Το τελευταίο αντίο της Θεσσαλονίκης στο μεγάλο της ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο [video]

Στιγμιότυπο από την εξόδιο ακολουθία για τον ποιητή στις 40 Εκκλησιές της Θεσσαλονίκης. Photo via YouTube




Τον μεγάλο της ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο αποχαιρέτησε σήμερα το πρωί η Θεσσαλονίκη από τις 40 Εκκλησιές και τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.

Παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού, του πανεπιστημιακού και πολιτιστικού κόσμου της πόλης, φίλων και συγγενών και τηρουμέμνων των μέτρων λόγω της πανδημίας, το τελευταίο αντίο ειπώθηκε με ένα μεγάλο χειρόκρότημα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αλεξίας Καλαϊτζή στη voria.gr στεφάνια στη μνήμη του σπουδαίου λογοτέχνη απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, το ΑΠΘ, το ΚΘΒΕ, ο Ιανός, οι οικογένειες των Βασίλη Τσιτσάνη και Γιάννη Μέγα, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και η Ισραηλητική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας που διάβασε και τον επικήδειο λόγο στην εκκλησία τόνισε πως η ποίηση της ζωής του μιλάει απευθείας στην ψυχή μας, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος ήταν ένας άνθρωπος που καθόρισε τα εικαστικά, τα λογοτεχνικά, τα καλλιτεχνικά της πόλης και της χώρας μας μετά τον πόλεμο. Θα τον θυμόμαστε πάντα. Η κληρονομιά που έχει αφήσει είναι πολύ σημαντική».

«Έφυγε ίσως ο πιο μεγάλος της Θεσσαλονίκης, οπωσδήποτε ένας μεγάλος της Ελλάδας. Ήταν πνεύμα αδάμαστο, ιδιαίτερο με χιούμορ που σκοτώνει», ανέφερε ο βουλετής της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας.

«Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος φεύγει την περίοδο των ισχνών αγελάδων, αλλά αφήνει στη Θεσσαλονίκη μια πλούσια, μια σπουδαία προίκα. Είναι η μοίρα των μεγάλων, των σπουδαίων ποιητών το πνεύμα τους να μένει αθάνατο. Αιωνία του η μνήμη», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.

«Ενταφιάζεται μια προσωπικότητα, ένας άνθρωπος, ο οποίος αφιλοκερδώς θυσιάστηκε για την πόλη. Είναι υπόδειγμα εργατικότητας, ασκητισμού, μια πνευματική μονάδα που υποδειγματικά δούλεψε για να ολοκληρώσει ένα καταπληκτικό έργο με βάση την ποίηση», σημείωσε με τη σειρά του ο συγγραφέας και μαθητής του, Θωμάς Κοροβίνης.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δρόσος Τσαβλής, αναφέρθηκε στη μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας του ΑΠΘ Στράτος Στυλιανίδης χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα, ημέρα θλίψης για την απώλεια μιας εμβληματικής προσωπικότητας.

Στις 12:00 θα ακολουθήσει η ταφή στο νεκροταφείο Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Με πληροφορίες από voria.gr και thestival.gr κι άλλες πηγές
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Τον αγωνιστή και συγγραφέα, Τάκη Ψημμένο, αποχαιρετά η ΚΕ του ΚΚΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: