Αυξήθηκαν κατά 59,7% οι εξαγωγές φαρμάκων: Πρωταγωνιστούν τα ελληνικά φάρμακα

FILE PHOTO: Φάρμακα σε ράφια φαρμακείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ




Η εξαγωγική δυναμική και η σημασία του ελληνικού φαρμάκου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καταδεικνύονται από την εντυπωσιακή αύξηση κατά 59,7% που παρουσίασαν οι εξαγωγές φαρμάκων στο πρώτο εξάμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, που παρουσιάζει η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια, τα φάρμακα παραμένουν σταθερά το δεύτερο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής οικονομίας, μετά τα πετρελαιοειδή, με το ποσοστό της συμμετοχής τους στο σύνολο των εξαγωγών να ξεπερνά το 6%. Η αύξηση των εξαγωγών για το ελληνικό φάρμακο έγινε σε μια ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο, που οι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες υπολειτουργούσαν λόγω της πανδημίας και υπήρχαν τεράστιες καθυστερήσεις στο διεθνές εμπόριο, αναφέρει η ΠΕΦ.

«Η αύξηση των εξαγωγών έγινε, αφού καλύφθηκαν πλήρως οι εγχώριες ανάγκες σε φάρμακα. Ενώ η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η ελληνική βιομηχανία φαρμάκου εξασφάλισε την αυτάρκεια και την επάρκεια στα αναγκαία φάρμακα πρώτης γραμμής στη χώρα μας και την πλήρη κάλυψη των αναγκών περισσότερων από τριών εκατομμυρίων ασφαλισμένων και ασθενών», σημειώνει η ΠΕΦ.

Προσθέτει ότι εκτός από τον σημαντικό της ρόλο για το σύστημα υγείας, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι «ένας ελπιδοφόρος κλάδος, με μεγάλη αξία για την οικονομία και τις εξαγωγές. Οι παραγωγικές επενδύσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών και η προσέλκυση επενδύσεων ξένων εταιρειών, θα έχουν μια μοναδική πολλαπλασιαστική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας».

Το ζητούμενο της επόμενης ημέρας για την εθνική οικονομία, σύμφωνα με την ΠΕΦ, είναι η ταχεία επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης. «Και η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό προνόμιο: διαθέτει εξωστρεφή, ισχυρή εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, που παράγει υψηλής ποιότητας, διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά φάρμακα και μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας».

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ο πληθωρισμός “γονατίζει” την τουρκική οικονομία και δεν ευθύνεται ο κορωναϊός… [Handelsblatt]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: