Αλλού γι’ αλλού! Σύσκεψη για την Εκπαίδευση χωρίς μαθητές ισοδυναμεί με αμάξι χωρίς ρόδες! Που (θα) πάτε έτσι;

File photo: O Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ, Νέα Υόρκη (*)

Το 1987, είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας και μέλος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής μαθητών Λυκείων.

Το βασικό αίτημα τότε ήταν να αποκτήσουν λόγο οι μαθητές μέσω της ΠΣΕΜ (Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών). Λίγο μετά, και αφού είχαμε προχωρήσει σε εξεγέρσεις-διαμαρτυρίες για το δικαίωμα αυτό, έγινε πράξη.

Τριάντα τρία χρόνια μετά, πέφτω πάνω σε επιστολή της ΠΣΕΜ, την οποία απέστειλε στον ΥΠΠ, κ. Πρόδρομο Προδρόμου, με την ΠΣΕΜ να εκφράζει την δυσαρέσκεια της γιατί δεν κλήθηκε να παρευρεθεί στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με όλους τους  εμπλεκόμενους στην εκπαίδευση.

Η επιστολή, αυτούσια:

“Σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή για να σας μεταφέρουμε την απογοήτευση μας για το γεγονός ότι ως ΠΣΕΜ δεν προσκληθήκαμε στη σύσκεψη με τους φορείς της εκπαίδευσης (εκπαιδευτικούς, γονείς, δηλαδή όλους εκτός από τους μαθητές) για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Δυστυχώς, είναι η δεύτερη φορά τον τελευταίο μήνα που δεν καλούμαστε σε σύσκεψη για να πούμε ως μαθητές την άποψη μας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς”.

Υπό κανονικές συνθήκες, τέτοιες επιστολές δεν χρειάζονται ανάλυση. Όμως εδώ πρέπει να αφαιρέσουμε το “κανονικές συνθήκες”.

Γιατί;

Επειδή κανονικές συνθήκες είναι η όποια στρατηγική (political marketing strategy) να στηρίζεται στις ανάγκες αυτών που υπηρετεί (εδώ μιλάμε για τους ίδιους τους μαθητές).

Επειδή κανονικές συνθήκες είναι να ερευνούμε τα “θέλω” του κοινού που υπηρετούμε (political marketing research) για να έχουμε όσο γίνεται πιο ακριβή εικόνα του όλου περιβάλλοντος (environment) και των αναγκών. Στην παρούσα περίπτωση εννοούμε όλους τους παραγόντες που επηρεάζουν τους μαθητές, ΕΙΔΙΚΑ σε μια σοκαριστική περίοδο για όλο τον κόσμο και πρωτίστως για τους μαθητές (Μετά-COVID εποχή).

Επειδή κανονικές συνθήκες είναι να έχουμε ήδη κάνει την προεργασία μας με ανάλυση των υπέρ και κατά και με επίκεντρο το πρόβλημα (άνοιγμα σχολείων). Μια ανάλυση καταγραφής των Δυνατοτήτων, Αδυναμιών, Ευκαιριών και Απειλών (SWOT Analysis). Ειδικά η λέξη-ανάλυση της “Απειλής”, μόνο μέσα από τις ψυχές-απαντήσεις των ίδιων των μαθητών μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί!

Επειδή κανονικές συνθήκες είναι να κοιτάζουμε τα παιδιά μας στα μάτια, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας όπου και όταν πρέπει και να τα καθοδηγούμε ΜΕΤΑ που θα ακούσουμε τι έχουν να μας πουν. Οτιδήποτε άλλο μοιάζει με αμάξι χωρίς ρόδες. Και αμάξι χωρίς ρόδες… δεν πάει πουθενά!

Υ.Γ. 1: Ίσως, παρά να γίνεται αντιγραφή από τη μια χώρα ή την άλλη (μια αντιγραφή που συχνά μεγαλώνει το πρόβλημα μιας και ο κάθε λαός έχει τις δικές του, μοναδικές ανάγκες), ή παρά να παίρνονται βιαστικές αποφάσεις (όπως π.χ. μη σωστή προετοιμασία σε περιόδους ψηλών θερμοκρασιών), να κληθούν ειδικοί για μακροχρόνιο σχεδιασμό τέτοιων κρίσεων και ανάπτυξης ενός υγιούς και παραγωγικού κτισίματος του όλου συστήματος. ΠΑΝΤΑ, με την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των μαθητών!

Υ.Γ.2: Πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στο Πανεπιστήμιο που διδάσκω, ρωτήθηκαν όλοι οι φοιτητές για τον τρόπο που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα (If for any reason you don’t feel comfortable to be on campus, you have the option to take the course online). Δύο βδομάδες μετά την έναρξη:

Οι περισσότεροι παρακολουθούν τις διαλέξεις – ομαδικές ασκήσεις – συζητήσεις μέσα στην τάξη και οι υπόλοιποι παρακολουθούν live, από το σπίτι, συμμετέχοντας ωσάν να είναι στην τάξη, βλέποντας ΟΛΟΙ ότι γίνεται στην τάξη. Όλες οι ασκήσεις-συζητήσεις-συμμετοχή ΔΕΝ διαχωρίζουν onsite or online students (στην τάξη ή διαδικτυακά). Είτε COVID-19, είτε χιόνια, είτε καύσωνας, ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να σταματήσει τη μάθηση τους και τίποτα δεν μπορεί να καταρεεύσει όσο υπάρχει internet! Και οι τάξεις… εκ περιτροπής – για τήρηση του social distancing. Τόσο απλά!

(*) Ο Νίκος Αντωνιάδης είναι Αν. Βοηθός Καθηγητής Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s της Νέας Υόρκης και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com & LA Voice

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Οι νεαρές γυναίκες, οι Αφροαμερικανοί και οι Ισπανόφωνοι θα εκλέξουν την Καμάλα; Αν ναι, η Καμάλα θα “εκλέξει” τον Μπάιντεν!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: