Αναστενάζουν οι πλατείες, προειδοποιούν οι επιστήμονες, παραμονεύει το lockdown

File Photo: Τουρίστες με μάσκες έξω από αρχαιολογικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Και νέα περιστατικά συνωστισμού στις πλατείες καταγράφηκαν το βράδυ της Κυριακής, ενώ οι ειδικοί  εντείνουν τις προειδοποιήσεις τους και η ΕΛ.ΑΣ. αυξάνει τους ελέγχους.

Το βράδυ της Κυριακής οι πλατείες της Αττικής αναστέναξαν και παρότι είχαν τεθεί σε ισχύ τα μέτρα βάσει των οποίων περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες κλείνουν στις δώδεκα το βράδυ.

Στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι επικρατούσε το αδιαχώρητο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες αλλά και στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη οι θαμώνες της πλατείας δεν πτοήθηκαν από τα μέτρα της κυβέρνησης. Μάλιστα, όπως ισχυρίζονται οι περισσότεροι, προμηθεύονται τα ποτά πριν κλείσουν τα περίπτερα και οι κάβες και στη συνέχεια «αράζουν» στις πλατείες μέχρι τα ξημερώματα.

Τον κίνδυνο υπερμετάδοσης στις πλατείες λόγω συνωστισμού επεσήμανε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι όταν είμαστε σε τέτοιους χώρους με τέτοιες συναθροίσεις και συνωστισμό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υπερμετάδοσης. «Ένας μπορεί να μολύνει 80-90 ή ακόμα και 100 άτομα σε τέτοιες περιπτώσεις», είπε.

Μάλιστα, σημείωσε πως η διασπορά στην Αθήνα οφείλεται και σε όλα αυτά τα φαινόμενα, στις συγκεντρώσεις δηλαδή κόσμου χωρίς μάσκα. «Είναι ο ένας πάνω στον άλλον και χωρίς μάσκα».

Αναφερόμενος στον βαθμό μετάδοσης σε νεαρές ηλικίες εξήγησε πως αυτή την στιγμή έχουμε διασωληνωμένους που είναι νεαροί. «Είχαμε 28χρονο στην Πάτρα μια 17χρονη στην Θεσσαλονίκη  και σε μικρή ηλικία. Δεν είναι τελείως άτρωτοι. Πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας. Το ίδιο και οι νέοι γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα τους σε κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα μέτρα είπε πως «υπάρχει κλιμάκωση των μέτρων και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που υπάρχει μεγάλη δέσμη μέτρων αυτή την στιγμή με τον περιορισμό της κυκλοφορίας που πρέπει να το δούμε και πως αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι πιθανόν να χρειαστούμε νέα μέτρα όπως μάσκα παντού με την σωστή χρήση όμως.

Αναφορικά με τον αριθμό κρουσμάτων υπογράμμισε πως «πρέπει να κατέβουμε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων για να είμαστε ευχαριστημένοι»
«Υπήρχε ο κίνδυνος με την αύξηση των κρουσμάτων που βλέπαμε να γίνουν 1000. Τώρα υπάρχει μια σταθερότητα. Αυτή την στιγμή το ποτήρι είναι μισογεμάτο»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επικαλέστηκε… το ακροτελεύτιο άρθρο του παλαιότερου Συντάγματος (114) λέγοντας ότι η προστασία από τον κορωναϊό επαφίεται και στη δική μας συμπεριφορά.

O κ. Βατόπουλος είπε ότι έως τα τέλη της εβδομάδας θα γίνει ένας νέος απολογισμός των μέτρων που έχουν ληφθεί και η Επιτροπή θα προχωρήσει αναλόγως σε εισηγήσεις.

Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε το βράδυ του Σαββάτου σε  477 ελέγχους σε 15 πλατείες της Αττικής προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρούνται τα νέα μέτρα για κλείσιμο καταστημάτων.

Διαπιστώθηκαν 11 παραβάσεις υπέρβασης του ωραρίου και επιβλήθηκαν πρόστιμα 5 χιλιάδων ευρώ.

Παράλληλα, σε άλλους ελέγχους επιβλήθηκαν αναστολές λειτουργίας και πρόστιμα σε καταστήματα, όπως εστιατόρια και μπαρ σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Νότιο Αιγαίο και Κρήτη.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΕΛΛΑΔΑ

Με πληροφορίες, από Πρώτο Θέμα, ΣΚΑΙ, ANT1

Χαλκιδική: Νέος σεισμός 4,7 βαθμών-Σε ρήγμα με μεγάλο δυναμικό οι δονήσεις, λέει ο Παπαζάχος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: