65 χρόνια από το Τουρκικό Πογκρόμ του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης

File Photo: H φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών στο twitter. Photo via @NikosDendias




Συμπληρώνονται σήμερα  65 χρόνια από τη Νύχτα Τρόμου της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955, που ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης στοχοποιήθηκε για την ολοκληρωτική του καταστροφή,  με την οργάνωση ενός  μαζικού Πογκρόμ, που έχει αποδειχθεί ατράνταχτα  ότι καταστρώθηκε και εκτελέστηκε από  το Βαθύ Κράτος της Τουρκίας.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, με αφορμή την 65η Επέτειο του Πογκρόμ της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου του 1955.

Σημειώνονται τα εξής:

Το 2007 ο Μουσταφά Αγάλογλου, ηγετικό στέλεχος για 40 χρόνια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι η επιχείρηση της 6-7/9/1955, υπήρξε η μοναδική των υπηρεσιών ασφάλειας που οργανώθηκε πλήρως  με άνωθεν εντολές[1].

 

Εκτός από τη μαζική καταστροφή πάρα πολλών Ιερών Ναών, Κοιμητηρίων, Ιδρυμάτων, Οικιών, Καταστημάτων και Εργοστασίων, που η αξία τους ήγαν ανεκτίμητη, δολοφονήθηκαν άνω των 30 μελών της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας και υπέστησαν βιασμό εκατοντάδες Ελληνίδες. Όμως η παγερή αδιαφορία, της Διεθνούς Κοινότητας και ιδίως των κρατών που είχαν δεσμευτεί για την προστασία της Ελληνικής Κοινότητας της Πόλης[2] καθώς και των Οργανισμών που έχουν την ευθύνη της προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υπήρξε τραγική, αφού ο Ελληνισμός της Πόλης αφέθηκε ανυπεράσπιστος στην τύχη του με αποτέλεσμα  σήμερα να έχει αναγκαστεί να ζει ως μια εκπατρισμένη Κοινότητα σε ποσοστό 98% του πληθυσμού της.

Πρωτίστως όμως, προέχει  το Κράτος της Τουρκίας ως ιδρυτικό μέλος του Ο.Η.Ε. (1946) και από τα πρώτα κράτη που υπόγραψαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Ρώμης (1950), έχει την υποχρέωση να αποκαλύψει το πως οργανώθηκε αυτή η πράξη αφανισμού κατά της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Πόλης και το σημαντικότερο να προβεί άμεσα σε μέτρα αποκατάστασης και θεραπείας που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα επιστροφής πρωτίστως της νέας γενιάς Κωνσταντινουπολιτών, κάτω από συνθήκες ισονομίας και ισοπολιτείας, στη γενέτειρα Πόλη των προγόνων τους. Για να είμαστε συγκεκριμένοι οι ιθύνοντες της Τουρκίας πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να ανταποκριθούν στις προτάσεις της Οι.Ομ.Κω. που έχουν υποβληθεί εδώ και πολύ καιρό στα πλαίσια του Ψηφίσματος 60/147 του Ο.Η.Ε.

Η Οι.Ομ.Κω. οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση στην 65η επέτειο των Σεπτεμβριανών. Δείτε στην ιστοσελίδα : www.conpolis.eu την επιλογή Ανακοινώσεις

[2] Τα κράτη που συνυπόγραψαν την  Συνθήκη της Λωζάννης είναι: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρουμανία, Ελλάδα, Σερβία-Κροατία-Σλοβενία και Τουρκία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: