Δεν θέλουν να ενοχλήσουν τον Ερντογάν, αλλά δεν τους πειράζει να αφήσουν την Κύπρο στο έλεος του Αττίλα

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Photo via Twitter, T.C. Millî Savunma Bakanlığı @tcsavunma




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης, που προκαλεί η κατοχική Τουρκία, οδηγεί με μαθηματική στην έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Και μάλιστα πολύ σύντομα.

Τούτο φαίνεται δρομολογείται από τους Γερμανούς, μετά την προσωρινή αποχώρηση- όπως διατυμπανίζουν καθημερινά Τούρκοι αξιωματούχοι- του «Όρους Ρέις» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

  • Την ίδια, όμως, ώρα, έχει ανανεωθεί η παράτυπη τουρκική NAVTEX για συνέχιση των παράνομων γεωτρήσεων από το «Γιαβούζ», στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Τούτο σημαίνει πως η Ε.Ε. θα πρέπει να ασχοληθεί χωριστά με την Κύπρο- εάν θεωρεί πως η ένταση έχει εκτονωθεί στο Αιγαίο(!)- και να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις συνεχιζόμενες παρανομίες της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. (Gymnich), στις 27-28 Αυγούστου, στο Βερολίνο, η Κύπρος, σύμφωνα με το πρακτικό των συζητήσεων, δήλωσε ξεκάθαρα πως για να προχωρήσει το θέμα της Λευκορωσίας θα πρέπει παράλληλα να προχωρήσει και το ζήτημα με την Τουρκία. Και αυτό έγινε αποδεκτό από τους ΥΠΕΞ, ανεξάρτητα τι λένε κάποιοι εκ των υστέρων.

Στην κοινή θέση, με βάση τα πρακτικά, αναφέρεται πως λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη απτής προόδου μέχρι στιγμής, οι Υπουργοί συμφωνούν να επιταχύνουν τις προτάσεις της Κύπρου που υποβλήθηκαν στο Συμβούλιο (Ιούνιο) σχετικά με τον πρόσθετο κατάλογο ατόμων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις.

Ανατολίτικα παιχνίδια για παζάρι στα μέτρα Ερντογάν: Ο κίνδυνος για ρήγμα μέσα στην Ε.Ε.

Όπως και για τη Λευκορωσία, αυτή η επιτάχυνση θα πρέπει να οδηγήσει στην έγκριση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρεται στην κοινή θέση.

  •  Συνεπώς το θέμα είναι ξεκάθαρο ως προς την προσέγγιση των κρατών-μελών. Το θέμα των κυρώσεων για Λευκορωσία και Τουρκία, πάνε πακέτο και αυτό δεν το υποστηρίζουν μόνο η Ελλάδα (προ ημερών και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, αλλά και στη σύνοδο των MED7 ) και η Κύπρος. Το υποστήριξαν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, στη βάση όσων συζητήθηκαν στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ.

Οι προτεινόμενες κυρώσεις για την Τουρκία σε αυτή τη φάση δεν είναι ισχυρές και δεν επηρεάζουν σημαντικά την κατοχική Τουρκία. Είναι σαφές πως με τη διεύρυνση του καταλόγου των ονομάτων, που θα μπουν στην ευρωπαϊκή λίστα, στέλνεται ένα μήνυμα προς την Άγκυρα. Ωστόσο, όπως προκύπτει, ούτε αυτό δεν αποδέχονται να γίνει οι Γερμανοί και οι συνοδοιπόροι της.

Δεν θέλουν να ενοχλήσουν τον νεοσουλτάνο της Άγκυρας, αλλά δεν τους πειράζει να αφήνουν την Κύπρο στο έλεος του Αττίλα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η Τουρκία τους φτύνει και τους εξευτελίζει: Στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες δεν κρατάνε ομπρέλες!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: