Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες από το Μαρί στην Κύπρο: Σείστηκε από τις φονικές εκρήξεις

File Photo: Αστυνομικοί ερευνούν τον χώρο της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» για εντοπισμό οστών θυμάτων της φονικής έκρηξης στο Μαρί της 11ης Ιουλίου του 2011. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Οι μνήμες του 2011 και της φονικής έκρηξης σε εμπορευματοκιβώτια με πολεμικό υλικό σε ναυτική βάση στην περιοχή Μαρί, ξύπνησαν στην Κύπρο με την τραγωδία που συνταράσσει από χθες τον Λίβανο.

Οι φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, τράνταξαν τις περισσότερες μεγάλες πόλεις τις Κύπρου προκαλώντας τεράστια ανησυχία σε χιλιάδες πολίτες που για μερικές ώρες μετά την τραγωδία επικοινωνούσαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κυπριακού κράτους ζητώντας ενημέρωση για τις εκκωφαντικές εκρήξεις.

Καταστροφή της Κυπριακής πρεσβείας και τραυματισμοί

Από τις φοβερές εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Λιβάνου καταστράφηκε η Κυπριακή Πρεσβεία ενώ τραυματίστηκε, ευτυχώς όχι σοβαρά, η Κύπρια επιτετραμμένη. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών τραυματίστηκαν επίσης τρεις Κύπριοι πολίτες ζουν στον Λίβανο.

Στην χώρα ζουν συνολικά 2000 κάτοχοι κυπριακών διαβατηρίων, εκ των οποίων αρκετοί επικοινωνούν με το υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας πληροφορίες για πτήσεις επαναπατρισμού στην Κύπρο. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του ανέφερε ότι μια τέτοια απόφαση ενδεχομένως να ληφθεί ακόμα και σήμερα αφού αξιολογηθεί η κατάσταση.

Ανησυχία για τις χημικές ουσίες

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανησυχία για την πηγή των εκρήξεων αντικαστάθηκε σήμερα από την ανησυχία για μια ενδεχόμενη μόλυνση της ατμόσφαιρας της Κύπρου από τις χημικές ουσίες που απελευθερώθηκαν από τις μεγάλες εκρήξεις στη Βηρυτό.

Η ανησυχία των πολιτών υποχρέωσε τις αρχές να ανακοινώσουν ότι έγιναν μετρήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι δεν παρατηρήθηκε αύξηση στα οξείδια του αζώτου, που είναι ο πιο κοντινός ρύπος στη χημική σύσταση του υλικού, από το οποίο προήλθε η έκρηξη, δηλαδή την νιτρική αμμωνία.

Με πληροφορίες από DW-Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΥΠΡΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Κύπρος: Στέλνει στο Λίβανο ελικόπτερα, ιατρικό εξοπλισμό και σκύλους ιχνηλάτες, με μέλη ΕΜΑΚ και MΜΑΔ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal