Αμερικανοί και Ρώσοι ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της Μεσογείου: Η Κύπρος βρέθηκε στο “κέντρο” της διαμάχης…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν (Δ) και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (Α), στο προεδρικό Παλάτι, στη Φινλανδία. EPA, MAURI RATILAINEN




ΕΛΛΑΔΑ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η κόντρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία ξεκίνησε χθες από τη Λευκωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, συνεχίστηκε με την απάντηση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απέρριψε τον ισχυρισμό του Σεργκέι Λαβρόφ, ότι οι Αμερικανοί είναι αυτοί που δημιουργούν τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θυμίζω ότι ο Ρώσος υπουργός, μίλησε από την κυπριακή πρωτεύουσα, για έξωθεν παίκτες «όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες που προσπαθούν -όπως είπε- να δημιουργήσουν» γραμμές «και να συμβάλουν στις συγκρούσεις παρά στις ειρηνικές λύσεις».

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος απάντησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, βλέπουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως στρατηγικό χώρο.

  • Πρόσθεσε ότι «συνεργαζόμαστε ενεργά με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την προώθηση μεγαλύτερης σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας».

Οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι ανταγωνίζονται στην ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, στρατηγικά και οικονομικά. Και δυστυχώς η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε ξαφνικά στο κέντρο αυτού του ανταγωνισμού.

Η Αμερική έχει δράσει επιθετικά το τελευταίο διάστημα και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι επιστρέφει στην περιοχή στοχεύοντας πάντα να περιορίσει την ισχύ της Ρωσίας στη Μεσόγειο.

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η συνέχεια. Διότι όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια…

Κατά τα άλλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε και για την τουρκική επιθετικότητα.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal, δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αυτές οι δύο λέξεις «διεκδικούν δικαιοδοσία» είναι ενοχλητικές και βεβαίως η θέση αυτή των Αμερικανών είναι εντελώς λάθος, διότι η Ελλάδα και η Κύπρος καλύπτονται πλήρως από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

  • Κάτι, οπωσδήποτε, που δεν κάνει η σύμμαχος των ΗΠΑ, η Τουρκία. Η κατοχική δύναμη πράττει ακριβώς το αντίθετο: Δεν προάγει τη συνεργασία, δεν παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Και βρίσκεται αντιμέτωπη με όλους τους συμμάχους της Αμερικής στη Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά θέματα οριοθέτησης στη θάλασσα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε θέματα θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών», τόνισε ο εκπρόσωπος στην Hellas Journal.

Σημειώνω ότι στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου η περίπτωση είναι ακριβώς η ίδια με την Τουρκία, η αμερικανική κυβέρνηση έχει λάβει θέση και μάλιστα με εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχουν σταλεί και δύο τουλάχιστον αεροπλανοφόρα.

Αλλά, εκεί παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο μία εχθρική χώρα, η Κίνα, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο παραβάτης είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, φίλος και σύμμαχος του Αμερικανού προέδρου.

  • Οι σύμμαχοι μας οι Αμερικανοί μπορούσαν να εκδώσουν καλύτερη ανακοίνωση, πιστεύω… Βεβαίως, ούτε ο κ. Λαβρόφ χθες είπε κακή κουβέντα για την Τουρκία, ευρισκόμενος μάλιστα στη διχοτομημένη, από τον τουρκικό Αττίλα, Λευκωσία.

Εκτός της Αμερικής, και η Ρωσία, καλύπτει την παραβατικότητα της Τουρκίας και μάλιστα με αισχρό τρόπο. Προμηθεύει την κατοχική δύναμη με θανατηφόρα οπλικά συστήματα, που θα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Όπως κάνει για πολλά χρόνια και η Ουάσιγκτον…

  • Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

We see the Eastern Mediterranean region as a strategic space where we are actively working with our partners, including the Republic of Cyprus, to promote greater stability, security, and prosperity. The United States is deeply concerned by Turkey’s ongoing operations surveying for natural resources in areas over which Greece and Cyprus assert jurisdiction in the Eastern Mediterranean.  Resource development in the Eastern Mediterranean should promote cooperation and provide a foundation for durable energy security and economic prosperity throughout the region. As a matter of principle, we encourage all states to resolve maritime delimitation issues peacefully in accordance with international law. The United States generally does not take a position on other states’ maritime boundary issues.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Το Καστελόριζο είναι ο “πόνος” του Ερντογάν: Το ακριτικό νησί είναι το μεγάλο εμπόδιο για την Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: