«Δώστε μας τα στοιχεία» για τη δηλητηρίαση Ναβάλνι ζητά από το Βερολίνο η Μόσχα

File Photo Ο Αλεξέι Ναβάλνι.: EPA, MAXIM SHIPENKOV




Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε σήμερα τη Γερμανία να μοιραστεί τις ιατρικές πληροφορίες αναφορικά με την υγεία του Αλεξέι Ναβάλνι καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ο επικριτής του Κρεμλίνου δηλητηριάστηκε τον περασμένο μήνα.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε επίσης το Βερολίνο ότι καθυστερεί αυτή την διαδικασία.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι μη διαθέτοντας αυτές τις πληροφορίες παρεμποδίζονται οι ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου από το να διακριβώσουν τί συνέβη μετά την κατάρρευση του Ναβάλνι στη διάρκεια μιας εσωτερικής πτήσης στη Ρωσία αφού ήπιε τσάι, το οποίο σύμφωνα με τους συμμάχους του ήταν δηλητηριασμένο.

Νωρίτερα, η Ρωσία κατήγγειλε «εκστρατεία παραπληροφόρησης» που έχει στόχο να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Μόσχα, έπειτα από έκκληση των μελών της Ομάδας των Επτά (G7) να οδηγηθούν «επειγόντως» στη δικαιοσύνη οι δράστες της δηλητηρίασης του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι.

«Η εκτεταμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η προφανής απόδειξη πως οι οργανωτές της δεν νοιάζονται για την υγεία του Ναβάλνι (…), αλλά επιδιώκουν να κινητοποιήσουν για επιβολή κυρώσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία.

Η Ρωσία επιμένει πως κανένα ίχνος δηλητηρίου δεν εντοπίσθηκε από τους ρώσους γιατρούς στον οργανισμό του Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύθηκε κατεπειγόντως στα τέλη Αυγούστου στη Σιβηρία, και ζητάει αποδείξεις τις οποίες η Γερμανία δεν έχει ακόμη παράσχει, σύμφωνα με τη Μόσχα.

«Συνεχίζουμε να ζητούμε επίμονα από τη γερμανική πλευρά να μας δώσει τις πληροφορίες από την ιατρική εξέταση του κ. Ναβάλνι περιλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των βιοχημικών αναλύσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας, στην οποία καταγγέλλονται «αβάσιμες επιθέσεις» εναντίον της Ρωσίας.

«Η γερμανική πλευρά δυστυχώς φρενάρει τη διαδικασία» και «η υστερία γύρω απ’ αυτή την υπόθεση δεν παύει να αυξάνεται», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία επαναλαμβάνεται μια κατηγορία που έχει διατυπωθεί επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες εναντίον του Βερολίνου.

Ο γερμανός πρεσβευτής αναμένεται σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για συνομιλίες πάνω στο θέμα, σύμφωνα με το Βερολίνο.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία 

Βρετανία: Ο Τζόνσον ανακοινώνει απαγόρευση συναθροίσεων άνω των έξι ατόμων και σε σπίτια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: