Διαψεύδει ο Έσπερ ότι ο Τραμπ αποκάλεσε «χαμένους» και «κορόιδα» τους Αμερικανούς πεσόντες στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

File photo: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ. EPA, JIM LO SCALZO




Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τρέφει σεβασμό και θαυμασμό στους Αμερικανούς στρατιωτικούς και βετεράνους,

μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου στο περιοδικό The Atlantic, σύμφωνα με το οποίο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος χαρακτήρισε τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου «losers» και «κορόιδα» και αρνήθηκε να επισκεφθεί ένα αμερικανικό νεκροταφείο επειδή το θεώρησε άνευ σημασίας.

«Ο πρόεδρος Τραμπ τρέφει τον ύψιστο σεβασμό και θαυμασμό για τους στρατιωτικούς του έθνους μας, τους βετεράνους και τις οικογένειες τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αγωνίστηκε για μεγαλύτερες αμοιβές και περισσότερη χρηματοδότηση για τις ένοπλες δυνάμεις μας», δήλωσε ο Έσπερ σε ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος Τραμπ διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα στο The Atlantic.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γαλλία τον Νοέμβριο του 2018, για να τιμηθεί η συμπλήρωση 100 ετών από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ακυρώσει την προγραμματισμένη περιήγησή του σε αμερικανικό νεκροταφείο κοντά στο Παρίσι, εξηγώντας τότε πως οι άσχημες καιρικές συνθήκες κατέστησαν αδύνατη την επίσκεψη.

Όμως, σύμφωνα με το The Atlantic, μηνιαίο περιοδικό που χαίρει σεβασμού στις ΗΠΑ, ο νεοϋορκέζος μεγιστάνας δεν είχε πάει απλούστατα διότι δεν ήθελε.

«Γιατί πρέπει να πάω σε αυτό το νεκροταφείο; Είναι γεμάτο χαμένους», είχε πει σε μέλη της ομάδας του, κατά το περιοδικό, το οποίο επικαλείται πολλές πηγές, χωρίς όμως να τις κατονομάζει.

Ο Τραμπ είχε επίσης χαρακτηρίσει τους 1.541 αμερικανούς στρατιωτικούς που χάθηκαν στη μάχη του Δάσους Μπελό «κορόιδα», προτού να ρωτήσει «ποιοι ήταν οι καλοί» στον πόλεμο αυτό και διερωτηθεί γιατί οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στο πλευρό των Συμμάχων.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καταφερθεί δημόσια εναντίον της ιδιότητας του ήρωα του πολέμου του Βιετνάμ που αποδιδόταν στον θανόντα πρώην γερουσιαστή Τζον Μακέιν, άλλοτε πιλότο μαχητικού που είχε αιχμαλωτιστεί και βασανιστεί κατά τη διάρκεια της κράτησής του για πέντε χρόνια.

«Είναι ήρωας επειδή τον έπιασαν αιχμάλωτο. Εμένα μου αρέσουν εκείνοι που δεν τους έπιασαν αιχμάλωτους», είχε πει ο τότε υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Με πληροφορίες από Reuters, AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

 

Ως ο “πρόεδρος του νόμου και της τάξης” αυτοπαρουσιάστηκε ο Τραμπ σε συνδικάτο αστυνομικών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: