Ελληνοαυστραλός φοιτητής στο στόχαστρο του Πεκίνου: Όλα ξεκίνησαν από μια… κουβέντα

File Photo:O πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζιπίνγκ. EPA, SERGEI CHIRIKOV




Ένας Ελληνοαυστραλός φοιτητής με λίγους ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο οποίος δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στην Κίνα, έγινε ο απίθανος στόχος της οργής του Πεκίνου, καθώς οι διμερείς σχέσεις επιδεινώνονται.

Όταν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών επιτέθηκε προσωπικά στον Ντρου Παύλου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η εκστρατεία που διεξάγεται εναντίον του ανέβηκε σε ένα νέο επίπεδο.

Αρχικά, αυτός ο νέος 21χρονος νεαρός άνδρας τέθηκε ο ίδιος στο στόχαστρο του Πεκίνου οργανώνοντας τον Ιούλιο του 2019 μια μικρή συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, όπου σπουδάζει, για να διαμαρτυρηθεί για την πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης.

Από τότε, οι Global Times, μια κινεζική εθνικιστική ταμπλόιντ, δημοσίευσε σειρά δυσφημιστικών άρθρων.

Χαρακτηρίζοντάς τον «ταραξία που εναντίωνεται στην Κίνα», τον παρουσίασε ως ενσάρκωση του ρατσισμού απέναντι στους Κινέζους στην Αυστραλία.

Ο φοιτητής Φιλοσοφίας δήλωσε ότι αποτέλεσε αντικείμενο απειλών θανάτου μετά τον χαρακτηρισμό του ως «αυτονομιστή» από Κινέζους εκπροσώπους στην Αυστραλία.

Τον Αύγουστο, τέθηκε στο στόχαστρο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο όταν ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε για μια φωτογραφία που έγινε viral και δείχνει έναν Κινέζο διπλωμάτη να περπατά πάνω στις πλάτες κατοίκων του Κιριμπάτι, ενός νησιού του Ειρηνικού.

Κατηγόρησε τότε τον Ντρου Παύλου ότι αποκάλυψε αυτή τη φωτογραφία. «Αυτό το άτομο ήταν πάντα εναντίον της Κίνας για πολιτικούς λόγους», δήλωσε ο εκπρόσωπος, αν και ο Παύλου δεν ήταν ο φωτογράφος αυτού του στιγμιότυπου και δεν ήταν ο πρώτος που το μοιράστηκε.

Ο φοιτητής δήλωσε ότι «συγκλονίστηκε βαθιά» από τις δηλώσεις αυτές.

«Είναι περίεργο για μια υπερδύναμη να εστιάζει σε έναν Αυστραλό φοιτητή ηλικίας 21 ετών, έναν Αυστραλό που είναι κατά βάση πολύ χαζός και κάνει πολλές χαζομάρες», δήλωσε ο Παύλου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μερικές φορές ο αμφιλεγόμενος ακτιβισμός του γύρισε εναντίον του.

Έτσι, κατηγορήθηκε για ρατσισμό όταν πόζαρε, στις αρχές της πανδημίας του κορωναϊού, μπροστά στο Ινστιτούτο Κομφούκιος του πανεπιστημίου του, που χρηματοδοτείται από την Κίνα, με ένα πανό που έγραφε «Βιολογικός κίνδυνος Covid-19».

Σήμερα λέει πως μετανιώνει για το αστείο αυτό, αλλά υποστηρίζει πως εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει γιατί παραμένει στο στόχαστρο του Πεκίνου.

Μία εξήγηση είναι ότι άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή.

Εκτός από το ότι κατηγορεί το Πεκίνο για καταστολή στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιντζιάνγκ και στο Θιβέτ, ο Παύλου τράβηξε επίσης την προσοχή στις σχέσεις ανάμεσα στα αυστραλιανά και τα κινεζικά πανεπιστήμια.

Οι σχέσεις αυτές αποτελούν στο εξής αντικείμενο έρευνας εκ μέρους των αυστραλιανών αρχών που φοβούνται πως η συρροή κινέζικων χρημάτων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το εθνικό συμφέρον.

Η Ιλέιν Πίρσον , διευθύντρια του αυστραλιανού τμήματος της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), υπογράμμισε πως αυτό το μόνο που έκανε ήταν να τραβήξει περισσότερο την προσοχή του Πεκίνου, που είναι ιδιαίτερα “εύθικτο”, πάνω στον νεαρό άνδρα.

Τα αστεία του Παύλου οδήγησαν επίσης το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ να συγκροτήσει έναν φάκελο για πειθαρχικές παραβάσεις που ξεκινούν από εμπρηστικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φθάνουν μέχρι τη χρησιμοποίηση ενός στιλό που δεν είχε πληρώσει σε ένα κατάστημα της πανεπιστημιούπολης.

Τον Μάιο, έπειτα από μια ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών, αποκλείστηκε από το πανεπιστήμιο για δύο χρόνια. Η ποινή του μειώθηκε έπειτα από έφεση σε αναστολή έως τα τέλη του 2020.

Ο φοιτητής αποφάσισε να καταθέσει αγωγή εναντίον του πανεπιστημίου, του πρύτανη και του αντιπρύτανή του, διεκδικώντας 3,5 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (2,20 εκατ. ευρώ) για διακοπή συμβολαίου και δυσφήμηση.

Το πανεπιστήμιο αποτελεί αντικείμενο επικρίσεων για το θέμα της διαχείρισης της υπόθεσης αυτής, κυρίως εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ, ο οποίος δήλωσε πως θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι «γονατίζει μπροστά στο Πεκίνο».

Όπως πολλά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αυστραλία, το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι ξένοι φοιτητές προκειμένου να χρηματοδοτήσει την έρευνα και τις θέσεις των Αυστραλών φοιτητών.

Το 2019, περίπου 182.000 Κινέζοι φοιτητές είχαν εγγραφεί στα αυστραλιανά πανεπιστήμια, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό έσοδο για την οικονομία της χώρας.

Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιοδήποτε «πολιτικό κίνητρο» για την πειθαρχική ποινή σε βάρος του Παύλου.

Ο τελευταίος, που φαίνεται να μην φοβάται το Πεκίνο, λέει ότι «δεν θέλησε ποτέ να γίνει πολιτικός ακτιβιστής» και ότι οργάνωσε μία και μοναδική διαδήλωση «για να διαταράξει τη λειτουργία της πανεπιστημιούπολης».

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΒΧ

Μπρέσμπεϊν, Αυστραλία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: