Μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα από Σαουδική Αραβία και καμπάνια “μην πηγαίνετε για τουρισμό στην Τουρκία”

File photo: Η αξία εισαγωγής τουρκικών αγαθών στη Σαουδική Αραβία μειώθηκε στα 14,1 εκατομμύρια ριάλ (3,76 εκατομμύρια $) τον Ιανουάριο από 50,6 εκατομμύρια ριάλ (13,49 εκατομμύρια $) τον Δεκέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2016EPA/TURKISH DEFENCE MINISTRY HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Η Σαουδική Αραβία συνεχίζει και εντείνει το ανεπίσημο μποϋκοτάζ της στα τουρκικά προϊόνταMσε μια κίνηση που μπορεί να αποδειχθεί ισχυρό πλήγμα στην ήδη  μαστιζόμενη οικονομία της Τουρκίας.

Το Ριάντ έχει εφαρμόσει από τον περασμένο χρόνο ένα ανεπίσημο εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και ευπαθών τροφίμων.

“Οι πελάτες μας έχουν συνηθίσει τα τουρκικά προϊόντα, είναι ευχαριστημένοι. Ωστόσο, δεν μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα μας, πλέον. Λένε να τους τα στείλουμε μέσω τρίτης χώρας”, δηλώνει στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet Τούρκος επιχειρηματίας που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

“Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ανησυχούν πάρα πολύ, ειδικά καθώς οι εξαγωγές από τις νοτιοανατολικές επαρχίες όπως η Χατάι, η Γκαζιαντέπ και το Ντιγιάρμπακιρ έχουν σταματήσει” πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Σαουδάραβες κρατούν εκατοντάδες τουρκικά φορτηγά στα σύνορα και χιλιάδες κιβώτια από την Τουρκία στα αεροδρόμιά τους. Τα φορτηγά επετράπη να εισέλθουν στη χώρα μόνον μετά από την παρέμβαση Τούρκων διπλωματών στο βασίλειο.

Το 2017, όταν το μπλοκ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας διέκοψε σχέσεις με το γειτονικό Κατάρ, κυρίως λόγω της υποστήριξης του Κατάρα στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η Τουρκία υποστήριξε την Ντόχα  εικονομικά και στρατιωτικά.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας παραμένουν επιβαρυμένες μετά την κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στις δυο χώρες σχετικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα σαουδαραβικοί επιχειρηματικοί σύνδεσμοι, συμπεριλαμβανομένου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Ριάντ να καλούν για ολικό μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα.

Οι Σαουδαραβικές αρχές πιέζουν τις επιχειρήσεις να μην συναλλάσσονται με την Τουρκία και τις βιομηχανίες της. Η τουρκική εφημερίδα Dunya έγραψε ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση ήρθε σε επαφή με μεμονωμένες επιχειρήσεις και τους ζήτησε να μην έχουν επαφές με τις τουρκικές επιχειρήσεις ή να μην αγοράζουν προϊόντα κατασκευασμένα στην Τουρκία. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιβάλει πρόστιμα σε οποια εταιρεία αγνοήσει τις εντολές αυτές.

Και καμπάνια για τον τουρισμό

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε μια καμπάνια για να αποτρέψει τους πολίτες της από τα ταξίδια στην Τουρκία.

Τα ΜΜΕ του βασιλείου εμφανίζουν την Τουρκία ως ανασφαλή προορισμό λόγω αύξησης της εγκληματικότητας κατά Σαουδαράβων πολιτών αλλά και λόγω έξαρσης της ένοπλης βίας. Η πρεσβεία της Σ.Αραβίας στην Αγκυρα επίσης προειδοποίησε για την αύξηση της βίας με στόχο πολίτες της Σαουδικής Αραβίας. Ο αριθμός των τουριστών από την Σαουδική Αραβία που μεταβαίνουν στην Τουρκια, έπεσε κατά 17% τον περασμένο χρόνο.

Πηγή: Ahval

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΟΣΜΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Πέφτει η λίρα, άρχισε πάλι τα ίδια ο Ερντογάν: Είμαστε οι ιδιοκτήτες της Ανατολικής Μεσογείου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: