Έκκληση Γκουτέρες για να αποφευχθεί “ένας νέος ψυχρός πόλεμος”

“Ο κόσμος μας δεν θα αντέξει ένα μέλλον στο οποίο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες θα χωρίσουν τον πλανήτη στις δύο πλευρές ενός μεγάλου χάσματος” δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες. PHoto via amna_news {ANA – MPA]




Αντιμέτωπος με την πανδημία της Covid-19, ο κόσμος χρειάζεται μια “παγκόσμια κατάπαυση του πυρός για τον τερματισμό των ‘θερμών’ συγκρούσεων, κάνοντας “τα πάντα για να αποφύγει έναν νέο ψυχρό πόλεμο”, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εγκαινιάζοντας την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

“Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση”, προειδοποίησε ο Γκουτέρες, καταγγέλλοντας την αυξανόμενη σινο-αμερικανική αντιπαλότητα στον κόσμο. Για μια εβδομάδα, 193 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας από σήμερα θα μιλήσουν στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιείται διαδικτυακά φέτος λόγω της πανδημίας.

“Ο κόσμος μας δεν θα αντέξει ένα μέλλον στο οποίο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες θα χωρίσουν τον πλανήτη στις δύο πλευρές ενός μεγάλου χάσματος, η καθεμιά θα διέπεται από τους δικούς της εμπορικούς και χρηματοοικονομικούς κανόνες, το δικό της Διαδίκτυο και τις δικές του δυνατότητες στην τεχνητή νοημοσύνη”, υπογράμμισε.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες υπενθύμισε επίσης ότι είχε ζητήσει από τον Μάρτιο τη διακοπή των εχθροπραξιών για να καταστεί ευκολότερη η καταπολέμηση της πανδημίας.

“Ήρθε η ώρα να δώσουμε από κοινού νέα ώθηση στην ειρήνη και στη συμφιλίωση. Καλώ τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειές της — υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας — για την επίτευξη μιας παγκόσμιας κατάπαυσης του πυρός μέχρι το τέλος του έτους”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, εκφράζοντας ικανοποίηση για την υποστήριξη που είχε στο θέμα αυτό από τον Μάρτιο.

Επί του πεδίου ωστόσο, λίγα πράγματα έχουν υλοποιηθεί.

“Ορισμένα ένοπλα κινήματα ανταποκρίθηκαν — στο Καμερούν, στην Κολομβία, στις Φιλιππίνες και αλλού — παρότι αρκετές από τις εκεχειρίες που είχαν ανακοινωθεί δεν διατηρήθηκαν”, παραδέχτηκε.

Μεταξύ των θετικών εξελίξεων, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε το Σουδάν και τη νέα του ιστορική συμφωνία ειρήνης της κυβέρνησης με πέντε οργανώσεις ανταρτών, το Αφγανιστάν με την έναρξη ενδοαφγανικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και τη Συρία όπου παρατηρείται εκεχειρία για αρκετούς μήνες στην περιοχή της Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με στιλ… πλανητάρχη μίλησε μετά τον Πλανητάρχη ο Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: