Αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη:Tρεις βασικές οδηγίες προστασίας ενόψει κακοκαιρίας

FILE PHOTO: Bροχές προβλέπονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ




Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εκδηλωθούν στην Κρήτη το προσεχές Σάββατο με πιθανότητα να επεκταθούν και την Κυριακή σύμφωνα με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ρεθύμνου.

Για τον λόγο αυτό, συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις ημέρες εκδήλωσης φαινομένων, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση αυτών των φαινομένων, δηλαδή ισχυροί άνεμοι και έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή, ζητάει από τους πολίτες να ενημερώνονται διαρκώς από τα μέσα ενημέρωσης (ραδιόφωνο τηλεόραση, διαδίκτυο κτλ) για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και να παρακολουθούν με προσοχή τις επίσημες προειδοποιήσεις. Επίσης να προγραμματίζουν τις μετακινήσεις τους, ώστε να μην συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Εάν είναι δε απαραίτητη η μετακίνηση, να ταξιδέψουν κατά την διάρκεια την ημέρας, χρησιμοποιώντας κεντρικές οδικές αρτηρίες και όχι δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Σε κάθε περίπτωση, να ενημερώνουν τους οικείους τους για την διαδρομή που θα ακολουθήσουν. Υπενθυμίζεται παράλληλα μεταξύ άλλων, ότι τα έργα αποκατάστασης από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα 2019 στο οδικό δίκτυο είναι σε εξέλιξη. Συνεπώς, απαιτείται αυξημένη προσοχή από τους οδηγούς, κυρίως τις βραδινές ώρες.

Οι οδηγίες που δίδονται, αφορούν σε μέτρα πολιτικής προστασίας και ζητείται από τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως τροχαία, πυροσβεστική, λιμενικό κλπ.. Σε περίπτωση ανάγκης να καλούν την αστυνομία (100), την πυροσβεστική (199), το ΕΚΑΒ (166), το λιμενικό σώμα (τηλέφωνο Ρεθύμνου 2831022276) τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 (με δυνατότητα εντοπισμού θέσης του καλούντα).

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες τρεις βασικές οδηγίες ενόψει της επέλασης της ισχυρής κακοκαιρίας «Ιανός» που θα πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας και λόγω της ισχυρής έντασης των φαινομένων, αλλά και της μεγάλης χρονικής διάρκειάς τους.

Η Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες, κυρίως, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις.

Ειδικότερα:

“1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χείμαρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Μένουμε σε εγρήγορση – Μένουμε σε επιφυλακή – Ακολουθούμε τις οδηγίες”.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μ. Λαμπαθάκη
Αθήνα, Ελλάδα

Διακυβερνητική διάσκεψη Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας ανήγγειλε ο Ζόραν Ζάεφ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: