“Αντίποινα” στις ορέξεις του Ερντογάν η αγορά των Rafale, λένε οι Γάλλοι: Διάλογος από θέση ισχύος

File Photo: Το γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale. Photo via Dassault Aviation




Επικαιροποιημένο δημοσίευμα που καταχωρείται στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Les Echos (κείμενο Anne Bauer), αποκρυπτογραφεί» την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale και κάνει λόγο για «αντίποινα» στις ορέξεις της Άγκυρας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνει ότι απέναντι στις επιθέσεις της Τουρκίας που αμφισβητεί ελληνικά χωρικά ύδατα, η Αθήνα επιθυμεί διάλογο από θέση ισχύος, με καινούριο γαλλικό, αμερικανικό και γερμανικό εξοπλισμό.

Απαντώντας στο ερώτημα: «Προς τι τέτοια βιασύνη;» η δημοσιογράφος αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει εις το εξής ισχυρή βούληση να αφιερώσει ένα σημαντικό μέρος της βοήθειας που θα λάβει από τους ευρωπαίους εταίρους της, στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της.

Σημειώνει τις σχετικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με εξοπλισμό και επαγγελματίες οπλίτες με στόχο τη δημιουργία μιας εθνικής αψίδας.

Ειδική μνεία στην λεκτική κλιμάκωση κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου μεταξύ του Τούρκου και του Γάλλου Προέδρου και στην επίσκεψη Pompeo στην Κύπρο, ο οποίος στήριξε την Λευκωσία και ζήτησε από Ελλάδα και Τουρκία να χρησιμοποιήσουν διπλωματικά και ειρηνικά μέσα για την επίλυση των διαφορών τους.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης, αναφερόμενο στην επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι απόπλου. Αναφορά και στο σχετικό σχόλιο του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι «Πρόκειται για ένα πρώτο θετικό βήμα», αλλά και στην απάντηση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Hulusi Akar ότι θα υπάρχουν «πήγαινε-έλα».

Το δημοσίευμα καταλήγει ότι με την Κύπρο και την Αθήνα εξοπλισμένες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μπορεί να βρεθεί ισορροπία.

ΠΗΓΗ: Les Echos Τίτλος: Achat de Rafale par la Grèce : une riposte aux appétits d’Ankara sur l’Est de la Méditerranée

Άρχισαν τα μασκαραλίκια! Εκτιμούν ότι η Ε.Ε. δεν θα προχωρήσει σε κυρώσεις προς την Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: