Εκδήλωση στη μνήμη Γιαννάκη Ταλιώτη στη Γεροσκήπου με τραγούδι – αφιέρωμα στον ήρωα

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση μνήμης για τον Γιαννάκη Ταλιώτη. ΚΥΠΕ




Εκδήλωση εις μνήμην Γιαννάκη Ταλιώτη,πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Γεροσκήπου «Γιαννάκη Ταλιώτη».

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, κατά την εκδήλωση έγινε παράδοση του dvd με το τραγούδι αφιέρωμα στον ήρωα, από το Θεατρικό Εργαστήρι Γεροσκήπου 2001, που ήταν ο συντονιστής της παραγωγής του dvd, στον διευθυντή του Λυκείου «Γιαννάκη Ταλιώτη» Α. Θεμιστοκλέους.

Όπως αναφέρεται, το τραγούδι είναι σε στίχους του συμπολίτη μας Νίκου Παπακλεοβούλου, που ζει μόνιμα στην Αθήνα, κι ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αποκάλυψη δράσης και ζωής των συμπατριωτών μας που πολέμησαν στους αγώνες εναντίον των εκάστοτε κατακτητών της Κύπρου.

Την μουσική επένδυση και ερμηνεία είχε ο επίσης Πάφιος, φοιτητής Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Κύπρου, και απόφοιτος του Λυκείου «Γιαννάκη Ταλιώτη» Βασίλης Ευθυμίου.

Επιπρόσθετα αναφέρεται πως στην εκδήλωση αναγνώστηκε μήνυμα του στιχουργού Ν. Παπακλεοβούλου, που λόγω των επικρατουσών συνθηκών δεν κατέστη εφικτή η παρουσία του.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο διευθυντής του σχολείου Α. Θεμιστοκλέους, ο αφυπηρετήσας διευθυντής Γ. Χρυσοστόμου, ο αδελφός του ήρωα Νίκος Ταλιώτης, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Θεατρικού Εργαστηρίου Γεροσκήπου 2001 , Νεόφυτος Παύλου και Μιχάλης Χριστοδούλου αντίστοιχα.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η φιλόλογος του σχολείου Χριστιάνα Πετράκη. Ακολούθησε βίντεο με αναμνηστικές φωτογραφίες και βίντεο αναφορικά με τον ήρωα και ακολούθως ακούστηκε για πρώτη φορά το τραγούδι αφιέρωμα στον ήρωα κι έγινε αντικείμενο πολύ θετικών αντιδράσεων.

Το τραγούδι στο Youtube

Ο 16χρονος Γιαννάκης Ταλιώτης έλαβε μέρος σ’ όλες τις μάχες της Πάφου ενώ μαζί με τον αδελφό του Νίκο Ταλιώτη είναι από τους πρώτους που κατατάσσονται στον εθελοντικό λόχο, υπό τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη, στους λόφους της Τηλλυρίας, για να ανακόψουν την επιχειρούμενη από τους Τούρκους επέκταση του θύλακα Κοκκίνων- Μανσούρας- Λεύκας.

Από τις 5 ως τις 8 Αυγούστου 1964 στους κακοτράχαλους λόφους των Κόκκινων και της Μανσούρας γράφονται σελίδες ηρωισμού και αυταπάρνησης. Σε συνθήκες πείνας και δίψας, κάτω από τον καυτό ήλιο, οι εθελοντές αποκρούουν με επιτυχία αλλεπάλληλες προσπάθειες των Τούρκων να δημιουργήσουν ένα ευρύ προγεφύρωμα. Μόνο όταν δυνάμεις της νεοσύστατης τότε Εθνικής Φρουράς έρχονται να τους αντικαταστήσουν, οι εθελοντές μαχητές αποσύρονται στον Παχύαμμο για λίγη ανάπαυλα.

Αλλά και στη δεύτερη γραμμή του πυρός δέχονται τις ανελέητες επιθέσεις της τουρκικής αεροπορίας που ανενόχλητη επιτίθεται αδιακρίτως σε μάχιμους και αμάχους. Ο Γιαννάκης Ταλιώτης συνεχίζει να μάχεται. Το πολυβόλο του κροταλίζει για ώρες εναντίον των αεροπλάνων και τότε μόνο θα σιγήσει, όταν μια σφαίρα μυδράλιου των αεροπλάνων τον βρίσκει στην καρδιά. Τα βουνά της Τηλλυρίας γίνονται ο τόπος της θυσίας του δεκαεξάχρονου.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΚΥΠΡΟ

ΚΥΠΕ – Κική Περικλέους
Πάφος, Κύπρος

Πετρίδης: Η Τουρκία δυναμιτίζει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: