Ζώνη κινδύνου το Καστελόριζο: Τα Rafale και τα γαλλικά πολεμικά ανησυχούν τον Ταγίπ, που βρυχάται…

Στο Καστελόριζο αμύνεται και αντιστέκεται η Ελλάδα. Photo Hellas Journal




Στην ανάπτυξη δύο Rafale και δύο πλοίων από πλευράς Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο, και στη συμμετοχή τους μαζί με το ελικοπτεροφόρο Tonnerre και τη φρεγάτα La Fayette, στην κοινή άσκηση με την Ελλάδα, ανοιχτά του Καστελόριζου, αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde (των Marie Jégo και Marina Rafenberg).

Σημειώνουν ότι το εν λόγω σημείο έγινε ζώνη κινδύνου από τότε που το τουρκικό σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis, συνοδευόμενο από στρατιωτικά σκάφη, πραγματοποίησε έρευνες εκεί, γεγονός που προκάλεσε τη μεγάλη δυσαρέσκεια της Αθήνας, η οποία έθεσε το ναυτικό και το στρατό της σε κατάσταση συναγερμού.

Η γάλλο-ελληνική ναυτική άσκηση έχει στόχο τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου, που βρίσκονται αντιμέτωπες  με την αυξανόμενη επιθετικότητα από τη γειτονική Τουρκία. Αθήνα και Άγκυρα ανταγωνίζονται για την κυριαρχία πολλών τομέων της Μεσογείου, στους οποίους θα μπορούσαν να υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν εδώ και πολύ καιρό ως προς την επέκταση των υφαλοκρηπίδων, αλλά από τον Ιανουάριο του 2020, που Ελλάδα, Κύπρος και  Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, EastMed, η Τουρκία διπλασίασε την επιθετικότητα της. Η απομόνωσή της στην περιοχή είναι προφανής.

  • Εδώ και χρόνια δεν υπάρχει Τούρκος πρέσβης στην  Αίγυπτο ή το Ισραήλ, με την Ελλάδα, οι σχέσεις είναι ιδιαίτερα θυελλώδεις, ενώ με το Ιράκ, η κατάσταση είναι έκρυθμη, μετά το θάνατο δύο ανώτερων αξιωματικών, την Τρίτη, από τουρκικό drone.

Γίνεται αναφορά στην αποφυγή κλιμάκωσης στα μέσα Ιουλίου, με την παρέμβαση της Καγκελαρίου Angela Merkel, και παρατίθεται άποψη του Παναγιώτη Τσάκωνα,  ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος αναφέρει:

«Οι δύο χώρες είχαν υποσχεθεί να ανανεώσουν τον διάλογο, ο οποίος ήταν τεταμένος από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016. Αλλά στις 6 Αυγούστου, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους, που αγνοεί τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο, μια συμφωνία που δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα. Ο Erdogan δεν το άντεξε».

Στις 10 Αυγούστου, η Oruc-Reis επανέλαβε τις έρευνες στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδευόμενο, από τουρκικά πολεμικά πλοία. Ανήσυχη, η Ελλάδα έθεσε το  ναυτικό και τον στρατό της σε υψηλή επιφυλακή, κινητοποιώντας σχεδόν όλα τα στρατεύματά της στην περιοχή, με τον κίνδυνο κλιμάκωσης να αυξάνεται, καθώς τα πλοία συναντώνται.

«Ο κίνδυνος ενός συμβάντος δεν μπορεί να αποκλειστεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες πολλές ένοπλες δυνάμεις σε έναν τόσο μικρό χώρο», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος την Τετάρτη.

  • Την ίδια ημέρα, τα τουρκικά και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, ότι υπήρξε σύγκρουση μεταξύ δύο φρεγατών, του ελληνικού Limnos και του τουρκικού  Kemal Reis , για την οποία οι λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές, σημειώνει το δημοσίευμα, κάνοντας αναφοράς στη σχετική δήλωση του Recep Tayyip Erdogan,   ενώπιον μελών του κόμματος του.

Την Τετάρτη, μετά τη σύγκρουση, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε στο λογαριασμό του στο Twitter την απόφασή του να ενισχύσει τη γαλλική παρουσία στη Μεσόγειο. Αυτή η παρέμβαση θα είναι αρκετή για να σταματήσει το πάθος του Erdogan,  αποφασισμένου να αποσπάσει το μερίδιό του από τους υδρογονάνθρακες της περιοχής;

«Σε μια υπέρ-στρατιωτικοποιημένη περιοχή, όπως η ανατολική Μεσόγειος, συμβαίνει γρήγορα ένα ατύχημα και δεν είναι βέβαιο, ότι η γαλλική στρατιωτική παρουσία θα απωθήσει τα τουρκικά πλοία από τα ελληνικά χωρικά ύδατα», υποστηρίζει ο Παναγιώτης Τσάκωνας.

Η πιό καυτή διαφορά μεταξύ των δύο γειτονικών μελών του ΝΑΤΟ είναι η περιοχή γύρω από το νησί Καστελόριζο, 570 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα και μόλις 2 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές.

«Όλα τα νησιά έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη, αλλά το διεθνές δίκαιο δεν καθορίζει πόσα μίλια πρέπει να είναι. Η Ελλάδα έχει μια μαξιμαλιστική άποψη η οποία, θεωρητικά, θα συνδέει την Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με αυτήν Κύπρου, αρνούμενη στην Τουρκία οποιοδήποτε δικαίωμα στην περιοχή αυτή. Η Άγκυρα, αντίθετα, δεν θέλει να  αναγνωρίσει το δικαίωμα στο νησί Καστελόριζο να έχει ΑΟΖ », εξηγεί ο Παναγιώτης Τσάκωνας.

  • Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κατηγορεί την Αθήνα για «εχθρική» προσέγγιση, ζητώντας διάλογο και διαπραγματεύσεις. Στόχος του είναι να ασκήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στον Έλληνα γείτονά του, ώστε να τον παρακινήσει να διαπραγματευτεί υπό απειλή. Δεν απομένει παρά να βρούμε «μια win-win φόρμουλα, που θα ταιριάζει σε όλους», δήλωσε ο Erdogan.

Τίποτα δεν δείχνει, για το πώς προτίθεται η Τουρκία να διαπραγματευτεί με την Κύπρο, ένα κράτος που δεν αναγνωρίζει. Είναι σαφές, ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει ένα νέο μοίρασμα των υδάτων, περισσότερο σε σχέση με την παράκτια περίμετρο της Τουρκίας και περιορισμό της  υφαλοκρηπίδας  των νησιών, ειδικά το Καστελόριζο, εξ ου και η δήλωσή του «Είναι αστείο να προσποιούμαστε, ότι ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει ναυτική δικαιοδοσία 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Δεν είναι βέβαιο, ότι η τηλεφωνική επικοινωνία του συνομιλία του κ. Erdogan με την καγκελάριο Angela Merkel την Πέμπτη, ήταν αρκετή για να καθησυχάσει τις επεκτατικές του επιθυμίες. «Εκείνος που έχει τη σφραγίδα είναι ο σουλτάνος», δήλωσε την ίδια ημέρα ο Τούρκος πρόεδρος, με αθυροστομίες, ενώπιον μελών του κόμματος του, ενώ επιτέθηκε στον Emmanuel Macron, κατηγορώντας τον, ότι  “επαναφέρει την «αποικιακή τάξη» στον Λίβανο.

Υπάρχουν επίσης οι φωνές των εθνικιστών στρατιωτών, που επιθυμούν να έρθουν σε σύγκρουση με την Ελλάδα. «Η σύγκρουση είναι πλέον αναπόφευκτη. Η Τουρκία πρέπει να δείξει τη δύναμή της. Δεν μπορεί να συναφθεί συμφωνία με την Ελλάδα. Η Τουρκία πρόκειται να κάνει σεισμική εξερεύνηση στο νησί Meis (Kastellorizo). Είναι μέρος του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας », δήλωσε την Τετάρτη, ο συνταξιούχος στρατηγός Ismail Hakki Pekin, ο οποίος συμμετείχε στην εισβολή του 1974 στην Κύπρο.

  • Η μεσογειακή επίθεση του  Erdogan είναι ένα μέρος του επεκτατικού του έργου, που περιλαμβάνεται στο στρατιωτικό δόγμα, γνωστό ως «Γαλάζια Πατρίδα», δημοφιλές  στους “Ευρασιατικούς” στρατιωτικούς κύκλους, υποστηρικτών μιας συμμαχίας με τη Ρωσία και την Κίνα, το δόγμα στοχεύει στη διασφάλιση του ελέγχου της Τουρκίας σε έναν τεράστιο θαλάσσιο χώρο, που περιλαμβάνει τη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο.

«Οι θάλασσές μας είναι η μπλε πατρίδα μας. Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη », υπενθύμισε πρόσφατα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας,  Hulusi Akar και ενώ το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται στο χαμηλότερο έναντι του ευρώ και του δολαρίου, ενώ η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται όλο και πιο δελεασμένος από τη βία, καθώς αισθάνεται, ότι η εξουσία του φεύγει από τα χέρια. 

ΠΗΓΗ: Tensions entre la Grèce et la Turquie : Erdogan à la recherche de sa ligne rouge en Méditerranée

Η σύγκρουση του ελληνικού και του τουρκικού πλοίου “ήταν ένα ατύχημα” λέει πηγή στο Reuters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: