Δύο συλλήψεις για την επίθεση στα πρώην γραφεία του Charlie Hebdo: Χαροπαλεύουν οι τραυματίες

Επίθεση με μαχαίρι έξω από τα πρώην γραφεία του Charlie Hebdo ScreenShot via Twitter




Οι αστυνομικές δυνάμεις  συνέλαβαν δυο άτομα για την επίθεση με μαχαίρι εναντίον δύο δημοσιογράφων στον δρόμο όπου στεγάζονταν τα πρώην γραφεία του Charlie Hebdo, μεταδίδει το γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.

Ενας εκ των συλληφθέντων θεωρείται ο βασικός ύποπτος,  δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εισαγγελέας για θέματα αντιτρομοκρατίας Ζαν Φρανσουά Ρικάρ.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, σήμανε συναγερμός στο Παρίσι, καθώς έξω από το κτίριο των πρώην γραφείων του γαλλικού σατιρικού περιοδικού, σημειώθηκε επίθεση με ματσέτα. Όπως μεταδίδει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, ο δεύτερος ύποπτος συνελήφθη στο Μετρό.

Όπως αναφέρει η γαλλική αστυνομία έχουν τραυματιστεί δύο άνθρωποι και όχι τέσσερις όπως αρχικά είχε διαρρεύσει. Οι τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.


Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι δράστες είναι δύο και όπως μεταδίδει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV ο ένας συνελήφθη σχεδόν αμέσως κι ανακρίνεται.

Γαλλικά μέσα που επικαλούνται ανώνυμες αστυνομικές πηγές μεταδίδουν ότι στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε μπαλτάς.


Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα της επίθεσης που μίλησε στο γαλλικό δίκτυο BFM TV, ένα από τα θύματα είναι γυναίκα κι έχει δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι. «Είδα μια γυναίκα με ένα τεράστιο τραύμα στο κεφάλι. Το πρόσωπό της είχε γεμίσει με αίματα» είπε.

Δημοσιογράφοι τα θύματα

Σύμφωνα με το BFM TV, οι τραυματίες είναι δύο δημοσιογράφοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, που εργάζονται για λογαριασμό του Πρακτορείου «Premières Lignes», καθώς τα γραφεία του πρακτορείου στεγάζονται στο ίδιο κτίριο με τα πρώην γραφεία του Charlie Hebdo.

Το πρακτορείο «Premières Lignes» ήταν αυτό που είχε τραβήξει τα πρώτα πλάνα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015.

Υπάλληλος του «Premières Lignes», πρακτορείου Τύπου και εταιρείας παραγωγής, διηγήθηκε ότι δύο συνάδελφοί της βρίσκονταν στον δρόμο κάτω από τα γραφεία της εταιρείας και κάπνιζαν, όταν άκουσε ουρλιαχτά. Πλησίασε στο παράθυρο και είδε τον έναν από τους συναδέλφους της, μέσα στο αίμα, να καταδιώκεται από έναν άνδρα που κρατούσε ματσέτα.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι διεξάγεται αστυνομική επιχείρηση στην βορειοανατολική περιοχή του Παρισιού και ζήτησαν από τον κόσμο να την αποφεύγει.

Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού Εμανουέλ Γκρεγκουάρ αναφέρει παράλληλα σε μήνυμά του στο Twitter ότι η αστυνομία αναζητά έναν «δυνάμει επικίνδυνο» άνθρωπο.

Για την επίθεση ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζανκ Καστέξ δήλωσε, από κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, όπου μετέβη: «Ένα πολύ σοβαρό γεγονός σημειώθηκε στο Παρίσι. Μια επίθεση με μαχαίρι διαπράχθηκε στο 11ο διαμέρισμα, μπροστά στην πρώην έδρα του Charlie Hebdo, προκαλώντας τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων, εκ των οποίων, όπως φαίνεται, οι δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση».

Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό. Στις τάξεις τους παραμένουν χιλιάδες μαθητές

Λίγο αργότερα, η αστυνομία πρόσθεσε ότι έχει στήσει περίμετρο ασφαλείας σε ευρεία περιοχή γύρω από τα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo, στο ανατολικό Παρίσι, όπου σημειώθηκε σήμερα η επίθεση, λόγω «ύποπτου πακέτου», στο οποίο, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το France Info επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, δεν βρέθηκαν εκρηκτικά.

Την ίδια ώρα, οι δημοτικές αρχές του Παρισιού ανακοίνωσαν ότι δόθηκε εντολή «χιλιάδες μαθητές» να παραμείνουν στα σχολεία τους για λόγους ασφαλείας σε πολλές συνοικίες στο κέντρο του Παρισιού, μετά την επίθεση αυτή με μαχαίρι.

Πέντε σχολεία του διαμερίσματος στο οποίο έγινε η επίθεση και όλα τα σχολεία των γειτονικών διαμερισμάτων έκλεισαν τις πύλες τους. «Αυτό περιλαμβάνει χιλιάδες μαθητές, από τον βρεφονηπιακό σταθμό ως το λύκειο. Για ασφάλεια. Πρόκειται να κλείσουμε τις δημοτικές εγκαταστάσεις και τα γυμναστήρια» διευκρίνισε ο δήμαρχος των συνοικιών του κέντρου του Παρισιού Αριέλ Βέιλ.

Το μετρό του Παρισιού έκλεισε τους σταθμούς στην περιοχή.

Οι απειλές από την Αλ Κάιντα

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο ημέρες, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό που είχε δεχθεί τρομοκρατική επίθεση τον Ιανουάριο του 2015, δέχθηκε εκ νέου απειλές από την Αλ Κάιντα.

Ενώ η δίκη για την επίθεση που στις 7 Ιανουαρίου 2015 στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους συνεχίζεται μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, η διευθύντρια ανθρώπινων πόρων του εβδομαδιαίου περιοδικού, η Μαρικά Μπρε, ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας πως χρειάσθηκε να εγκαταλείψει την κατοικία της εξαιτίας απειλών οι οποίες θεωρήθηκαν σοβαρές.

Την παραμονή της έναρξης της δίκης, το σατιρικό περιοδικό αποφάσισε να ξαναδημοσιεύσει τα σκίτσα του Μωάμεθ που το είχαν καταστήσει στόχο τζιχαντιστών. Η αναδημοσίευση αυτή χαιρετίσθηκε από μερικούς, όμως στοίχισε στο περιοδικό νέες απειλές, ιδιαίτερα από την πλευρά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ-Κάιντα, και καταδικάσθηκε από ορισμένες μουσουλμανικές χώρες.

Με πληροφορίες από Reuters & AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ,  BFM TV, France Info και άλλες πηγές

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Συναγερμός στο Παρίσι από επίθεση με μαχαίρι κοντά στα πρώην γραφεία του Charlie Hebdo [βίντεο]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: