Η Σουηδία εξετάζει για πρώτη φορά λήψη μέτρων: Δεύτερο κύμα και δραματική αύξηση κρουσμάτων

File Photo: Μάσκες πωλούμενες σε γειτονιά της Στοκχόλμης. EPA/STINA STJERNKVIST
Η Σουηδία που μέχρι τώρα είχε απορρίψει τα γενικά lockdown ως μέσα ανάσχεσης του κορωνοϊού, διαπιστώνει πρώιμα σημάδια αύξησης των κρουσμάτων και εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει νέα μέτρα στην πρωτεύουσα λέει ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων, Αντερς Τέγκνελ, σημειώνει σε ρεπορτάζ του το Reuters.

Νωρίτερα ο επικεφαλής των υγειονομικών Αρχών της πόλης προειδοποίησε για την αύξηση των κρουσμάτων, πυροδοτώντας ανησυχία για το κατά πόσον έχει επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στη χώρα.

Η αμφιλεγόμενη στρατηγική της Σουηδίας να αποφύγει ένα lockdown ζητώντας από τους πολίτες να αναλάβουν ατομικά την ευθύνη αναχαίτισης της διασποράς της Covid-19 προκάλεσε έντονη κριτική, καθώς οι θάνατοι από τον κορωναϊό αυξήθηκαν δραματικά την περασμένη άνοιξη.

Τα κρούσματα μειώθηκαν δραστικά στη διάρκεια του καλοκαιριού, την ώρα που καταγραφόταν αύξησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Βρετανία αυτό τον μήνα.

Αλλά από την περασμένη Παρασκευή οι Αρχές ανακοίνωσαν περίπου 1.200 νέα κρούσματα και πέντε θανάτους, από περίπου 200 κρούσματα ημερησίως τις τελευταίες εβδομάδες. Και όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας, η αύξηση των κρουσμάτων δεν εξηγείται μόνον από την αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων.

Μέτρα τώρα και για τη Στοκχόλμη;

Ο Τέγκνελ, αρχιτέκτονας του αμφιλεγόμενου σουηδικού πειράματος, παραδέχθηκε ότι «ο μέσος όρος αυξήθηκε κάπως, αλλά δεν έχει ακόμη επηρεάσει τις δομές Υγείας. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στις ΜΕΘ των νοσοκομείων είναι πολύ χαμηλός, όπως κι εκείνος των θανάτων». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν νέα μέτρα στη Στοκχόλμη.

H στατιστική αποτύπωση του κορωνaϊού στη Σουηδία: Πηγή: WHO

«Συζητούμε με τις Αρχές της Στοκχόλμης κατά πόσον χρειάζεται να επιβάλουμε μέτρα για να μειωθεί η διασπορά των μολύνσεων. Θα επανέλθουμε τα επόμενα 24ωρα όσον αφορά στο ποια ακριβώς θα είναι τα μέτρα αυτά».

Νωρίτερα, ο διευθυντής Υγειονομικών και Ιατρικών Υπηρεσιών της Στοκχόλμης, Μπγιορν Έρικσον, είχε ομολογήσει ότι «η πτωτική τάση έχει σταματήσει. Ελπίζουμε μόνον να είναι κάτι προσωρινό και η εξάπλωση (σ.σ.: του κορωνοϊού) να ξαναρχίσει να μειώνεται. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα εφαρμόσουμε τις οδηγίες».

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΚΟΣΜΟΣ

Εξιτήριο για τον Αλεξέι Ναβάλνι – Ο επικριτής του Πούτιν είχε δηλητηριαστεί

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal