Δεν χαροποίησε την Ουάσιγκτον η επίσκεψη Λαβρόφ: “Βλέπει” αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας σε Κύπρο-Ανατολική Μεσόγειο

File Photo: O Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης (Δ) και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Lavrov, στη Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Άρθρο στην εφημερίδα The Times, (της Hannah Lucinda Smith), αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, στην Κύπρο κατά την οποία ο Σεργκέι Λαβρόφ προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ της Λευκωσίας και της Άγκυρας για την αντιπαράθεση για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.

Η επίσκεψη δεν πρέπει να χαροποίησε την Ουάσινγκτον, σημειώνει η εφημερίδα. Γράφει σχετικά η δημοσιογράφος:

Μια εβδομάδα πριν ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, είχε ανακοινώσει τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο – μια κίνηση που πηγάζει από την επιθυμία της Αμερικής να ανακόψει την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στην Κύπρο. Η απόπειρα του Lavrov να αναλάβει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο, ανάλογο με αυτόν που ανέλαβε η Angela Merkel μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι το Κρεμλίνο δε σκοπεύει να φύγει εύκολα από την Κύπρο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται αναλυτικά στην επέκταση της γεωπολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής επιρροής της Ρωσίας στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα εκατοντάδες πλούσιοι Ρώσοι έχουν πάρει κυπριακή ιθαγένεια μέσω του προγράμματος “χρυσή βίζα”.

Δεδομένης της στρατηγικής θέσης της Κύπρου και της ανακάλυψης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, αν και είχαν παραμελήσει την ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, επιθυμούν τώρα να περιορίσουν την επιρροή της Μόσχας στην περιοχή. Στο βόρειο τμήμα του διαιρεμένου νησιού, ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτός ο αγώνας επιρροής θα μπορούσε να έχει αθέλητες συνέπειες. 

Αντιδρώντας στην αμερικανική απόφαση για μερική άρση του εμπάργκο όπλων η Άγκυρα προειδοποίησε ότι θα λάβει αποφασιστικά αντίμετρα. Αυτό αποτελεί πλήγμα για τις ήδη λιγοστές ελπίδες μιας διευθέτησης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

“Οι ΗΠΑ είχαν λάβει αυτή την απόφαση [την επιβολή εμπάργκο όπλων], για να βοηθήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ώστε οι διαπραγματεύσεις να φτάσουν σε μια συνολική διευθέτηση. Τώρα χρειάζεται να αναρωτηθούμε αν οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πραγματικά για μια συνολική λύση για το Κυπριακό”, δήλωσε στους Times o Kudret Ozersay, ο παράνομος ψευτο-“υπουργός” Εξωτερικών της κατεχόμενης Κύπρου.

“Αυτό δεν μπορεί να κριθεί βλέποντας κανείς τις επίσημες δηλώσεις των ΗΠΑ που λένε ότι επιθυμούν λύση. Αν ενθαρρύνεις μόνο μια πλευρά σε μια παγωμένη εθνοτική διαμάχη, δεν μπορείς να αναμένεις από τις δυο πλευρές να βρεθούν και να συμφωνήσουν σε έναν συμβιβασμό. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι σε πολύ άνετη θέση, και οποιαδήποτε ενέργεια αναλαμβάνεται από οποιονδήποτε διεθνή παίκτη που επιτρέπει στην κατάσταση να συνεχίζεται βοηθά στη συνέχιση του υπάρχοντος status quo.”

Αυτό το status quo – η διαίρεση του νησιού- είναι ακριβώς αυτό που αρέσκεται να εκμεταλλεύεται ο Putin, και το έχει κάνει επίσης σε μεγάλο βαθμό στα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη.

Στο μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο υποχωρεί, σε σημείο “που είναι δύσκολο να δει κανείς ποιος είναι ο ρόλος του,” λέει ο παράνομος Ozersay, γεγονός που διευρύνει ακόμα περισσότερο τη ρωσική επέμβαση.

Ο ΟΗΕ δεν έχει εντολή να μεσολαβήσει στην αντιπαράθεση για τα θαλάσσια σύνορα. Το ΝΑΤΟ, του οποίου η προσπάθεια να μεσολαβήσει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας απορρίφθηκε από την Ελλάδα, δεν είναι σε ισχυρή θέση, για να επιχειρήσει κάτι ανάλογο στην Κύπρο, η οποία δεν είναι μέλος της συμμαχίας.

“Η προσφορά της Ρωσίας να μεσολαβήσει στην αντιπαράθεση στην ανατολική Μεσόγειο αξίζει να σημειωθεί, διότι η Ε.Ε. απέτυχε στο θέμα αυτό. Οι Ευρωπαίοι αποτυγχάνουν επίσης να προωθήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και είναι αξιοσημείωτο ότι η Βρετανία διατηρεί χαμηλό προφίλ στην κρίση”, λέει ο Erol Kaymak, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο παράνομο “Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου”.

ΠΗΓΗ: The Times, Meddling in the Med: why Russia is dead set on keeping Cyprus close

Το Bloomberg ομιλεί για την ανάγκη στήριξης Ελλάδας και Κύπρου, από την Ε.Ε., έναντι των τουρκικών αξιώσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: