Μπλόκο του Facebook στην ακροδεξιά “Patriot Prayer” μετά τις ταραχές στο Πόρτλαντ

File Photo: Το σήμα της Facebook και της Google σε smartphone. EPA, SASCHA STEINBACH




Το Facebook κατέβασε τους λογαριασμούς της ακροδεξιάς οργάνωσης των ΗΠΑ Patriot Prayer, μέλη της οποίας συγκρούονται εδώ και εβδομάδες με διαδηλωτές κατά του ρατσισμού στο Πόρτλαντ, με ένα από αυτά να πέφτει νεκρό από σφαίρα έπειτα από ταραχές το προηγούμενο Σάββατο.

Οι σελίδες της οργάνωσης αυτής αφαιρέθηκαν από το Facebook και το Ιnstagram «στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να απαγορεύσουμε τις βίαιες πολιτοφυλακές από την πλατφόρμα μας», ανακοίνωσε ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης.

Στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ διαδηλωτές διαμαρτύρονται εδώ και σχεδόν 100 ημέρες κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη τον Μάιο.

Υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κάποιοι από τους οποίους είναι μέλη ακροδεξιών οργανώσεων όπως οι Proud Boys και η Patriot Prayer, συγκρούονται με μέλη του αντιρατσιστικού κινήματος Black Lives Matter.

Ένα μέλος των Patriot Prayer σκοτώθηκε από σφαίρα το προηγούμενο Σάββατο. Ο δράστης του εγκλήματος, που είχε δηλώσει «100% αντίφα», σκοτώθηκε πέντε ημέρες αργότερα κατά τη σύλληψή του από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις.

Η οργάνωση και ο ιδρυτής της Τζόι Γκίμπσον επιμένουν ότι πρόκειται για μια χριστιανική ομάδα.

Κινητοποίηση στον δρόμο και το διαδίκτυο

Η κινητοποίηση των αντιφασιστών ακτιβιστών και των ακροδεξιών ομάδων προκαλεί ανησυχία για έκρηξη της βίας λιγότερους από δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, μια χώρα βαθιά διχασμένη, με την οικονομία της σε ύφεση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
«Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται το ιδιαίτερα εκρηκτικό πολιτικό κλίμα, το οποίο έχει γίνει ακόμη πιο αβέβαιο λόγω της πανδημίας και των διαδηλώσεων για φυλετική δικαιοσύνη», εκτιμά σε έκθεσή του το Southern Poverty Law Center (SPLC), το οποίο παρακολουθεί κυρίως τις ακροδεξιές ομάδες, εκτιμώντας ότι είναι «αρκετά πραγματικός» ο κίνδυνος πολιτικής βίας πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Απέναντι στην ακροδεξιά βρίσκεται ένας ετερόκλητος συνασπισμός, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει χρησιμοποιώντας την έκφραση «αντίφα» και τον κατηγορεί ότι αποτελείται από «προβοκάτορες, αναρχικούς και ταραξίες».

Ανάμεσά τους «υπάρχουν μερικοί χούλιγκαν (…) αλλά και άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά θέλουν να πολεμήσουν κατά των υπέρμαχων της λευκής φυλής», σημειώνει ο Ντάνιελ Μπάιμαν του Brookings Institution.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι ακόμη λιγότερο οργανωμένοι» από τους αντιπάλους τους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΑΜΕΡΙΚΗ

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από AFP- Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

 

Ο Τραμπ αναστέλει σεμινάρια κατά του ρατσισμού: Είναι, λέει, “αντιαμερικανική προπαγάνδα”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: