Αρθρο στον Independent: H μεγάλη τουρκική απειλή, η …vegan πολιτική της ΕΕ και ο σαρκοβόρος Ερντογάν

File Photo: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE, HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Σήμερα η Τουρκία συνιστά μακράν τη μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη, υπό την έννοια μιας διεθνούς δύναμης που απειλεί την ΕΕ και σχεδόν όλα όσα αυτή λέει ότι θέλει να προστατεύσει ως αξίες της, αναφέρει σε άρθρο του στον Independent ο πρώην υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ευρώπη, Denis MacShane.

Μιλώντας σε συνέδριο (σσ: του Economist) στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας  Φρανσουά Ολάντ, ανέλυσε τις ανησυχίες του για την Τουρκία, γράφει ο MacShane που παραθέτει ολόκληρο το κατηγορητήριο που ανέπτυξε ο Ολάντ κατά του Ερντογάν από την οικονομική καταστροφή που οδηγεί τη χώρα του έως τα εθνικιστικά ταμπούρλα που χτυπά προκειμένου να αποσπάει την προσοχή του λαού του από τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος προσπαθούν να λάβουν περισσότερη υποστήριξη από την ΕΕ. Η Βρετανία με τον φίλα προσκείμενο στην Τουρκία πρωθυπουργό της, δεν είναι πλέον παίκτης προς απογοήτευση των Βρετανών φιλελλήνων», σχολιάζει ο ΜαcShane και προσθέτει ότι το «κύριο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η άρνηση της Γερμανίας να λάβει μία ξεκάθαρη γραμμή«.

Ο βρετανός πρώην υπουργός αναφέρεται στην τοποθέτηση του Ζίγκμαρ Γκμάμπριελ (πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας 2017 – 2018) που μιλώντας αμέσως μετά τον Ολάντ, στο ίδιο συνέδριο, επέμεινε ότι εάν η Τουρκία υποστεί κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών S-400 ή εξαναγκαστεί να φύγει από το ΝΑΤΟ, τότε η Αγκυρα σύντομα θα γίνει πυρηνική δύναμη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εάν η ΕΕ δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα και πάρει μέτρα κατά του Ερντογάν , η Ευρώπη θα πρέπει να κτίσει νέα τείχη σε όλα τα σύνορά της.

Για τον Γκάμπριελ, η απάντηση είναι η «στρατηγική υπομονή» που θα έπρεπε να είναι επίσης η πολιτική και απέναντι στον Πούτιν ακόμη και μετά την απόπειρά του να δολοφονήσει τον Ναβάλνι.

Όπως σαρκαστικά το έθεσε ο Γκάμπριελ, εάν η εξωτερική πολιτική της ΕΕ είναι τώρα χορτοφαγική, η γερμανική εξωτερική πολιτική είναι vegan!, λέει ο MacShane και σχολιάζει:

«Σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες  η ελληνοτουρκική διαμάχη είναι πολύπλοκη, μυστήρια και χαμένη, από κάθε άποψη, στην ομίχλη της Ιστορίας.

Πρόσφατα ο ΥΠΕΞ της Μάλτας πρότεινε ότι το όλο θέμα είναι μόνο για κουβέντα.

Όμως αν μία δύναμη με το μέγεθος της Τουρκία απειλούσε να καταλάβει το μικρό νησάκι Γκόζο της Μάλτας, τότε θα ήταν ο πρώτος που θα απαιτούσε αλληλεγγύη και στήριξη από την ΕΕ.

Την Τρίτη, (το άρθρο έχει δημοσιευθεί το πρωί της χθεσινής ημέρας) Μέρκελ, Μισέλ και Ερντογάν έχουν προγραμματίσει μια τηλεδιάσκεψη. Η Ελλάδα είναι το βασικό θέμα συζήτησης.

Θα επιτρέψουν οι χορτοφάγοι και οι vegan της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στον σαρκοβόρο Ερντογάν να κόψει ένα κομμάτι του Αιγαίου;» διερωτάται ο αρθρογράφος.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Πηγή: The Independent:, Τίτλος πρωτότυπου άρθρου: Turkey is the biggest threat to Europe today, and the Greeks need our help

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: