Τρία πράγματα που μάθαμε από το συνέδριο των Δημοκρατικών: Το δίδυμο Μπάιντεν-Χάρις αλληλοσυμπληρώνεται…

File Photo: Στιγμιότυπο από το πρόσφατο συνέδριο των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, όπου απεικονίζεται ο Τζον Μπάιντεν (2Α). EPA, DNCC




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Το συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος έφτασε στο τέλος. Eπίσημα πλέον ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις θα είναι εκείνοι που θα ηγηθούν της εκλογικής μάχης κατά του προέδρου Τραμπ στις 3 Νοεμβρίου.

Σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία για το ευρύ κοινό που διήρκησε τέσσερις μέρες, σε πυρετώδεις ρυθμούς και που το μεγαλύτερο μέρος της έγινε διαδικτυακά, οι Δημοκρατικοί έδειξαν πως έχουν το «μέταλλο» που χρειάζεται για να κερδίσουν τις εθνικές εκλογές. Ωστόσο είδαμε και πολλές αδυναμίες.

Πρώτα από όλα αξίζει να σημειωθεί πως το κόμμα έδειξε να είναι ενωμένο πιο πολύ από ποτέ.

Εν αντιθέσει με το 2016 και τις ίντριγκες που είχε δημιουργήσει η Χίλαρι Κλίντον, ο Μπάιντεν κατάφερε να συσπειρώσει τον κόσμο που χρειάζεται. Όμως αυτή την συσπείρωση δεν θα πρέπει να την θεωρεί και πολύ δεδομένη.

Παρά τους «ύμνους» από τον πρώην πρόεδρο Ομπάμα και την σύζυγο του Μισέλ, που όλοι ξέρουμε ότι είναι λογικό να έλεγαν τα καλύτερα για τον πρώην συνεργάτη τους, υπήρξε ένα περιστατικό που μας δείχνει ακριβώς τι γίνεται στα ενδότερα των Δημοκρατικών.

Η Αλεξαντρία Οκάζιο-Κορτέζ, γνωστή για τις ριζοσπαστικές αντιλήψεις της, ως βουλεύτρια από την 14η περιφέρεια της Νέας Υόρκης, της δόθηκε ο λόγος για μόλις ένα λεπτό. Σε αυτό το λεπτό εκθείασε τον Μπέρνι Σάντερς και την καμπάνια του σαν να ήταν εκείνος που έλαβε το χρίσμα. Η νεαρή Κορτέζ δεν έκανε ούτε μια αναφορά στο όνομα του Μπάιντεν, προκαλώντας αίσθηση ενώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι έσπασε και λίγο την μονοτονία που είχε δημιουργηθεί.

  • Παρόλα αυτά ο γερουσιαστής Σάντερς, αν και μέντορας της Κορτέζ, είχε κάνει έναν εντελώς διαφορετικό λόγο, καλώντας τον κόσμο να στηρίξει τον Μπάιντεν.

Ωστόσο επειδή από μικρό και από τρελό μαθαίνεις της αλήθεια, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι το πιο προοδευτικό ρεύμα έχει απλά συμβιβαστεί καθώς δεν αντέχει άλλο την διακυβέρνηση Τραμπ και δεν αποκλείεται στο μέλλον, με την πρώτη «στραβή» να ξεκινήσει ανταρσία.

Το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι το κομμάτι της ηλικίας.

Ο Μπάιντεν ηγείται ενός «γερασμένου» κόμματος και αν δεν ήταν κρίσιμη η κατάσταση στις ΗΠΑ, τώρα ίσως να μιλούσαμε για μια τυπική διαδικασία καθώς ο πρόεδρος Τραμπ θα είχε εξασφαλισμένη την επανεκλογή του. Οι Δημοκρατικοί ηγούνται ξεκάθαρα λόγο συγκυριών.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι συγκινήθηκε με τις αυτονόητες θέσεις και τις υποσχέσεις που ακούμε εδώ και καιρό. Βλέποντας τις ομιλίες των εν ενεργεία ηγετικών προσωπικοτήτων, αυτές που ξεχώρισαν ήταν μονάχα της Κάμαλα Χάρις, της Νάνσι Πελόσι και του Μπέρνι Σάντερς.

Από ολόκληρο κόμμα μόλις τρία άτομα μαγνήτισαν τα βλέμματα και αν αναλογιστούμε τις ηλικίες των δύο τελευταίων που είναι άνω των 75 ετών, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Ο Μπάιντεν γνωρίζοντας την κατάσταση θέλησε να ρίξει λίγο τον μέσο όρο ηλικίας για αυτό και δεν δίστασε να καλέσει έστω την ύστατη στιγμή τον πρώην δήμαρχο του Σάουθ Μπέντ και υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα, Πίτ Μπούτετζετζ. Ο Πιτ κλήθηκε μια μέρα πριν αρχίσει το συνέδριο καθώς η λίστα με τους ομιλητές ήταν ένα «ξαναζεσταμένο φαγητό». Σε περίπτωση εκλογής του Μπάιντεν δεν αποκλείεται να δούμε έναν πιο ενεργό ρόλο στη νέα διακυβέρνηση όσον αφορά των πρώην δήμαρχο.

Τρίτον, στο κομμάτι της επικοινωνίας, ο Μπάιντεν έδειξε ότι είναι έτοιμος να ξαναπεράσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Μέσα από αυτό συνέδριο έδειξε ότι παρά τις ατέλειες που έχει αυτό το γερασμένο κόμμα, μπορούν να μπουν τα θεμέλια για κάτι καινούργιο. Ο πρώην αντιπρόεδρος στάθηκε στην δράση των προηγούμενων χρόνων επί Ομπάμα και τώρα μίλησε για μια αναγκαία «Νέα Συμφωνία» με την Αμερικανική κοινωνία.

  • Αυτός ο όρος δίνει ένα όραμα για την επόμενη μέρα που δεν θα είναι καθόλου εύκολη ενώ αξίζει να σημειωθεί πως προκάλεσε και την αντίδραση του προέδρου Τραμπ, λέγοντας πως έχει γίνει έρμαιο των αριστερών τάσεων του κόμματος. Λένε πως όταν ενοχλείς σημαίνει πως κάνεις καλή δουλειά.

Η ησυχία είναι που πρέπει να σε προβληματίζει. Ωστόσο θα ήταν υπεύθυνο από πλευράς Μπάιντεν να κάνει ένα υπέυθυνο κάλεσμα στον κόσμο που διαδηλώνει να ρίξει τους τόνους και να μην προχωράει σε πράξεις βίας και βανδαλισμού όπως βλέπουμε τον τελευταίο καιρό.

Σαφέστατα πάντως αναμένουμε μια πιο δυναμική επικοινωνιακή καμπάνια, που θα αρμόζει των περιστάσεων, ειδικά τώρα που υπάρχει και η «φρεσκάδα» της Χάρις.

Κάνοντας λοιπόν μια μικρή αποτίμηση του συνεδρίου θα μπορούσαμε να πούμε πως το δίδυμο Μπάιντεν-Χάρις αλληλοσυμπληρώνεται.

Οι δύο τους μπορούν να κρατήσουν ενωμένο το κόμμα σε μια περίοδο που μια λάθος κουβέντα μπορεί να ανατινάξει στον αέρα μια προσπάθεια μηνών.

Οι εκλογές του φθινοπώρου αναμένεται να είναι μια κόλαση και το αντίπαλο δέος θα παίξει τα ρέστα του προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία. Η φαντασμαγορική εικόνα με τα πυροτεχνήματα την τελευταία μέρα του συνεδρίου και τα χαμόγελα των Δημοκρατικών θα πρέπει να κάνουν τον πρόεδρο Τραμπ να ιδρώνει καθώς το παιχνίδι του διχασμού που ήθελε να παίξει δεν έπιασε αυτή τη φορά.

(*) Opinion Writer

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Προοδευτικός μετασχηματισμός των Δημοκρατικών με την υπογραφή Μπέρνι: Η επιρροή του αλλάζει την όψη του κόμματος

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: