Ελβετία: Ηχηρό “όχι” των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα για τη μετανάστευση

Οι Ελβετοί είπαν “όχι” στον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων με την ΕΕ (SRF). EPA, LAURENT GILLIERON




Οι Ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν κατά πλειοψηφία την πρωτοβουλία του μεγαλύτερου ελβετικού κόμματος να καταργηθεί η συμφωνία που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο SRF σήμερα.

Το κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης του Κέντρου (SVP-λαϊκιστική δεξιά) ζήτησε να διεξαχθεί δημοψήφισμα με αντικείμενο τη συγκεκριμένη συμφωνία της ΕΕ, μια ψηφοφορία που θεωρήθηκε ως μια σημαντική δοκιμασία προσέγγισης των ξένων που αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε πως βάσει της πρόβλεψής του, που βασίζεται σε μερικά αποτελέσματα από το σημερινό δημοψήφισμα, η πρόταση απορρίφθηκε με ποσοστό 63% κατά έναντι 37% υπέρ.

Η πρωτοβουλία του SVP, το οποίο εκτιμά πως η Ελβετία «υφίσταται ανεξέλεγκτη και τεράστια μετανάστευση» και πως «οι θέσεις εργασίας απειλούνται», έχει στόχο την ακύρωση της Συμφωνίας για την Ελεύθερη Κυκλοφορία Προσώπων (ALCP) που υπογράφηκε το 1999 με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το SVP άσκησε πιέσεις για τον έλεγχο της μετανάστευσης, προτάσσοντας ορισμένα επιχειρήματα που οι πολιτικοί υπέρ του Brexit χρησιμοποιούσαν την περίοδο πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Περιέγραφε μια ζοφερή εικόνα όπου οι νεαροί ξένοι παραγκωνίζουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία Ελβετούς, η στέγαση είναι ακριβότερη, τα σχολεία είναι υπερπλήρη και στα ΜΜΜ επικρατεί συνωστισμός.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γενεύη, Ελβετία
Α.Σ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Στις κάλπες οι Ελβετοί: Κρίσιμο δημοψήφισμα για τη μετανάστευση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: