Δυσοίωνες προοπτικές για την τουρκική οικονομία: Ο Ερντογάν έχει αποξενώσει τους ξένους επενδυτές

FILE PHOTO: Συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί της τουρκικής οικονομίας, με μία ακόμη υποχώρηση της λίρας. EPA, ERDEM SAHIN




Η τουρκική οικονομία, βαθιά χτυπημένη από την πανδημία του κορωνοιού, συρρικνώθηκε σημαντικά το δεύτερο τετράμηνο του έτους, θέτοντας σε κίνδυνο την κεντρική πολιτική δέσμευση του Τούρκου Προέδρου Erdogan περί ταχείας αναβίωσης της οικονομικής ευμάρειας του έθνους,.

Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ανταποκριτή της εφημερίδας Wall Street Journal στην Τουρκία, David GauthierVillars, σε συνέχεια χθεσινών ανακοινώσεων του τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών για την πορεία της οικονομίας.

Υποφέροντας από τη σχεδόν παράλυση της αεροπορικής κίνησης παγκοσμίως, η οικονομίας της Τουρκίας συρρικνώθηκε κατά 9,9% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία πέρσι και κατά 11% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε ικανοποίηση για τη μικρή μείωση του ΑΕΠ της χώρας σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες, με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών, Berat Albayrak να δηλώνει «αντίθετα με τις απαισιόδοξες δηλώσεις, το ΑΕΠ μας σημείωσε καλά αποτελέσματα σε σχέση με άλλες χώρες. Τα θεμέλια της οικονομίας της Τουρκίας είναι ισχυρά και δυναμικά».

Ωστόσο, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ταραγμένοι, με την μεγαλύτερη ανησυχία να έγκειται στο γεγονός ότι η Τουρκία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ξένα κεφάλαια, έχει αποξενώσει πολλούς από τους ξένους επενδυτές που βοήθησαν τον κ. Erdogan να μεταμορφώσει την τουρκική οικονομία κατά την πρώτη δεκαετία της 18ετούς εξουσίας του, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Η Τουρκία έχει χάσει την εμπιστοσύνη των ξένων πηγών χρηματοδότησης», σχολιάζει ο Mustafa Sonmez, οικονομολόγος με έδρα την Κωνσταντινούπολη και τονίζει «Η τουρκική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς ξένες επενδύσεις».

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ο κ. Erdogan έχει πολλαπλασιάσει τις πολιτικές πρωτοβουλίες για την αναβίωση του θρησκευτικού και εθνικιστικού αισθήματος, μεταξύ αυτών η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και η αμφισβήτηση της Ελλάδας όσον αφορά τον έλεγχο σε διαφιλονικούμενα ύδατα της Μεσογείου, επισημαίνει ο συντάκτης, ενώ ο Mustafa Sonmez σχολιάζει «ο κ. Erdogan προσπαθεί να κρατήσει την εκλογική του βάση, αλλά η δυσαρέσκεια μεγαλώνει».

Πληροφορίες από: Turkish Economy Contracts, Posing Challenge for Erdogan

Σταϊκούρας για πρόγραμμα “Γέφυρα”: Στο σπίτι τους με επιδοτούμενο ενοίκιο όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: