Ελληνοτουρκικός διάλογος ενόψει και παρασκήνιο: Η Μέρκελ κρατάει καρότο, όχι μαστίγιο, για τον Ερντογάν

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. EPA, HENNING SCHACHT / POOL




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Λύσεις» την υστάτη αναζητά η γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μη χαλάσει το καλοστημένο παζλ των επόμενων κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται, αρχίζουν διερευνητικές επαφές Ελλάδος και Τουρκίας και η προσπάθεια είναι να μη… χαλάσει το κλίμα με κινήσεις που θα προκαλέσουν την «οργή του Ερντογάν».

Οι αναφορές αυτές αξιωματούχων της Ε.Ε., πρωτίστως όμως, της καγκελαρίου της Γερμανίας, Μέρκελ, αφορούν την επιμονή της Λευκωσίας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, για τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τα επόμενα 24ωρα ενόψει του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών αύριο Δευτέρα και των αρχηγών, την Πέμπτη και την Παρασκευή, κρίνονται κρίσιμα καθώς στόχος είναι να υπάρξει αποτέλεσμα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όταν οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα πάρουν αποφάσεις, για την Τουρκία.

Η Άγκυρα σε συνεννόηση με το Βερολίνο απέσυρε προσωρινά το ερευνητικό σκάφος «Όρουτς Ρέις», το οποίο διενεργούσε μέχρι πρόσφατα σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως το σκάφος βρίσκεται στο λιμάνι της Αττάλειας για τεχνικό έλεγχο, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, θα ολοκληρωθεί στις 25 Σεπτεμβρίου. Ημέρα κατά την οποία θα τελειώσουν και οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα, δημόσια άρχισαν να  κάνουν λόγο για «ευκαιρία που δίνεται στη διπλωματία».

Ενόψει των πιο πάνω, η Λευκωσία γίνεται δέκτης μηνυμάτων πως «οι κυρώσεις μπορούν να περιμένουν», θέτοντας ως προτεραιότητα την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου, που όπως εκτιμάται θα είναι μακράς διάρκειας και μικρής απόδοσης.

Είναι, όμως, σαφές πως από τη στιγμή, που το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνεχίζουν τις παράνομες δραστηριότητές τους στην κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί μονόδρομο για τη Λευκωσία να επιμείνει στις κυρώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα δοθεί άλλοθι στην κατοχική Τουρκία να συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην ΑΟΖ.

Η Γαλλία, η οποία είναι η μόνη -εντός και εκτός Ε.Ε.- που στέκεται απέναντι από τον Ερντογάν, εκτιμά πως εάν δεν αποτραπεί η τουρκική προέλαση στην Ανατολική Μεσόγειο, θα υπάρξει αποσταθεροποίηση σε ολόκληρη την περιοχή. Γι’ αυτό και αντιδρά στις τουρκικές μεθοδεύσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Θα «θυσιαστεί» η Κύπρος για μερικές ημέρες «ήρεμων νερών»; Η γερμανική αυτοκρατορία προστατεύει τον ταραχοποιό Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: