13.000 καρέκλες για τη Μόρια: Διαμαρτυρία γερμανικών ΜΚΟ για το μεταναστευτικό-προσφυγικό

Δεκατρείς χιλιάδες καρέκλες μπροστά από το κτίριο του γερμανικού Κοινοβουλίου για τους ανθρώπους που βρίσκονται στη Μόρια. EPA, FILIP SINGER




Οργανώσεις παροχής βοήθειας σε πρόσφυγες τοποθέτησαν 13.000 λευκές καρέκλες μπροστά από το κτίριο του Reichstag στο Βερολίνο ως «σύμβολο της προθυμίας για υποδοχή από τη Μόρια και όλους τους καταυλισμούς στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ των ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν βοήθεια».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ARD-tagesschau.de έχει τίτλο «Δράση μπροστά από το κτίριο του Reichstag – 13.000 καρέκλες για τη Μόρια», και υπότιτλο: «Στο πλαίσιο εκστρατείας σε όλη τη Γερμανία εναντίον του ρατσισμού, οργανώσεις τοποθέτησαν χιλιάδες καρέκλες μπροστά από το κτίριο του Reichstag. Ζητούν την υποδοχή και άλλων προσφύγων, κυρίως από τους υπερπλήρεις ελληνικούς καταυλισμούς»

Το ρεπορτάζ αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Οι ομάδες Seebrücke, Sea-Watch, #LeaveNoOneBehind και Campact ζητούν από την πολιτική σκηνή στη Γερμανία «να θέσει επιτέλους τέλος στην ανθρωπιστική καταστροφή στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και να εκκενώσει τους καταυλισμούς». Οι καρέκλες συμβολίζουν τους ανθρώπους που διαβιούν αυτή τη στιγμή στον καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου, ανέφεραν οι οργανώσεις. Ταυτόχρονα, καθιστούν σαφές ότι υπάρχει «χώρος και προθυμία από μέρους των πόλεων, των κρατιδίων και της Κοινωνίας των Πολιτών να τους υποδεχθούν».

Η κατάσταση στους υπερπλήρεις ελληνικούς καταυλισμούς επιδεινώθηκε πρόσφατα, ελέχθη σε σχέση με τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη Μόρια. Παρόμοιες ενέργειες στο πλαίσιο των αντιρατσιστικών δράσεων του «Well Come United» έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σε πολλές άλλες γερμανικές πόλεις και στη Βιέννη.

«Το Bundestag είχε διακόψει τις εργασίες του για το καλοκαίρι, όχι όμως και η οξεία ανθρωπιστική καταστροφή στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα», δήλωσε ο Tareq Alaows από την οργάνωση Seebrücke. «Η κατάσταση ανάγκης απαιτεί γρήγορη βοήθεια και άμεση δράση».

Ο Alaows επεσήμανε ότι από τις αρχές του έτους μόνο 465 άτομα έχουν έρθει από τη Μόρια στη Γερμανία ως μέρος μιας δράσης βοήθειας για τα άρρωστα παιδιά και τις οικογένειές τους. «Αυτό είναι απολύτως παράλογο, όταν κανείς βλέπει τη δυστυχία επιτόπου και την προθυμία υποδοχής ανθρώπων εδώ στη Γερμανία».

Η Doreen Johann από την οργάνωση Sea-Watch πρόσθεσε: «Αφότου τις τελευταίες ημέρες οι φωτογραφίες με τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές μπροστά από το κτίριο του Reichstag έκαναν τον γύρο του κόσμου, θέλουμε να δείξουμε τι αντ’ αυτού ανήκει μπροστά σε αυτό το κτίριο: Μια διαμαρτυρία για τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι οργανώσεις ζητούν επίσης από τα κρατίδια «να αξιοποιήσουν τα περιθώριά τους και να αποφασίσουν σχετικά με τα προγράμματα υποδοχής σε αυτά» και από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να το επιτρέψει. Εκτός αυτού, ζητούν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης στη θάλασσα. Μέχρι τότε, «η δράση των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών δεν θα πρέπει να ποινικοποιείται και τα κράτη θα πρέπει να εκπληρώνουν το καθήκον τους για διάσωση στη θάλασσα».

Επιπλέον, προειδοποιούν πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου ως βάση του Δικαίου Ασύλου. «Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως οι παράνομες επιστροφές και η κακομεταχείριση όσων ζητούν προστασία από τα κράτη της ΕΕ» πρέπει να τερματιστούν. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα πρέπει επιδείξει τη σχετική φροντίδα.

Πληροφορίες από ARD-tagesschau.de

Η Ελλάδα ενίσχυσε τις δυνάμεις της στα σύνορα με την Τουρκία: Ο Ερντογάν θα ξαναστείλει μετανάστες;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: