Ξεκάθαρη αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία ζητά ο Κούρτς: Πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

FILE PHOTO. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς. EPA, VALDRIN XHEMAJ




“Την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελλάδα και την Κύπρο και μία ξεκάθαρη αντίδρασή της απέναντι στην Τουρκία”, ζητά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σε σημερινές δηλώσεις του, με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις στην Μεσόγειο, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως “η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αποστρέφει το βλέμμα της από αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου”.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ζήτησε από την ΕΕ “να καταδικάσει με κάθε δριμύτητα τις ενέργειες της Τουρκίας και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας”.

“Και εδώ δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται μόνον λόγια του αέρα. Διαφορετικά, η ΕΕ χάνει την αξιοπιστία της χρησιμοποιώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά”, διαμήνυσε με κάθε σαφήνεια ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ σε μήνυμά του μετά τις συνομιλίες του στη Βιέννη με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, διατύπωνε την σαφή θέση ότι οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν διεθνείς νόμους και ότι η ΕΕ πρέπει να επιδείξει “πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο”.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει “πολύ ανήσυχος και σε κατάσταση συναγερμού”, ήδη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, τονίζοντας ότι “η κατάσταση είναι επικίνδυνη και μπορεί να κλιμακωθεί”, και ότι η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ασκώντας κριτική στην στάση της Τουρκίας, είχε επισημάνει ότι “η τουρκική πολιτική — μεταξύ άλλων στη Λιβύη και στη Συρία – όπως επίσης πρόσφατα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει στην Ευρώπη σε αλλαγή σκέψης. Για το λόγο αυτό, η Αυστρία συνεχίζει να ζητά την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία”.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές Μαρτίου και με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο με το άνοιγμα των συνόρων προς την Ελλάδα, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε διαμηνύσει πως “σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, που συνειδητά προκάλεσε και επέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, η Ελλάδα χρειάζεται την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

“Η ΕΕ πρέπει να έχει ενότητα και να μην δείξει αδυναμία απέναντι στην Τουρκία”, είχε επισημάνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα, συνδρομή προς την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο, πέραν εκείνης στο πλαίσιο της ΕΕ.

“Το σημαντικότερο τώρα είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν αφήνουμε να μας εκβιάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν”, είχε τονίσει ο ίδιος με κάθε σαφήνεια.

“Πέραν της ενίσχυσης της Frontex, η Αυστρία συμβάλει επιπλέον με άμεση βοήθεια για την Ελλάδα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε τα ελληνικά σύνορα προς την Τουρκία να παραμείνουν κλειστά και να μην ενδώσουμε στο παιχνιδάκι του Ερντογάν”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ο ίδιος, στις τοποθετήσεις του για τις τότε εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, έχει επισημάνει με κάθε σαφήνεια πως “η τρέχουσα κατάσταση δεν αποτελεί σύμπτωση, αλλά πρόκειται για μία συνειδητή, οργανωμένη επίθεση από την τουρκική πλευρά. Στους ανθρώπους δίνονται λάθος ελπίδες και αυτοί μεταφέρονται εν μέρει με λεωφορεία από τις τουρκικές αρχές στα σύνορα”.

Είχε επίσης καταγγείλει ότι “ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται συνειδητά την δυστυχία αυτών των ανθρώπων για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ, η οποία γι αυτόν τον λόγο πρέπει να επιδείξει περισσότερη όσο ποτέ ενότητα και να υποστηρίξει μία ενιαία άποψη ότι πρέπει να είναι σαφές πως κανένας δεν μπορεί να έλθει παράνομα στην Κεντρική Ευρώπη. Γι αυτό η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα και να μην γονατίσει μπροστά στον Ερντογάν”.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS


ΑΠΕ-ΜΠΕ, του Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Αυστρία

 

Ομόφωνη, πλήρης η αλληλεγγύη της Ε.Ε. σε Ελλάδα και Κύπρο: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι λέει ο Μισέλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: