και επί μήνες όλοι συζητούσαν τι θα συμβεί αν στη Μόρια ξεσπάσει φωτιά ή αν πληγεί από τον κορωναϊό. Τώρα συνέβησαν και τα δύο. Πρώτα διαπιστώθηκαν τα κρούσματα του covid-19 και στη συνέχεια όταν επιχειρήθηκε ο περιορισμός όσων βρέθηκαν θετικοί στο τεστ, ξέσπασαν οι αναταραχές.

Εκτός από το βασικό ερώτημα που προσημειώθηκε, υπάρχουν και μερικά ακόμη καθώς και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συμπτώσεις.

Όλα αυτά τα γνωρίζει και η κυβέρνηση. Κατ’ αρχήν από το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο. Δεύτερον, στην κυβερνητική σύσκεψη έλαβαν μέρος και ο επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Συγκεκριμένα, όταν επιχειρήθηκε να τεθούν σε καραντίνα οι συγκεκριμένοι μετανάστες που ανιχνεύθηκαν θετικοί στον ιό και ξέσπασαν οι ταραχές και μπήκαν οι φωτιές, το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού βρίσκονταν στην άλλη άκρη του νησιού, στα πύρινα μέτωπα που είχαν ξεσπάσει στη Βατούσα και την Άντισσα.

Και όταν τελικά, έφτασαν οι πρώτες πυροσβεστικές δυνάμεις στη Μόρια δέχθηκαν οργανωμένη επίθεση από ομάδες διαβιούντων στον καταυλισμό με αποτέλεσμα να καθυστερήσει κι άλλο η επέμβασή τους.

Στο φως της ημέρας διαπιστώθηκε ότι έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς τα κοντέινερ στην οργανωμένη δομή καθώς και το νέο νοσοκομείο, η υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη. Εκεί κοιμήθηκαν εκατοντάδες κόσμου όλη τη νύχτα μπροστά από παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που διέμενε στο ΚΥΤ «χάθηκαν» στα βουνά.

Από εδώ και πέρα η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές έχει να λύσει ένα γόρδιο δεσμό που απλώς η συγκυρία τον έφερε ξανά στην επικαιρότητα.

Οι επόμενες ημέρες θα καταδείξουν εάν επρόκειτο για ένα τυχαίο συμβάν ή ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος: Αγώνας να μη φτάσουν χιλιάδες μετανάστες στη Μυτιλήνη

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Λέσβο: Εκρυθμη η κατάσταση στο νησί

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: