«Αυτοπροστασία ή καραντίνα»: Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε νέο lockdown

File Photo: Στιγμιότυπο από παλαιότερη δια ζώσης συνεργασία του πρωθυπουργού με τον Σωτ. Τσιόδρα. Photo via Facebook, @kyriakosmitsotakis




Με το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το χθεσινό του διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό ξεκαθάρισε πως μπορεί το lockdown να μην αποτελεί επιλογή του, αλλά βάζει πιο καθαρά από ποτέ στο τραπέζι την ατομική ευθύνη των πολιτών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, η απόφαση του πρωθυπουργού να ποντάρει εκ νέου στην «ατομική ευθύνη», χωρίς ωστόσο αυτήν τη φορά να ανακοινώσει ένα γενικό lockdown, προέρχεται από τη βεβαιότητα ότι τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα φανερώνουν ξεκάθαρα τη θετική «αντίδραση» της ελληνικής κοινωνίας μπροστά στο καθοριστικό δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα».

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δείχνει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αποφασισμένη να ελαχιστοποιήσει με την στάση της τις πιθανότητες επιβολής καραντίνας διατηρώντας στραμμένο το βλέμμα της στα οφέλη της προοπτικής της γρήγορης ανάκαμψης της οικονομίας.

Αυτό καταγράφεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται ανώνυμο κυβερνητικό στέλεχος, σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης αλλά κυρίως στα μηνύματα των περισσότερων πληθυσμιακών ομάδων που ζητούν στην πραγματικότητα από την κυβέρνηση να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πριν τραβήξει -αν χρειαστεί- το «χαρτί» της καραντίνας.

Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και τα αρμόδια μέλη του υπουργικού συμβουλίου υιοθετούν την άποψη ότι οι πολίτες έχουν πειστεί για την ανάγκη της πιστής εφαρμογής των μέτρων και αποδέχονται πλήρως το «σύνθημα» για την χρήση της μάσκας και της αυστηροποίησης των σχετικών υφιστάμενων μέτρων. Μάλιστα εκτιμούν ότι ψηφοφόροι απ’ όλα τα κόμματα επικροτούν τις επιλογές της κυβέρνησης αυτούς τους δύσκολους μήνες και αντιλαμβάνονται πλήρως τις παραδοχές για την οικοδόμηση του συνολικού εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε συμφωνία με την κυβέρνηση οι λοιμωξιολόγοι

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit, αντίστοιχη είναι και η άποψη των περισσότερων μελών της επιτροπής των ειδικών επί της υγείας, εκτιμώντας ότι το lockdown μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί – συμπεριλαμβανομένου και του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος, σε αντίθεση με τις περί του αντιθέτου φήμες, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις συσκέψεις κι απλώς έχει επιλέξει από μόνος του και για προσωπικούς λόγους να μην βγαίνει τόσο συχνά μπροστά, όπως έπραξε κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας.

Άλλωστε και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, απέρριψε το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία σαφή εισήγηση για περεταίρω μέτρα».

Όσο για το ενδεχόμενο επιβολής ενός lockdown παρέπεμψε στο χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού, για να σημειώσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν έφτασε καμία συζήτηση στο τραπέζι για το ολικό lockdown. Υπάρχουν και άλλα μέτρα τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαμε να πάρουμε αν ο κόσμος δεν προσαρμοστεί στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ήδη» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε, πως υπάρχουν δέκα κριτήρια που δείχνουν εάν η κατάσταση είναι στο κόκκινο. Μεταξύ αυτών είναι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ. «Πρέπει να είναι όλα τα κριτήρια σε υψηλό επίπεδο» για να υπάρχει κίνδυνος εξήγησε.

Παράλληλα, τόνισε, πως «αυτό που θέλουμε να βλέπουμε καθημερινά είναι μειούμενα κρούσματα και μειούμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως μεταδίδει το Έθνος, η προστασία της δημόσιας υγείας παραμένει προτεραιότητα και θωρακίζεται από την δυνατότητα της πολιτείας να πειστούν εγκαίρως οι πολίτες για την ανάγκη μιας δεύτερης καθοριστικής προσπάθειας πριν τον δύσκολο χειμώνα. Αφού άκουσε και αυτήν την φορά τους ειδικούς, έλαβε την απόφαση να απευθυνθεί στους πολίτες- να υπενθυμίσει μεν τον κίνδυνο αλλά να μην χρησιμοποιήσει δραματικούς τόνους αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα «μιλούν» για την σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων αν και σε υψηλό τριψήφιο αριθμό. Ο ρυθμός εισαγωγής νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο σύστημα υγείας είναι για το Μέγαρο Μαξίμου ικανοποιητικός, ενώ η αυτοκριτική, όπως τονίζει κυβερνητικό στέλεχος, δεν λείπει από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις και προσπάθειες.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του newsit, το σενάριο ενός τοπικού lockdown είτε στην Αττική είτε σε άλλες περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εξαιρετικά μακρινό. Πάντως, κυβέρνηση και ειδικοί θεωρούν ούτως ή άλλως πως με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, μολονότι ο αριθμός τους σταθερά πλέον ξεπερνά τα 300 ημερησίως – δηλαδή, έχει επέλθει η λεγόμενη «επιπέδωση» της καμπύλης.

Καλύτερη και σε κάθε περίπτωση ελεγχόμενη φαίνεται να είναι η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το σύστημα υγείας παίρνει «ανάσες» και αυξάνεται ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, όπως εξήγησε και στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός. Ειδικά για την Αττική, 50 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ θα λειτουργήσουν άμεσα στο «Σωτηρία», ενώ δρομολογείται η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος που θα προσθέσει 174 νέες θέσεις ΜΕΘ. Τα παραπάνω στοιχεία ενισχύουν την εκτίμηση των ειδικών και της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει λόγος να προκριθεί ένα lockdown, ακόμη και με τοπική εμβέλεια σε ό,τι αφορά την Αττική.

Το κλειδί λοιπόν είναι το τρίπτυχο ατομική προστασία και υγιεινή, αποστάσεις και χρήση μάσκας, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης. «Η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο», τόνισε, με το ενδεχόμενο η χρήση της να γίνει υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους σε επιδημιολογικά βεβαρημένες περιοχές να είναι πάντοτε στο τραπέζι – με πρώτη ασφαλώς την Αττική.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 342 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16627, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

Με πληροφορίες από Έθνος, Mega, Newsit

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιλέγουμε την αυτοπροστασία στο δίλημμα με την καραντίνα: Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: