Το Βερολίνο συνεχίζει τη διαμεσολάβηση: Παναγιωτόπουλος και Πετρίδης ενημέρωσαν την Καρενμπάουερ

Από τη συνάντηση του Κύπριου ΥΠΑΜ με τη Γερμανίδα ομόλογό του το πρωί της Τετάρτης στο Βερολίνο. Photo via Twitter, Charalambos Petrides @PetridesCh




Στο Βερολίνο συνέρχεται στη 1 μμ τοπική ώρα η Άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στην οποία θα συμμετέχει και ο Ζοζέπ Μπορέλ, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Στην ατζέντα της συνόδου βρίσκονται το σχέδιο «Στρατηγική Πυξίδα» που αφορά τους στρατηγικούς στόχους και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, η κατάσταση στο αφρικανικό Μάλι μετά το πραξικόπημα, η ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή «Ειρήνη» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη όπως και η ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Γερμανία συνεχίζει τη διαμεσολάβηση

Πριν την έναρξη της Συνόδου, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τους ομολόγους της από την Ελλάδα και την Κύπρο, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Πετρίδη.

Αντικείμενο των διμερών συναντήσεων ήταν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της εκάστοτε χώρας. Μιλώντας το πρωί στη γερμανική τηλεόραση η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε τονίσει πως θα πρέπει να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται είναι μια «πολιτική συμβιβαστική λύση στη διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή».

Σύμφωνα με πληροφορίες του προγράμματος μας, στις διμερείς συνομιλίες οι κκ. Παναγιωτόπουλος και Πετρίδης ενημέρωσαν τη Γερμανίδα ομόλογό τους για τις νεότερες εξελίξεις αλλά και τη στάση των κυβερνήσεων τους απέναντι στις τουρκικές ενέργειες.

Από την πλευρά της η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ επεσήμανε τον κίνδυνο ενός ατυχήματος από το οποίο θα μπορούσε να προκύψει θερμό επεισόδιο. Το ζητούμενο σε αυτή τη συγκυρία είναι η αποκλιμάκωση της έντασης τόνισε για να διαβεβαιώσει στη συνέχεια πως η Γερμανία θα συνεχίσει τις προσπάθειες της προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που έχει προγραμματίσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Γιένς Στόλντενμπέρκ το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να τονίσει ότι «δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να διατηρεί αυτή την σιωπηρή αποδοχή της κατάστασης», ζητώντας έμπρακτη παρέμβαση του ΓΓ και των συμμάχων.

Επιπλέον για την Ελλάδα η μόνη κίνηση που μεταφράζεται ως απόπειρα αποκλιμάκωσης θα είναι η άμεση απόσυρση του τουρκικού στόλου στις βάσεις του όπως και του ερευνητικού που πλέει αυτή την ώρα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Με πληροφορίες από DW-Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Ακολουθήστε το HELLΑS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Πέτσας για Τουρκία: Οι κυρώσεις Μπορέλ κατά της Τουρκίας θα “δαγκώνουν”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: