Αδιόρθωτη η Τουρκία: Δήθεν ζητά διάλογο με την Ελλάδα, ενώ εκδίδει αντι navtex τορπίλη

Φωτογραφία αρχείου: Οι αντιπροσωπείες Τουρκίας και Ελλάδας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τα ΜΟΕ. Πηγή υπουργείο Εθνικής Άμυνας




Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση εμπειρογνωμόνων στο ΝΑΤΟ για την ανταλλαγή απόψεων η Τουρκία φρόντισε πάλι να δυναμιτίσει το κλίμα της υποτιθέμενης συνεννόησης που προσδοκά εκδίδοντας μια καθ’ όλα ακατανόητη αντι navtex.

Σύμφωνα με τον Σταθμό της Σμύρνης, «παραβιάζεται η Συνθήκη της Λοζάνης», την οποία ας σημειωθεί αμφισβητεί πρώτος δημοσίως ο πρόεδρος Ερντογάν, έχει αμφισβητήσει με δημόσιες τοποθετήσεις του. Και ζητείται η αποστρατιωτικοποίηση της Χίου.

Προφανώς πρόκειται για κίνηση δημιουργίας κλίματος και εντυπώσεων, δήλωση προθέσεων για τις όποιες συζητήσεις ξεκινήσουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε όποιο επίπεδο κι αν συμβεί αυτό.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

TURNHOS N/W : 1149/20

AEGEAN SEA

1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA08-206/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF CHIOS ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.

2. CANCEL THIS MESSAGE 160001Z SEP 20.

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες

Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανταπόκριση του Γιάννη Παλαιολόγου στην Καθημερινή, σήμερα θα συναντηθούν στο ΝΑΤΟ ο Έλληνας και ο Τούρκος στρατιωτικός αντιπρόσωπος με αξιωματούχο της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας, αναζητώντας το κοινό πλαίσιο που θα επιτρέψει την έναρξη του διμερούς διαλόγου για έναν μηχανισμό απεμπλοκής (deconfliction mechanism). Με την αποχώρηση του «Oruc Reis» από την περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου, εκπληρώθηκε η βασική προϋπόθεση που έθετε η Αθήνα για την έναρξη του τεχνικού αυτού διαλόγου.

Ωστόσο, παραμένουν εμπόδια στον δρόμο προς μία διαπραγμάτευση ουσίας επί των μέτρων απεμπλοκής. Στη σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ελληνική πλευρά θα προσέλθει με νέα σχόλια επί των σχολίων του ΝΑΤΟ στην πρώτη τοποθέτηση της Αθήνας επί του αρχικού εγγράφου που έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία. Πρόκειται για το έγγραφο που επιδόθηκε από τον γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από 12 μέρες στους στρατιωτικούς αντιπροσώπους των δύο πλευρών.

Βάσει των ίδιων πηγών, το υπό διαπραγμάτευση έγγραφο, που είναι περιεχομένου μισής σελίδας, περιλαμβάνει αναφορές στην επαναδέσμευση των δύο πλευρών στις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ – και ειδικά το άρθρο 1 του καταστατικού χάρτη της Συμμαχίας που αναφέρεται στην «ειρηνική επίλυση διαφορών» και στη μη απειλή ή χρήση βίας.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στον σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και του Δικαίου της Θάλασσας. Στα σημεία αυτά η Τουρκία αναμένεται να προβάλλει ενστάσεις. Ένα από τα μέτρα αποτροπής σύρραξης που αναφέρονται στο κείμενο αφορά γραμμή επικοινωνίας σε επιχειρησιακό επίπεδο, ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο μέσω ασφαλούς ΝΑΤΟϊκού καναλιού, για απευθείας συνεννόηση μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων των δύο πλευρών.

Η Μιλιέτ βλέπει έναρξη διαλόγου

Εντός δέκα ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Βερολίνο, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο “Προτεραιότητά μας η διπλωματία’ αναφέρει ότι στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να γίνουν αρχικά σε χαμηλό επίπεδο και στην συνέχεια σε υψηλό εάν χρειαστεί. Η Άγκυρα ξεκαθάρισε στους Γερμανούς πως δεν θέλει συμμετοχή της Γαλλίας στη διαδικασία του διαλόγου.

Όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση της Άννας Ανδρέου από την Κωνσταντινούπολη, για το ΚΥΠΕ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα η Άγκυρα δεν βλέπει αρνητικά την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τη Σύνοδο της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν αυξηθεί οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας το τελευταίο διάστημα ενώ σε επαφές της με την Γαλλία ζήτησε να μην αυξηθεί περαιτέρω η ένταση. Στόχος των Γερμανών ο οποίοι συνεχίζουν τις επαφές τους με την Άγκυρα, λένε οι διπλωματικές πηγές της Μιλλιέτ, είναι σε πρώτο στάδιο να γινουν συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε χαμηλό επίπεδο και στην συνέχεια εάν χρειαστεί σε υψηλό επίπεδο.

Η Άγκυρα φέρεται να έχει απαντήσει ότι δεν βλέπει αρνητικά αυτή τη διαδικασία αλλά δαμήνυσε ότι ’χωρίς προκλήσεις θα καθίσουμε στο τραπέζι για μια λύση”. Σύμφωνα με την Μιλλιέτ η Άγκυρα η οποία ενοχλείται που η Γαλλία ‘φουσκώνει τα μυαλά της Ελλάδας’, είπε ότι ‘πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι ‘χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς προϋποθέσεις’. Η Άγκυρα ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η Γαλλία δεν θα είναι μέρος της διαδικασίας και δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Μιλλιέτ αναφέρει ότι στην περίπτωση που ευοδώσουν οι προσπάθειες των Γερμανών τότε οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν όπως και προηγουμένως στο Βερολίνο.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: