Χρυσοχοϊδης: Συνελήφθησαν 6 άτομα για τον εμπρησμό της Μόριας, βίντεο ντοκουμέντο

FILE PHOTO: Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση φωτιάς σε σκηνές στο ΚΥΤ της Μόριας, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Από την Λέσβο, ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης ανακοίνωσε ότι ταυτοποιήθηκαν οι εμπρηστές της Μόριας και έγιναν συλλήψεις.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά νωρίτερα το μεσημέρι σήμερα ο κ. Χρυσοχοίδης, μέχρι εκείνη την ώρα είχαν συλληφθεί 5 άτομα ενώ ένα ακόμα άτομο είχε ταυτοποιηθεί και αναζητούνταν.

Οι έξι σύμφωνα με τον υπουργό ευθύνονται για τον εμπρησμό του προσφυγικού καταυλισμού πριν από μια εβδομάδα στην Μόρια της Λέσβου.

«Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται. Συνελήφθησαν πέντε νεαρής ηλικίας αλλοδαποί και αναζητείται ο ένας ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί» δήλωσε πριν από λίγο από τη Μυτιλήνη όπου βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης συνεχάρη για την επιτυχία της σύλληψης των εμπρηστών, τα στελέχη της ΕΛΑΣ στη Λέσβο και συγκεκριμένα τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, ενώ σημείωσε ότι «με τις συλλήψεις καταρρίπτονται τα σχετικά σενάρια ακραίων».

Αργότερα σήμερα το απόγευμα συνελήφθη ο έκτος καταζητούμενος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι συλληφθέντες είναι Αφγανοί, ενώ δύο εξ αυτών είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Από τα έξι άτομα, τα τρία συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη.

Ο τέταρτος εκ των συλληφθέντων, ένας 17χρονος Αφγανός εντοπίστηκε σε δομή της Πιερίας όπου είχε μεταφερθεί την επομένη του εμπρησμού.

Ο πέμπτος συλληφθείς είναι επίσης 17χρονος και εντοπίστηκε σε δομή της Θεσσαλονίκης όπου είχε μεταφερθεί μαζί με ομάδα ανηλίκων.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι αρχές οδηγήθηκαν στα ίχνη των εμπρηστών τόσο από υλικό που είχε καταγραφεί σε βίντεο όσο και από μαρτυρικές καταθέσεις.

Σύμφωνα με το ethnos.gr oι συλληφθέντες φέρονται να αντιδρούσαν στα μέτρα για τον κορωναϊό εντός του καταυλισμού και να ξεκίνησαν να βάζουν συντονισμένα φωτιές σε διάφορα σημεία του ΚΥΤ.

Η Αντιτρομοκρατική εξετάζει το κατά πόσο οι νεαροί συλληφθέντες, ηλικίας από 16 έως 26 ετών, υποκινήθηκαν από μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, που προέτρεπαν μέσω social media σε ενέργειες κατά της λειτουργίας του καταυλισμού.

Οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς στις ομάδες που έκαψαν τη Μόρια συμμετείχαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τουλάχιστον 15 άτομα.

Παράλληλα, το OPEN παρουσίασε βίντεο ντοκουμέντο με τους συλληφθέντες να διαδίδουν σκοπίμως τη φωτιά – βίντεο που περιήλθε σε γνώση των διωκτικών αρχών και βοήθησε στη σύλληψη των εμπρηστών.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Σ. Μπαλάσκα/ 
Μυτιλήνη, Ελλάδα

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΕΛΛΑΔΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ετοιμη να υποδεχθεί 1.500 πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά η Μέρκελ λέει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: