Δεκάδες μέτωπα απ΄άκρη σ’ άκρη στη χώρα: Εκκενώσεις οικισμών στην Αττική, Ηλεία – Μάχες των δυνάμεων πυρόσβεσης

File photo: Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Δεκάδες μέτωπα κατακαίνε δασικές εκτάσεις σε όλη τη χώρα σήμερα από το πρωί με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να συνεχίζουν να δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα με εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες λόγω των ισχυρότατων ανέμων. Επιβεβαιώθηκε μέχρι κεραίας έτσι η χτεσινή ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που έκανε λόγο για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε 7 από τις 13 περιφέρειες.

Τα σημαντικότερα μέτωπα που αντιμετωπίζονται από τους πυροσβέστες συνεπικουρούμενοι κι από αέρος εστιάζονται στην Αττική -ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΕΔΩ και την Ηλεία και τη –ΕΔΩ– χωρίς βέβαια να παραβλέπονται οι πυρκαγιές στην Κρήτη, τη Θάσο, αλλά και την Άνδρο ΕΔΩ.

Στην Αττική κάηκαν κατοικίες σε περιοχές του Δήμου Σαρωνικού ενώ στάλθηκαν επείγοντα μηνύματα για την εγκατάλειψη οικισμών.

Πρώτο μέλημα η προστασία ανθρώπων, ενημέρωση Μητσοτάκη

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως συνεχής ήταν η ενημέρωση του πρωθυπουργού για το συντονισμό της αντιμετώπισης των πυρκαγιών

Με πρώτο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, οι οποίοι βρίσκονται από νωρίς στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, για το συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Αττική και σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Επισημαίνουν επίσης ότι στην Αττική, έγινε χρήση του 112 για την εκκένωση των οικισμών Αγ. Παντελεήμονα, ‘Αρη, Αναβύσσου και ΑΤΕ αφού πρώτα στεγανοποιήθηκαν οι δρόμοι διαφυγής. Ο συνολικός αριθμός των δασικών πυρκαγιών το τελευταίο 24ωρο είναι 71 και σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων εμπρησμού στην περιοχή του Δήμου Σαρωνικού

 

Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει μεταβεί στην περιοχή του Δήμου Σαρωνικού Αττικής για την εξιχνίαση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Έκτακτη σύσκεψη στην Ανάβυσσο για την πυρκαγιά στα Καλύβια

Έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, λόγω της πολύ δύσκολης και κρίσιμης κατάστασης στο μέτωπο της πυρκαγιάς, που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων. Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο, έχουν εκκενωθεί οικισμοί, η φωτιά άγγιξε την Ανάβυσσο, ενώ οι πολύ δυνατοί άνεμοι, όχι μόνο δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης που επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, αλλά και το γεγονός ότι οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, μετακινούν τη φωτιά προς διαφορετικές περιοχές.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται στο δημοτικό κατάστημα Αναβύσσου και πέρα από τα αρμόδια όργανα της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας, μετέχουν ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, αλλά και ο δήμαρχος Λευρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, καθώς με τη σφοδρότητα των ανέμων η πυρκαγιά μπορεί να εισέλθει και να απειλήσει περιοχές και του δικού του δήμου.

Η κινητοποίηση των δυνάμεων είναι πολύ μεγάλη, ο κ. Φιλίππου έχει ήδη ζητήσει να κηρυχθεί ο δήμος Σαρωνικού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πλέον αναμένεται να δοθούν οι περεταίρω κατευθύνσεις.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η Νέα Μάκρη – Υπό μερικό έλεγχο αυτή στο ρέμα Κοκκιναρά

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική περιοχή της Νέας Μάκρης και στον περιφερειακό δρόμο προς τον Διόνυσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το μέτωπο έχει περιοριστεί δραστικά, μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Η κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν μεγάλη και άμεση και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μεγάλες εστίες, παρά μόνο μικροεστίες και επιχειρείται η κατάσβεσή τους. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι να τεθεί η κατάσταση υπό πλήρη έλεγχο, αλλά και για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.
«Ευτυχώς η κατάσταση πλέον ελέγχεται και προχωράμε προς την κατάσβεση και των μικρών εστιών», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας.

Στο μεταξύ υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί και η πυρκαγιά στο ρέμα Κοκκιναρά, στην Κηφισιά.

Έως την Κρήτη φτάνει ο καπνός από την πυρκαγιά στην Κερατέα

Ο καπνός από την πυρκαγιά στην Κερατέα φτάνει έως τις βορειοδυτικές ακτές της Κρήτης και είναι ορατός από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-1, όπως φαίνεται στη σχετική εικόνα που ελήφθη το απόγευμα.
Οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, αναμένεται να διατηρηθούν κατά τις επόμενες ώρες στα πέντε έως επτά μποφόρ με κατά τόπους ισχυρότερες ριπές, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του μοντέλου υψηλής ανάλυσης BOLAM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

 

Ειδική μέριμνα για όσους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στον δήμο Σαρωνικού

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για όσους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Καλυβίων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λόγω της πυρκαγιάς.

Λόγω της πυρκαγιάς εκκενώθηκαν αρκετοί οικισμοί, η φωτιά άγγιξε και την Ανάβυσσο.

Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Σαρωνικού, το Κέντρο Υγείας Καλυβίων είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ τα ΚΑΠΗ Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Παλαιάς Φώκαιας παραμένουν ανοιχτά για όσους έχουν ανάγκη.

Ακόμη έχει κινητοποιηθεί και ξενοδοχειακή μονάδα επί της Αθηνών-Σουνίου (Alexander Beach Hotel), η οποία βρίσκεται σε ασφαλές σημείο και θα φιλοξενήσει όσους κατοίκους έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Πύργος: Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή Κολοκυθάς

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή Κολοκυθάς, στον Δήμο Ήλιδας, στην Ηλεία, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο που καίει δασική έκταση.
Ειδικότερα, στην περιοχή επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Μυτιλήνη: Κατάσβεση της πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει σε Σκαλοχώρι και Βατούσα

Έσβησε η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική ή με χαμηλή βλάστηση, έκταση που εκδηλώθηκε χθες στις 9.00 το βράδυ μεταξύ των χωριών Σκαλοχώρι και Βατούσα στη δυτική Λέσβο.
Τα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς, ήταν το ένα κοντά στη Μονή Περιβολής στην περιοχή Λαρδιά και το άλλο πλησίον του τυροκομείου «Ρόδος» στην περιοχή Ξηρόλιμνος.
Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, η μάχη για την κατάσβεσή της ήταν δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν το βράδυ στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΕΛΛΑΔΑ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κ. Τζ. / Δ.Β. / Σ. Μπαλάσκας / ΠΔΡ/ opentv, ethnos.gr κι άλλες πηγές
Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Θάσος Ελλάδα

Μεγάλη φωτιά στα Καλύβια: Προληπτική εκκένωση του οικισμού Φέριζα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: